Identyfikacja owadów
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Mag
Identyfikacja owadów
Witam. Od kilku dni spotykam owady z drugiego i trzeciego zdjęcia (ze 20 już widziałam), dzisiaj przy polowaniu na nie spotkałam jeszcze tego z pierwszego zdjęcia. Mam lekką fobie na punkcie owadów i zaczynam pomału panikować, więc proszę o pomoc w identyfikacji.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:05:21 07:45:31Image taken on:21 maja 2013, 05:45 - wtFocus length:180 mmShutter speed:1/180 SecF-number:f/6.7ISO speed rating:100Camera-model:PENTAX K10D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:05:21 07:47:44Image taken on:21 maja 2013, 05:47 - wtFocus length:180 mmShutter speed:1/180 SecF-number:f/6.7ISO speed rating:100Camera-model:PENTAX K10D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:05:21 07:49:49Image taken on:21 maja 2013, 05:49 - wtFocus length:180 mmShutter speed:1/180 SecF-number:f/6.7ISO speed rating:100Camera-model:PENTAX K10D
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Identyfikacja owadów
Zdjęcia średnio nadają sie do ID (można było przynajmniej wykadrować), niemniej jednak nr 1 wygląda na wołka, Sitophilus sp., natomiast drugi chrząszcz najbardziej pasuje mi na Anobiidae, konkretnie Ptinus sp. (jeśli w domu, to pewnie P. fur). Musisz przejrzeć produkty spożywcze, bo w nich jeden i drugi gatunek się rozwija (łącznie z ziołami czy herbatami). Ale te chrząszcze nic złego Ci nie zrobią :]
-
Mag
Re: Identyfikacja owadów
Myślałam, że zdjęcia są w miarę wyraźne.
Pokazałam tacie tego drugiego chrząszcza i podobno one wychodzą co roku na wiosnę, a żyją w sianie i słomie, które tata dawniej składował pod dachem, i których jeszcze trochę tam zostało.
Dziękuję za odpowiedź, trochę jestem spokojniejsza, ale i tak mnie przerażają jak je na łóżku spotykam :/
Pokazałam tacie tego drugiego chrząszcza i podobno one wychodzą co roku na wiosnę, a żyją w sianie i słomie, które tata dawniej składował pod dachem, i których jeszcze trochę tam zostało.
Dziękuję za odpowiedź, trochę jestem spokojniejsza, ale i tak mnie przerażają jak je na łóżku spotykam :/
-