Nagle wpadły do mnie pewne maleństwa...
-
gregvader
Nagle wpadły do mnie pewne maleństwa...
Proszę o pomoc w identyfikacji i pomocy w wyprowadzce pewnej licznej, wesołej grupki nieznanych przeze mnie robaczków. Pojawiły się (dostrzegłem je) wczoraj. Od razu w sporej ilości. Rozprzestrzeniły się po całym mieszkaniu. Są bardzo małe: max 1,5 mm długości przy max. 1 mm szerokości. Zauważyłem, że omijają tekstylia i inne włochacizny (thx God!!!). Poruszają się z maksymalną prędkością 2 mm na sekundę. Pomimo odkurzenia przeze mnie aptekarsko dokładnie całego mieszkania (włącznie ze ścianami i sufitami), pojawiły się ponownie. Najwięcej jest ich na podłodze przy drzwiach balkonowych (to chyba ich punkt przybywania do mieszkania) i w związku z tym mam 2 zbliżone do siebie hipotezy dotyczące ich przybycia:
1. Przez jakiś czas było ciepło, robaki obudziły się do życia i gdy nagle nastały mrozy to walą wszelkimi dostępnymi szparami do ciepła.
2. Garaż pode mną wynajmują jacyś obcy ludzie, parający się ogrodnictwem. Nie parkuje tam żaden samochód tylko służy im on jako magazyn. Może jesienią załadowali z czymś tam te istotki, które teraz się obudziły i idą do góry do mieszkań(?) Mając na względzie, że ten nowy budynek (2008 rocznik) ma już sporo szczelin i pęknięć w murach, to wędrówka tak drobniutkich owadów wydaje się być prawdopodobna.
Proszę o poradę: jak mam je stąd grzecznie wyprosić?
1. Przez jakiś czas było ciepło, robaki obudziły się do życia i gdy nagle nastały mrozy to walą wszelkimi dostępnymi szparami do ciepła.
2. Garaż pode mną wynajmują jacyś obcy ludzie, parający się ogrodnictwem. Nie parkuje tam żaden samochód tylko służy im on jako magazyn. Może jesienią załadowali z czymś tam te istotki, które teraz się obudziły i idą do góry do mieszkań(?) Mając na względzie, że ten nowy budynek (2008 rocznik) ma już sporo szczelin i pęknięć w murach, to wędrówka tak drobniutkich owadów wydaje się być prawdopodobna.
Proszę o poradę: jak mam je stąd grzecznie wyprosić?
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Re: Nagle wpadły do mnie pewne maleństwa
poczekaj na potwierdzenie, ale wydaje mi się że to wołek zbożowy (Sitophilus granarius, Sitophila granaria, Calandra granaria)
-
gregvader
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
i nie zakładaj identycznych wątków w innych działach. Tamte usunąłem.gregvader pisze:czekam z niecierpliwością
-
gregvader
sorki potworki... w pewnym momencie uznałem, że ten dział służy raczej ludziom z branży i pomyślałem, że tamten jest przeznaczony dla nas - zaatakowanych laików.
Wrócę do tematu: zauważyłem, że te kropeczki chyba lubią chleb...
Wrócę do tematu: zauważyłem, że te kropeczki chyba lubią chleb...
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
przyszły po mroźnej nocy -22 celsjuszy2
Sitophilus 
Poczytaj w necie o nim i zacznij wyrzucać stare mąki, makarony, kasze, ryże itp. Czeka Cie sporo porządków i duże zakupy potem
Poczytaj w necie o nim i zacznij wyrzucać stare mąki, makarony, kasze, ryże itp. Czeka Cie sporo porządków i duże zakupy potem
-
gregvader
Re: Nagle wpadły do mnie pewne maleństwa...
to na pewno on? zachowuje nieco inaczej niż toto z forum wizaz.pl Dlaczego idzie do mrozu? Kurcze, do 2:00 nie zabijałem a obserwowałem zachowania tych robaczków. Nie gryzą więc można. Kurde coś
tam zaobserwowałem
tam zaobserwowałem