Jak powstają zdjęcia w ikonografii?

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Jak powstają zdjęcia w ikonografii?

Post autor: GrzegorzGG »

Problem może i ma trywialne rozwiązanie, mnie jednak trudno na nie wpaść.
Otóż interesuje mnie jak powstają zdjęcia z ikonografii prof. Borowca? Wyglądają jak malowane :) Próbowałem trochę kombinować w programie graficznym, lecz brak mi raczej umiejętności i obeznania, żeby zrobić coś choćby podobnego do zdjęć prof. Borowca.

Będę wdzięczny za wskazówki :)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Re: Jak powstają ikony :)

Post autor: Antek Kwiczala † »

Najprecyzyjniej pewnie mógłby odpowiedzieć autor zdjęć, ale tak ogólnie to nie jest to jedno zdjęcie. Każdemu okazowi robi się serię zdjęć z ostrością przesuwaną co ułamek milimetra. Taką serię zdjęć następnie obrabia się specjalistycznym programem graficznym, który z każdego zdjęcia wycina najostrzejsze fragmenty, i składa to w jedno zdjęcie końcowe. Mając tylko jedno zdjęcie - nigdy nie uzyskasz żadnym prostym programem graficznym takiego efektu. Oczywiście do tego potrzebne jest odpowiednie oświetlenie, aparat na statywie z regulowanym przesuwem i t.p.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

O technice składania zdjęcia z ostrych kawałków słyszałem kiedyś, miałem nawet link do artykułu. Nie wiem jednak jak się nazywa ta technika i jak zapytać googla, żeby podpowiedział. Coś takiego można by pewnie zrobić w photoshopie lub temu podobnym programie.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

wojtas, dla hasła zdjęcia składane warstwowo, google nic konkretnego nie wypluwa.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 18 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Stacking, Zerene, CombineZ, Helicon Focus.
Ale zacznij od naszego Forum, znacznie więcej znajdziesz :-)

To nie tylko kwestia składania. Składaniem uzyskuje się poprawę głębii ostrości i nic poza tym. To, co może się podobać w zdjęciach, to ich czystość, którą uzyskuje się poprzez umycie owada i oczyszczenie zdjęcia z paprochów w Photoshopie (albo innym prg graficznym). Zdjęcia są czyste, aż nierealnie, owady symetrycznie (to tez można uzyskać sztucznie), do tego jeszcze dochodzą procesy obróbki fotki, ktore powodują, że zdjęcie wygląda nieco jak namalowane (uśrednianie półtonów).
L. Borowiec
Been thanked: 6 times

Re: Jak powstają zdjęcia w ikonografii?

Post autor: L. Borowiec »

Prawie wszystko koledzy już napisali, dorzucę tylko trochę szczegółów. Zdjęcia są robione binokularami Nikon (w zależności od wielkości chrząszcza używałem modelu 600 lub 1500), oświetlenie światłowodowe z firmy Precoptic (2 lub 3 żyły), dyfuzor z kubka do kawy zrobionego ze styropianu. Zdjęcia są robione ręcznie tzn. nie mam żadnej nakładki automatyzującej proces warstwowania. Robię wszystko na oko. Liczba warstw wahała się od 15 do 45 (nigdy więcej), zależało to od wielkości chrząszcza, zwłaszcza jego "miąższości". Rozmycie światła i nadmiernych blasków robi już na wejściu dyfuzor. Do składania używam programu Helicon Focus (pracowałem też na Combine i Zerene Stacker, ale zniechęciła mnie do nich powolność w porównaniu z Heliconem; ale Stackera polecam do zdjęć owadów mocno rozczłonkowanych z licznymi szczecinami bo on robi mniej artefaktów, do zdjęć mrówek jest genialny). Cała reszta to praca z Adobe Photoshop. Dla mnie to jeden z najgenialniejszych wynalazków cyfrowego świata. Po opanowaniu tego programu można zrobić ze zdjęciem cuda. Symetryzowane są tylko czułki i nogi (ale nie na wszystkich fotografiach, co spostrzegawcza osoba zauważy). Niektóre chrząszcze były składane z kilku okazów, bardzo wiele ma retusz uszkodzeń pokryw itp. Dlatego kiedy ktoś zasugerował, abym podawał przy zdjęciu informacje z etykietu okazu zwróciłem uwagę, że ponad połowa jest nie do odszukania w zbiorze, bo ten realny okaz był tylko podstawą do malowania fotografią. I tak też zawsze mówię, że to nie są proste fotografie tylko malowanie fotograficzne.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

Dziękuję Wam wszystkim. Zgłębię sobie temat, choćby po to, żeby dowiedzieć się czegoś nowego o ostrych zdjęciach. Mam kiepski aparat i sporo brakuje moim zdjęciom do perfekcji :)
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

Najważniejsza rzecz którą trzeba zrozumieć to to że to nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek, oczywiście z ograniczeniami jakie narzuca mu sprzęt, ale na pewno nie należy do nich ustawianie ostrości, w ciągu ostatnich kilku lat, temat różnych technik i sposobów wykorzystania sprzętu nawet bardzo prostego był wielokrotnie poruszany w dziale Techniki fotograficzne i mikroskopowe. Tak więc zapraszam do lektury, jest tam wiele cennych porad, oraz do ćwiczeń praktycznych, bo bez tego ani rusz.
Z życzeniami powodzenia
:hi:
Paweł
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

Tak, wiem. :) Źle się wyraziłem. Właśnie dlatego studiuje różne techniki ostrzenia i wydobywania maksimum ze swojego sprzętu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”