Biotop dla motyli?
-
domino
Biotop dla motyli?
Witajcie. Ostatnio na wycieczce do lasu odkryłem dwa dość ciekawe miejsca. Są to niewielkie fragmenty lasu liściastego położone wśród dużego boru sosnowego. Pierwszy to gęstszy lasek z dębami, brzozami i młodymi bukami, a drugi to rzadka, świetlista buczyna. Obydwa mają wielkość tak z 50m na 25m, czyli nieduże. Nie wiem jak z kwiatami na wiosnę czy latem, bo byłem tam pierwszy raz, ale ciekawi mnie jakich motyli dziennych mogę się tam spodziewać
, skoro na dużej powierzchni sosnowego lasu powinno być to dla motyli miejsce ciekawsze. Proszę o jakieś informacje
.
-
domino
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Re: Biotop dla motyli?
Kurcze, domino, życzliwi chyba nie chcą Cię dobijać. 25x50 to jest zbyt mało by nazwać to biotopem dla dziennych. Wręcz przeciwnie, taki liściasty kawałek w borze będzie skutecznie omijany bo nie ma nic do zaoferowania, poza większym zacienieniem (cały czas trzymamy się dziennych). Robiłem swego czasu transekty w borach i możesz liczyć w środku takowego na jakieś 10 gatunków i to w przelocie, głównie wiosną typu cytrynek, żałobnik. W środku lata jest pustynniej. Na koniec rada. Zacznij czytać literaturę (nie pierwsza sugestia), wyciągać wnioski i sprawdzać swoje hipotezy poprzez własne badania.
- Henryk Brzezina
- UTM: CA40
Re: Biotop dla motyli?
Napisałem Ci na "priva" już dosyć dawno ale jeszcze tej wiadomości nie odczytałeś. Mam nadzieję że zrobisz to teraz.
Pozdrawiam Heniek.
Pozdrawiam Heniek.
-