Robactwo panelowe - co to?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
manhjk

Robactwo panelowe - co to?

Post autor: manhjk »

Witam,

od jakiegoś tygodnia w nowo wyremontowanym mieszkaniu na panelach pojawiły się robaki wielkości dziesiątych części milimetra. Są zbyt małe, żeby powiedzieć cokolwiek więcej o ich budowie, poza tym, że są koloru brązowego, ruszają się, gromadzą się w "fugach" (łączeniach) panelowych w bezposrednim poblizu drzwi balkonowych. Skupiają się z czasem w jednym miejscu, tworząc jakby stożek (wchodząc jedne na drugie), który jest dość trwały, połaczony jakby pajęczyną (tej pajęczyny nie jestem pewien, w każdym razie dmuchnięcie stożka nie rozsypuje). Próbowałem na razie domowych sposobów - spirytus, domestos i nic, pojawiają się nadal, codziennie nowy stożek i jest ich co raz więcej. Co robić?

Co to jest? Skąd to się bierze?
Jak się tego pozbyć?

Zdjęcia:
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/33b ... ffdf7.html
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/048 ... c85dd.html
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/86d ... 99143.html

Pojawiło się też takie coś:
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/7c3 ... f2084.html
jednak były tego cztery sztuki, które zabiłem "ręcznie" i nie pojawiają się kolejne. Proszę jednak o informację o tym okazie, gdyby pojawiały sie kolejne sztuki...

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Robactwo panelowe - co to?

Post autor: Aneta »

Linkowanie zdjęć z zewnątrz jest nieregulaminowe, wrzuć je bezpośrednio na forum (jako "dodaj załącznik").
manhjk

Dodaję zatem zdjęcia regulaminowe. Nie potrafię jednak edytować poprzedniego posta, żeby usunąć linki.
Załączniki
DSC_7791a.jpg
Przejrzano 1512 razy
DSC_7792a.jpg
Przejrzano 1512 razy
DSC_7793a.jpg
Przejrzano 1512 razy
DSC_7798a.jpg
Przejrzano 1512 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

W porządku, nie trzeba edytować. Co do zdjęć - tej drobnicy z pierwszych nie da się niestety z takich fotek zidentyfikować. Być może to jakieś roztocze, ale to naprawdę strzał, do oznaczenia potrzebne byłoby zbliżenie. Natomiast na ostatnim jest pluskwiak równoskrzydły - może coś z Cicadellidae albo pokrewnej rodziny. Te maluchy jesienią wpadają często do domów zwabione ciepłem, są absolutnie niegroźne i nie rozmnożą się w mieszkaniu.
manhjk

Nie posiadam profesjonalnego sprzętu, aby zrobić zdjęcie, na którym widoczna byłaby budowa tak malutkich stworzonek. Mogę przybliżać zdjęcia robione dość dobrą lustrzanką w trybie makro, ale to nadal pozostają rozmyte kropeczki, tyle, że trochę większe...

Mogę liczyć na pomoc pomimo dokładnych zdjęć? Jak się tego pozbyć? Kupiłem środek owadobójczy (ponoć również na roztocza) firmy Bayer - nic z tego, stworzonka chodzą swobodnie po panelach posmarowanych nierozcieńczonym super-środkiem...

Proszę o pomoc.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

spróbuj zakupić "PROPAL Herkules S"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”