...chętnych do zabawy niewielu...więc skrócę cierpienia oczekujących na werdykt ...
Przede wszystkim moje strzały były zupełnie "od czapy" ,wystarczy popatrzyć do klucza i na fotografie

.Natomiast propozycje Jacka ,ciężko nazwać strzałami

.W dalszej części przelecimy sie po kluczu, żeby mieć pojecie o czym mówimy ,ale najpierw kilka, wniosków po tych nieprzespanych nocach ,nad studiowaniem klucza i internetu

.Co do klucza , to, do info o wąskich i szerokich przepaskach na pierwszym tergicie ( jako cesze pomagającej w determinacji gatunków) , doszedłem tylko w kilku przypadkach :
przepaski wąskie:
E.subpomiformis
E.pomiformis
E.penduculatus
przepaska szeroka:
E.mediterraneus
...i tyle ,w internecie oprócz wymienionego powyżej, zawsze szeroką przepaskę ma E.coronatus -i to raczej pewniak,pozostają E.papilarius(te, widziałem w internecie zarówno z szeroką, jak i z wąską przepaską-jednak nie ma pewności, co do poprawności oznaczeń...) E.coarcatus i E.sareptanus (ten gatunek i E.pomiformis wygladają na skrajnie rzadkie w Polsce...).W związku z tym pytanie :Jak wygląda to u tych gatunków faktycznie ???
Teraz czas na klucz...jak dla mnie typy Jacka to pewniaki, nie wszystkie cechy dobrze widać na fotkach, ale wszystko sie zgadza

,resztę cech tych gatunków, dobrze widać na Biolibie.
Screen z klucza:
Skronie z długim, dobrze widocznym owłosieniem (rys. 102). Tergit 1 odwloka przynajmniej
na częśći powierzchni z odstającymi wlosami 2.
2. Tergit II odwloka z dluzszym, odstajqcym owłosieniem, wyrażnie widocznymz profilu,
przynajmniej w przedniej czesci tergitu takiej długosci, jak włosy w tylnej części tergitu I-go
3.
-. Owlosienie II tergitu odwłoka równej długości (rys. 103). żółta przepaska na koncu
II tergitu często szeroka. Jesli ograniczona do koncowego zgrubienia , to wówczas
z dwoma wyraźnymi występami z przodu. Przepaska na koncu II tergitu szeroka,
po bokach zweżona. posrod ku silnie wycięta. Sródplecze niekiedy z dwiema żółtymi
plamkami. Punktowanie II tergitu gęste i wyraźne 4 .
-Owlosienie całego ciała srebrzyste, na nadustku krótkie ,włosy na II sternicie odwloka
znacznie krótsze niż wlosy Il tergitu. skrzydła jaśniejsze. Nad ustek u samicy prawie
zawsze z żółtą przepas ką. Tcrg it II silnie ściśnięty z boków. Tergity III i VI z żółtą przepaską
na koncu, prvynajm nicj na picrwszym z nich dochodzacą do brzcgów bocznych,
V tergit z żółtą plamą
E.papillarius
Skronie z długim, dobrze widocznym owłosieniem (rys. 102). Tergit 1 odwloka przynajmniej
na częśći powierzchni z odstającymi wlosami 2.
- . Tcrgit II odwloka z krótszym, przylegajacym owlosieniem, co najwyzej z przodu
z odstajacym; jeśl odstajace wlosy zajmują calą powicrzchnię II tergitu, to Są one
znacznie krótszc, niz owlosięnie tylnej czesci I tergitu 5.
- . Tylna , obniżona część II tergitu obniżona ,czarno brunatna , nieprzeźroczysta .Tylna rozszerzona część I tergitu bardziej krępa (rys(107) Tergit II mniej wypukły, w części
koncowcj lekko wklęsły lub płaski (rys. 108), słabiej ściśnięty z boków (rys.109).
Przcpaska I tcrgitu wąska, obejmujc tylko jego końcowe zgrubienie ; przepaska II ter gitu
Węższa. Sternit III i następne Często czarne . Końcowa część czulków u sumicy
czarna. Uda, zwlaszcza u samicy, z silniej lub slabiej zaznaczoną czerwoną barwą 6.
6. Czulki nieco dłuższe, U samicy człon trzeci okolo t rzech razy dłuższy od swej szerokosci,
czlon czwarty o kolo 1,6 raza, człon piąty okolo 1,4 raza ; u samca odpowied nie stosunki
i wynoszą 3, 1,85 i 1,6. U samic przedn ia częsc nadustka z wyraźnicjszymi
punktami na tle mikrosokopowo drobnego podstawowego punktowania równie
silnie Wykształconymi w części nasadowej; boczny brzeg nadust ka w części przedniej wklęsły,
skutkiem czego przednic rogi nadustka zwrócone na zewnątrz
E.subpomiformis
...teraz pójdzie łatwiej
Pozdrawiam
Rafał
PS.Jak ktoś ma dobrze zrobiony OCR w kluczu, to proszę o przesłanie na mojego maila, bo ten który mam ma kupe byków, których poprawianie zajmuje za dużo czasu... a i tak są błędy