help!!!!

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
anetka
UTM: łódź

help!!!!

Post autor: anetka »

Potrzebuję pomocy, a mianowicie, jakiś czas temu - około miesiąca pojawiły się u mnie w domu (blok, parter) takie małe czarne coś - jakby odchody. zazwyczaj pojawiały się co drugi dzień i to na łóżku na którym nie śpię. Po niedługim czasie okazało się że pojawiły się pojedyncze sztuki prusaków. Po wysprzątaniu kuchni i pokoju (łącznie z kontrolą list przypodłogowych czy tam nic nie ma) problem ustał. Ale teraz znów to małe czarne coś się zaczęło pojawiać - w pokoju za łóżkiem na którym się odpoczywa (ustało), oraz przede wszystkim w łazience, pod rurą zabudowaną listwą, w koszu na brudną pościel. Nie mam pojęcia co za robal może to coś zostawiać i jak to wyplenić. Pomóżcie!!!
Załączniki
coś.jpg
Przejrzano 2274 razy
Original image recording time:
2012:10:09 19:27:26
Image taken on:
09 października 2012, 17:27 - wt
Focus length:
5.2 mm
Shutter speed:
1/8 Sec
F-number:
f/3.3
ISO speed rating:
400
Camera-model:
DMC-LZ10
coś 2.jpg
Przejrzano 2274 razy
Original image recording time:
2012:10:09 19:27:59
Image taken on:
09 października 2012, 17:27 - wt
Focus length:
5.2 mm
Shutter speed:
1/8 Sec
F-number:
f/3.3
ISO speed rating:
400
Camera-model:
DMC-LZ10
anetka

aha, te kokony czy odchody czegoś są twarde, jakby to była jakaś skorupka, choć wydaje mi się, że raz czy dwa zauważyłam wokół tego jakby jakiś śluz. Pojawiają się one najczęściej wtedy, kiedy nikogo nie ma w domu - przed wyjściem czystko, po nieobecności znów są. Prusaków od momentu sprzątania wszystkiego co możliwe - brak.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Re: help!!!!

Post autor: Marek Hołowiński »

To wygląda na odchody myszy.
anetka

no właśnie też o tym pomyślałam, ale skąd by dziadostwo wylazło? z komórek by się dostało przez te wszystkie szparki? i po co mi łazi po mieszkaniu?!;)
Awatar użytkownika
krzem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: krzem »

mysie kupy mają charakterystyczny zapach ... łatwo je poznać rozgniatając pod nosem ... może na mokro, po zwilżeniu wodą ;) wiem obrzydliwe...
jak bedziesz cos wklejać, to rób jakiś znacznik skali - wystarczy położyć obok zapałkę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”