Mam problem z hodowlą dorosłych Pterostichus niger (melanarius), Staphylinus erythropterus i pająków z Lycosidae. Główny problem polega na tym, jak utrzymać jak najdłużej zwierzęta w hodowli, ale bez żadnego substratu jako podłoża. W przyszłości chciałbym hodować chrząszcze i pająki od jajek i rozmnożyć te zwierzaki- tu oczywiście warunki nie muszą być eksperymentalne. Ale na razie zwierzaki po okołu tygodniu do dwóch padają.
Teraz trzymam chrząszcze w pudełkach z wklejoną na dnie siatką, karmię larwami much, spryskuje ścianki pudełka wodą. Może wkleić im nawilżacze dodatkowe z gazy lub ściereczko-gąbki w taki sposób żeby zwierzaki miały do nich dostęp i mogły pić? Pająki są w pustych pudełkach. Karmię je muszkami owocowymi i w rogu pudełka (od niedawna) daję kilka kropelek wody. Każdy zwierzak jest w osobnym pudełku. Wilgotność powietrza w otoczeniu wynosi 70-80%.
Chcę jeszcze hodować krzyżaki Araneus quadratus i A. diadematus oraz Misumena vatia, także w warunkach bez podłoża. Jak dotąd krzyżaki przeżywają długo. Ale głownie mam prośbę o rady co do chrząszczy i pająków Lycosidae.
1. Co potrzeba, żeby zwierzaki przeżyły przy założeniu braku substratu jako podłoża.
2. Jakich warunków wymagają do rozmnożenia (w przypadku chrząszczy od dorosłych składających jaja do uzyskania kolejnego pokolenia, w przypadku pająków raczej hodowla od zebranych kokonów)
3. Czego potrzeba (i jakiej optymalnej temperatury) do zimowania chrząszczy i A. diadematus (On ma cykl dwuletni w przeciwieństwie do A. quadratus. Wcześniej nie wiedziałem i próbowałem w lodówce zimować dorosłe samice A. quadratus i nic z tego nie wyszło.
4. Kiedy najlepiej pozyskiwać z terenu dorosłe osobniki Pterostichus i Staphylinus, pająki z Lycosiade i M. vatia. Z tego co wiem i trochę obserwowałem to chyba najwięcej ich jest na wiosnę już od końca lutego do maja i potem na jesień we wrześniu. W przypadku kwietnika to chyba od kwietnia do lipca najlepiej. Do czerpaka w maju i w lipcu mi wpadał na łąkach świeżych i wilgotnych a w tym roku jakoś nie mogę utrafić. Może szukać w innych biotopach, np. na kserotermach?
Bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w hodowli