Czy te dyskusje są konieczne i niezbędne? Byś może tak, ale może lepiej prowadzić je nie okazjonalnie w wątkach, tylko oddzielnie od konkretnych zdarzeń i osób? Może zamiast demonstracyjnie obnosić się za swoją praworządnością i moralnością zgłosić to moderatorom? Oczywiście, jeżeli ktoś uzna, że nie może powierzyć decyzji moderatorom i nie chce zwrócić się bezpośrednio do osoby, która wg. niego postępuje kontrowersyjnie, to zawsze może, jako praworządny obywatel postąpić zgodnie z własnymi wysokimi standardami i zwrócić się do właściwych w danej sprawie organów.
Wielu z nas kręci się w entomologii od lat, wielu się zna, ale też wielu nie wie, o kim dyskutujemy. Z autopsji bądź z dyskusji na sympozjach, wspólnych wyprawach, wyjazdach na giełdy, czy z samych okazów krążących po świecie wiemy nawzajem co robimy, robiliśmy i co sądzimy na różnorodne związane z entomologią tematy. Bywa, że ta prywatna wiedza zupełnie nie zgadza się z informacjami kreowanymi na forum.
Jestem jak najdalszy od akceptowania bądź namawiania do łamania prawa! Jeżeli chodzi o moje zainteresowania i działania entomologiczne, to mam nadzieję, że moje postępowanie nie przyczyniło się do np. zagrożenia istnienia jakiejś populacji, o gatunku to nawet nie wspomnę
Podzielając sugestię Jacka z ostatniego burzliwego wątku (tę z 14 VII z 16.00) proponuję poszczególne kontrowersyjne tematy omawiać w oddzielnych wątkach w oderwaniu od personaliów.
Nie jestem tylko pewien, czy dział "Prawo" jest do tego najodpowiedniejszy.