Archarius crux

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
ODPOWIEDZ
MiR

Archarius crux

Post autor: MiR »

mam pytanie - czy ktoś orientuje się gdzie na terenie Warszawy można natrafić na ryjkowce Archarius crux, ewentualnie Archarius salicivorus, a także kózkę Leptura maculata
będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Re: Archarius crux

Post autor: palipa »

http://coleoptera.ksib.pl/search.php?l=pl

Z R. maculata rozglądaj się w lasach mieszanych szukaj baldachów powinny na nich łazić
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Z R.maculata nie jest tak prosto, jakby się to mogło zdawac. Jest to gatunek górski, na nizinach bardzo rzadki. Z Niziny Mazowieckiej podawany przez Hildta 1917:
Tarchomin za Pragą, 18.07.1872 r., oraz Piaseczno 25.06.1906 r.

I nie wiem, a jestem zwyczajnie ciekaw, czy ktoś z warszawskich kózkarzy natknął się obecnie na ten gatunek w Warszawie i jej okolicach?

120 km na zachód od Warszawy jest populacja w rezerwacie Lubiaszów, gdzie w kilku oddziałach można ten gatunek spotkać na kwiatach na drogach oddziałowych (teraz!). Udało mi się też stamtąd uzyskać samicę drogą hodowli ze starej brzozy. Śliwiński podawał ten gatunek jeszcze ze Słupii i Modlicy (wszytkie trzy stanowiska to okolice Piotrkowa Tryb).
MiR

Post autor: MiR »

za link dziękuje, znam zarówno stronę, jak i biotopy poszukiwanych gatunków.... chodziło mi bardziej o konkretne doświadczenia forumowiczów, czy komuś na terenie Warszawy udało się je odszukać.... Leptura quadrifasciata i maculata były przeze mnie odłowione w zeszłym tygodniu pod Konstancinem, tak więc w okolicach są, ale poszukuje w granicach miasta stołecznego :)
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Ciekawie, gratulacje.
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

Jacku w Gdyni Redłowo (CF44) i Leszczynki CF34 W Redzie i leś Kępino za Wejherowem CF25 CF26 R. maculata jest wręcz pospolita, co roku mam możliwość obserwowania jej od ostatnich dni czerwca i pierwszych dni lipca czasem nawet w sporych ilościach bardzie pospolita i łatwiejsza do spotkania od Leptura quadrifasciata
A las to głównie buk i sosna z domieszkami świerku, brzozy i dębu, ostatni obsadzono też trochę modrzewia

Paweł
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Zapraszam do Warszawy :D

Tematem jest Warszawa i mozliwosc spotkania tam R.maculata. Gatunek jest oczywiscie w wielu miejscach w Polsce niemal pospolity (na pólnocy np w P.Białowieskiej również, nawet jej w tym roku nie brałem, bo i po co). Przez to wydaje nam się, że gatunek nie jest wart zainteresowania a tymczasem... trzeba przyznać, że w Warszawie to wielka rzadkość.
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Przepraszam za mały OT, ale wydaje mi się, że Warszawa nie jest jeszcze dobrze poznana pod względem kózek. W ubiegłym roku mój Magistrant odnalazł na Woli Cyrtoclytus capra. Bylem trochę zaskoczony tym znaleziskiem. Okaz trzymałem w ręku, także o pomyłce nie ma mowy.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Wlasnie dzisiaj o tym gatunku pomyslałem, przegladając pracę Burakowskiego i Nowakowskiego, że zbyt pochopnie autorzy wykreslili ten gatunek jako nieprawdopodobne donieniesienie. W P.Bialowieksiej w tym roku był dosc liczny, nad Biebrzą bywa wrecz masowo, a skoro w Warszawie był to był (Bielany). Tak więc znalezisko potwierdza, że stare doniesienia nie są tak stare i tak nieprawdopodobne a sam Cyrtoclytus jest w Warszawie. :ok: Świetnie!

W Warszawie obecnie mieszka ponad 10 osób mocno zajmujących się kózkowatymi i raczej ta Warszawa jest zbadana całkiem nieźle. Tyle że teren Warszawy to tak naprawdę ogromny obszar.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”