Koło Naukowe Leśników AR/UP w Poznaniu - Sekcja Entomologiczna
- Adrian Łukowski
- UTM: XU93
Koło Naukowe Leśników AR/UP w Poznaniu - Sekcja Entomologiczna
Witam wszystkich!
Od 4 lat jestem członkiem Koło Naukowe Leśników UP w Poznaniu - Sekcji Entomologicznej. Postanowiłem zebrać wszelkie informacje na temat Sekcji i osób będących przed laty jej członkami. W ostatniej książce wydanej z okazji 90-lecia Koła Leśników jest kilka wzmianek nt. Sekcji, lecz nie ma takich podstawowych informacji jak np. kiedy powstała i kto był pierwszym prezesem, jakie badania były prowadzone czy informacji o tym kto w poszczególnych okresach był opiekunem naukowym Sekcji. Od kilku lat prowadzona jest staranna dokumentacja w Sekcji (tak od ok. 2006 roku). Z lat wcześniejszych nie mamy żadnych dokumentów ani pamiątek.
Uważam, że Koło z przeszło 90-letnią tradycją zasługuje na pamięć i szacunek. Jako obecni członkowie Sekcji zwracamy się z uprzejmą prośbą o każdą informację na temat Koła Leśników, a w szczególności Sekcji Entomologicznej. Poczynimy wszelkie starania, aby w następnej reedycji książki o historii KL znalazł się bogaty rozdział na temat Sekcji Ento.
Do tej pory udało mi się ustalić, że Sekcja istniała już na pewno w roku 1967. Przypuszczam, że istniała już przed wojną. Posiadam także wykaz gat. motyli z Drawieńskiego Parku Narodowego, opracowany w 2006 - szukam osób które, był na tym obozie naukowym.
To by było na tyle. Jeśli macie informacje lub wiecie kto mógłby je mieć to proszę o kontakt.
Pozdrawiam serdecznie,
A. Łukowski
Od 4 lat jestem członkiem Koło Naukowe Leśników UP w Poznaniu - Sekcji Entomologicznej. Postanowiłem zebrać wszelkie informacje na temat Sekcji i osób będących przed laty jej członkami. W ostatniej książce wydanej z okazji 90-lecia Koła Leśników jest kilka wzmianek nt. Sekcji, lecz nie ma takich podstawowych informacji jak np. kiedy powstała i kto był pierwszym prezesem, jakie badania były prowadzone czy informacji o tym kto w poszczególnych okresach był opiekunem naukowym Sekcji. Od kilku lat prowadzona jest staranna dokumentacja w Sekcji (tak od ok. 2006 roku). Z lat wcześniejszych nie mamy żadnych dokumentów ani pamiątek.
Uważam, że Koło z przeszło 90-letnią tradycją zasługuje na pamięć i szacunek. Jako obecni członkowie Sekcji zwracamy się z uprzejmą prośbą o każdą informację na temat Koła Leśników, a w szczególności Sekcji Entomologicznej. Poczynimy wszelkie starania, aby w następnej reedycji książki o historii KL znalazł się bogaty rozdział na temat Sekcji Ento.
Do tej pory udało mi się ustalić, że Sekcja istniała już na pewno w roku 1967. Przypuszczam, że istniała już przed wojną. Posiadam także wykaz gat. motyli z Drawieńskiego Parku Narodowego, opracowany w 2006 - szukam osób które, był na tym obozie naukowym.
To by było na tyle. Jeśli macie informacje lub wiecie kto mógłby je mieć to proszę o kontakt.
Pozdrawiam serdecznie,
A. Łukowski
-
wojtas
- UTM: VT79
- Been thanked: 4 times
Re: Koło Naukowe Leśników AR/UP w Poznaniu - Sekcja Entomologiczna
Nie pamiętam dokładnie ale chyba sekcja została zreaktywowana właśnie dopiero w 2006 lub w 2005 roku. Wcześniejsze kilka lat chyba nie było zainteresowania dlatego nic się nie działo. Dopiero z koleżanką ruszyliśmy to jakoś żeby coś się działo. Niestety nie udało się zebrać odpowiedniej ilości chętnych na jakikolwiek wyjazd większą grupą w celu robienia jakiś badań np. kontynuacja w DPN. Było trochę wykładów w tym czasie i trochę mniejszych wyjazdów ale nic poza tym nie udało się zrobić. Mam nadzięję że chociaż pozostał po nas agregat i służy on nadal w sekcji. Za moich czasów opiekunem sekcji był Dr. Andrzej Łabędzki. Kilka lat wstecz też on był jej opiekunem.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Hubert Adamek
Otóż nie, sekcja działała jeszcze przed 2006 rokiem. Pamiętam, że w 2000 roku sekcja już istniała. Osób chcących działać w sekcji było rzeczywiście mało ale to chyba ze względu na charakter badań jakie sekcja prowadziła (albo inaczej jakich nie prowadziła, bo badania te można krótko nazwać porażką). Osobiście w sekcji nie byłem bo jako wolny strzelec działałem znacznie skuteczniej niż wszyscy jej członkowie razem wzięci. Niemniej jednak pamiętam, że miał miejsce jakiś obóz naukowy w Magurskim PN i rok później w którymś z parków na wschodzie Polski. Myślę, że po latach potrafiłbym wymienić kilka osób, które w tym czasie działały w sekcji, więc jeśli takie informacje się przydadzą proszę pisać na PW, a odtworzę te informacje ze swojej pamięci.
-
wojtas
- UTM: VT79
- Been thanked: 4 times
Powiem tak. Przychodząc na studia w 2004 roku nie miałem do czego się zapisać bo w tym czasie secji tej jako takiej działającej nie było czego się wtedy dowiedziałem od kogoś to w tym czasie był jej niby prezesem.
-
Hubert Adamek
Nie mam pojęcia jak to funkcjonowało w tym czasie, ale wiem, że koledzy z roku niby działali w tym czasie w tej sekcji, a jak było naprawdę ciężko stwierdzić. M.in z uwagi na pokrętną niby działalność ja do sekcji nie należałem.
- Adrian Łukowski
Witam!wojtas pisze:Mam nadzięję że chociaż pozostał po nas agregat i służy on nadal w sekcji.
Pewnie mnie nie kojarzysz, ale to ja się do Sekcji zapisywała u Ciebie jakoś w marcu 2009 roku. Pamiętam, że mieszkałeś na 3 piętrze Przylesia. Po Tobie prezesem był Miłosz Wysocki, ale w czerwcu zrezygnował i ja "objąłem rządy"
Tak więc z niecierpliwością czekam na PWHubert Adamek pisze:Osób chcących działać w sekcji było rzeczywiście mało ale to chyba ze względu na charakter badań jakie sekcja prowadziła (albo inaczej jakich nie prowadziła, bo badania te można krótko nazwać porażką). Myślę, że po latach potrafiłbym wymienić kilka osób, które w tym czasie działały w sekcji, więc jeśli takie informacje się przydadzą proszę pisać na PW, a odtworzę te informacje ze swojej pamięci.
Może ktoś ze starszych użytkowników należał do Sekcji lub zna kogoś kto należał? Może jakieś inne koło naukowe współpracowało z Kołem Leśników?
Pozdrawiam,
A. Ł.
- Adrian Łukowski
Odświeżam, może akurat ktoś wpadnie na ten temat i coś się wypowie 
Pozdrawiam,
AŁ
Pozdrawiam,
AŁ
-
Szymon Czerwiński
Witam.
Czas niestety biegnie nieubłaganie a pamięć jest ulotna.
Miałem przyjemność być prezesem Sekcji Entomologicznej Koła Naukowego Leśników o ile mnie pamięć nie myli, w latach 1991 - 1995. Były to poczatki, po bodaj, dość dłuższej przerwie aktywności KNL
Opiekunem był Andrzej Łabędzki. Udało nam się zorganizowac dwa obozy naukowe (szumnie powiedziane, bo było nas zaledwie kilka osób) w Gorczańskim Parku Narodowym i w Pienińskim Parku Narodowym. Oprócz tego, kazdy z nas prowadził swoje obserwacje terenowe. Poczyniłem równiez w tym czasie, kilka wystaw entomologicznych oraz (ciekawostka) jedną malarską !?! Oj piękne to były czasy... Braliśmy też udział w sesjach referatowych wyjazdowych, wraz z Kołami z innych uczelni poznańskich m. in. w Marianówce w Kotlinie Kłodzkiej, z bardzo owocnymi wystapieniami. Pamiętam także doskonale, że przez kilka lat krążył po studentach mój zbiór porównawczy z korikami, który pożyczyłem z premedytacją dla cełow dydaktycznych. Niestety po kilku semestrach był już nie do poznania...Oj piękne to były czasy...
Z osób, które pamiętam i utkwiły mi w pamięci jako członkowie sekcji i uczestnicy obozów to: Jasiu Mendzikowski (Mendoza), Michał Argasiński (Argas), Sławek Cichoń, Ewka Bednarz, Anita Czarnota, Mateusz Matysiak (Mati) oraz wiecznie młody Paweł Sienkiewicz.
Jezeli kogoś niechcący pominąłem to przepraszam i bardzo proszę sie przypomnieć rozbudowując w ten sposób naszą sekcję.
Pozdrawiam serdecznie leśną brać.
Darz Bór
Szymon Czerwiński, Koło
Czas niestety biegnie nieubłaganie a pamięć jest ulotna.
Miałem przyjemność być prezesem Sekcji Entomologicznej Koła Naukowego Leśników o ile mnie pamięć nie myli, w latach 1991 - 1995. Były to poczatki, po bodaj, dość dłuższej przerwie aktywności KNL
Opiekunem był Andrzej Łabędzki. Udało nam się zorganizowac dwa obozy naukowe (szumnie powiedziane, bo było nas zaledwie kilka osób) w Gorczańskim Parku Narodowym i w Pienińskim Parku Narodowym. Oprócz tego, kazdy z nas prowadził swoje obserwacje terenowe. Poczyniłem równiez w tym czasie, kilka wystaw entomologicznych oraz (ciekawostka) jedną malarską !?! Oj piękne to były czasy... Braliśmy też udział w sesjach referatowych wyjazdowych, wraz z Kołami z innych uczelni poznańskich m. in. w Marianówce w Kotlinie Kłodzkiej, z bardzo owocnymi wystapieniami. Pamiętam także doskonale, że przez kilka lat krążył po studentach mój zbiór porównawczy z korikami, który pożyczyłem z premedytacją dla cełow dydaktycznych. Niestety po kilku semestrach był już nie do poznania...Oj piękne to były czasy...
Z osób, które pamiętam i utkwiły mi w pamięci jako członkowie sekcji i uczestnicy obozów to: Jasiu Mendzikowski (Mendoza), Michał Argasiński (Argas), Sławek Cichoń, Ewka Bednarz, Anita Czarnota, Mateusz Matysiak (Mati) oraz wiecznie młody Paweł Sienkiewicz.
Jezeli kogoś niechcący pominąłem to przepraszam i bardzo proszę sie przypomnieć rozbudowując w ten sposób naszą sekcję.
Pozdrawiam serdecznie leśną brać.
Darz Bór
Szymon Czerwiński, Koło