ciepło? majka lekarska i skoczek uszaty w Warszawie
- mwkozlowski
ciepło? majka lekarska i skoczek uszaty w Warszawie
witam, jestem entomologiem z SGGW; przedwczoraj na warszawskim Ursynopwie na dębie sfotografowałem niesamowicie dużego i rzadkiego u nas pluskwiaka - skoczka uszatego Ledra aurita zob. zdj. 1.gatuznek raczej ciepłolubny; podobnie ciepłolubna jest legendarna majka lekarska, Lytta vesicatoria, która na początku czerwca wylądowała na głowie jednej z pań zasiadających z kawą na patio jednym z bloków przy ul. Nowursynowskiej. Bylła to ciężarna, zapłodniona samica..(ta majka!). Czy ktoś może słyszał ostatnio o tych, a może o innych osobliwych, ciepłolubnych owadach w naszej PL, szczególnie w Warszawie?
dzięki
jeszcze sobie przypomniałem o Cerapheles terminatus bębliku, który wszedł mi pod kamerę koło Konstancina pod Warszawą, też jakoby z południa
dzięki
jeszcze sobie przypomniałem o Cerapheles terminatus bębliku, który wszedł mi pod kamerę koło Konstancina pod Warszawą, też jakoby z południa
Ostatnio zmieniony 20 września 2007, 12:33 - czw przez mwkozlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
Warszawa i okolice to ciepłe tereny, miejsce skąd wykazuje się wiele ciekawych i rzadkich w innych częściach Polski chrząszczy. Ja np. mieszkam w Łodzi i uważam, że jest to miejsce stosunkowo mało sprzyjające występowaniu ciepłolubnych gatunków.
Jednak Ledra nie jest chyba specjalnie rzadkim pluskwiakiem, kilka lat temu złapałem ją na jednym z torfowisk pod Łodzią.
No ale to ładne gatunki, szczególnie majka.
Jednak Ledra nie jest chyba specjalnie rzadkim pluskwiakiem, kilka lat temu złapałem ją na jednym z torfowisk pod Łodzią.
No ale to ładne gatunki, szczególnie majka.
-
Tomasz Jaworski
Co prawda to dział chrząszczarski, ale jeśli pytanie było o ciepłolubne owady to ciepłolubne motyle też chyba podpadają. Otóż od dłuższego czasu łapię Gracillariidae na Skarpie Ursynowskiej (ja też z SGGW
). Z tej rodziny, na szakłaku występuje ciepłolubny motylek Calybites quadrisignella, złapałem też stosunkowo rzadkiego Phyllonorycter muelleriella preferującego nasłonecznione brzegi lasów, jest Parectopa ononidis na koniczynie (również nagrzane stanowiska). W końcu jest Caloptilia fidella (było już o niej w innym wątku) która dotarła niedawno z południa i masowo zasiedla chmiel. No i jeszcze Scolia hirta (hymenoptera) też należąca do ciepłolubnych a występująca na Ursynowie.
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Re: ciepło? majka lekarska i skoczek uszaty w Warszawie
Legendarna majka lekarska? Widziałem w lipcu zeszłego roku w Suwalskim Parku Krajobrazowym (okaz ma kolega, który ją wypatrzył i złowił). Niby ciepłolubna, a na polski biegun zimna zagląda jak widaćmwkozlowski pisze:podobnie ciepłolubna jest legendarna majka lekarska, Lytta vesicatoria. Czy ktoś może słyszał ostatnio o tych, a może o innych osobliwych, ciepłolubnych owadach w naszej PL
- avidal
- Kontakt:
W piątek pod wieczór pojawiła się i u mnie. Zdjęcia nie oddają tego, jak piękny to owad.
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
Tia.... straszne rzeczy ....PawełB pisze:Tylko nie na szpilkę . Do napoju miłosnego
"Kantarydyna bardzo często powoduje zapalenia dróg moczowych, przewodu pokarmowego oraz bardzo bolesne erekcje. Anatomicznie ścianki cewki moczowej są wilgotne, a kantarydyna powoduje ich wysuszanie, prowadząc do świądu. Sucha cewka moczowa staje się bardzo wrażliwa i silnie przekrwiona powodując wzwód. Wytrysk nasienia łagodzi ból, jednak kolejna erekcja pojawia się z pogłębieniem stanu zapalnego czego mężczyzna nie jest świadomy zadowolony ze swojej potencji. Stan zapalny cewki moczowej przenosi się na pęcherz moczowy, a następnie na nerki co objawia się bardzo silnym bólem brzucha. Prowadzi to do ich niewydolności, a nieleczone bardzo często kończy się zgonem. Kantarydyna stosowana na skórę po pewnym czasie wywołuje pęcherze wypełnione płynem. Może ona powodować także wymioty i depresje. Dawniej muszka hiszpańska była stosowana tylko u ogierów, aby te zapładniały jak najwięcej klaczy. W XVI wieku ze sproszkowanych chrząszczy przygotowywano truciznę zwaną aqua tofana."
http://zadane.pl/wypracowanie/Kantarydy ... aski-57483
Dawka śmiertelna kantarydyny wynosi dla człowieka od 10 do 30 mg (Wikipedia)
Nigdy nie wiadomo, ile wyobraźni ma czytający.....
PS. Znane są bezpieczniejsze sposoby: ładny obiekt, dobry drink, muzyczka itd.....
- avidal
- Kontakt:
Oczywiście pojedynczy owad nie stanowi zagrożenia. Trzymałem go na dłoni, kilka razy. Trudno mi się było z nim rozstać, nie mogłem się napatrzeć. Dziś rano uwolniłem z tych samych względów, dla których Rafał wypuścił kozioroga. Majka schwytana nie odfruwa, raczej odchodzi. Przynajmniej ta moja. Jedynie rozwinęła skrzydła kilka razy.
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Been thanked: 3 times
I tu chylę czoła Koledzeavidal pisze: Dziś rano uwolniłem z tych samych względów, dla których Rafał wypuścił kozioroga.
- avidal
- Kontakt: