Od niedawna jestem użytkownikiem Canona EOS 600D. Dopiero zaczynam przygodę z cyfrową fotografią, ale zarówno na tym Forum jak i w innych miejscach przeczytałem/usłyszałem rady aby zawsze robić zdjęcia w formacie RAW.
Obecnie w aparacie mam ustawiony zapis zarówno w formacie RAW jak i w formacie JPG (czyli zawsze zapisują się po 2 zdjęcia).
Jak rozumiem format RAW ma służyć do tego żebym mógł to zdjęcie w szerszym stopniu edytować w różnych programach, a najlepiej w dołączonym na płytce do aparatu (?). W przypadku mojego Canona programem tym okazał się Digital Photo Professional.
Zauważyłem, że w Canonie zdjęcia RAW zapisywane są w formacie CR2 - czyli jak rozumiem Canonowski "typ", "odpowiednik" RAWu?
Jednak co jest sednem tego tematu i zarazem moim problemem i zagwozdką?
Otóż zrobiłem zdjęcie, które chcę wydrukować na wielkim formacie. Poprawiłem je sobie w moim Canonowskim programiku i chcę zapisać...
Pierwszym problemem jest to, że nie mogę go zapisać w żadnym innym formacie, jak tylko dalej jako CR2.
Niby ok, tylko, że w żadnym punkcie foto gdzie drukują tego typu obrazy NIKT nie mógł mi otworzyć tego formatu! Odwiedziłem kilka punktów w Katowicach i Tarnowskich Górach. W tych bardziej profesjonalnych mówią, że potrzebują przynajmniej TIF...
Tak, więc co mi pozostaje? Chyba jedynie otworzyć mój CR2 innym programem i zapisać jako TIF lub BMP.
No i tutaj leży pies pogrzebany ponieważ mój super cacy dopieszczony w Digital Photo Professional obrazek, po otwarciu w nowym, zaktualizowanym o specjalne pluginy InfranView (bez wtyczki w ogóle nie może otworzyć formatu CR2 !) wygląda całkiem inaczej! Właściwie to wygląda tak jak zdjęcie przed edycją, czyli żadne zmiany z DPP nie zostały uwzględnione.
W jeszcze innym programie to samo zdjęcie wygląda jeszcze inaczej.
W Infranie czy podobnych mogę zapisać mój CR2 jako TIF lub BMP, jednak nie mogę "użyć" tych zmian z Digital PP, a same te programy nie pozwalają na wykorzystanie walorów formatu RAW, oferują jedynie standardowe możliwości edycji, możliwe do wykonania również na zwyczajnym JPG'u...
W ten sposób nasuwa mi się pytanie: po co mi dobrodziejstwa RAWu skoro nie mogę ich wykorzystać poza komputerem i jedynie w specjalnym, dedykowanym programie?
Na pewno jest jakieś oczywiste, ogólnie znane rozwiązanie mojego problemu dlatego będę bardzo wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu i kilka wskazówek.
Z góry dzięki i pozdrawiam,
Lech Karpiński
PS: oczywiście mogę wrzucić przykładowe zdjęcia z omawianej sytuacji (zwyczajne zrzuty z ekranu, na których idealnie i "sprawiedliwie" widać te wszystkie różnice.
PPS: przepraszam za chaotyczny styl i składnię, ale mam niewiele czasu