Canonowski RAW - CR2. Problem.

Makrofotografia, mikroskopy, optyka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Orish
Specjalność: Cerambycidae

Canonowski RAW - CR2. Problem.

Post autor: Orish »

Witam.

Od niedawna jestem użytkownikiem Canona EOS 600D. Dopiero zaczynam przygodę z cyfrową fotografią, ale zarówno na tym Forum jak i w innych miejscach przeczytałem/usłyszałem rady aby zawsze robić zdjęcia w formacie RAW.

Obecnie w aparacie mam ustawiony zapis zarówno w formacie RAW jak i w formacie JPG (czyli zawsze zapisują się po 2 zdjęcia).

Jak rozumiem format RAW ma służyć do tego żebym mógł to zdjęcie w szerszym stopniu edytować w różnych programach, a najlepiej w dołączonym na płytce do aparatu (?). W przypadku mojego Canona programem tym okazał się Digital Photo Professional.

Zauważyłem, że w Canonie zdjęcia RAW zapisywane są w formacie CR2 - czyli jak rozumiem Canonowski "typ", "odpowiednik" RAWu?

Jednak co jest sednem tego tematu i zarazem moim problemem i zagwozdką?

Otóż zrobiłem zdjęcie, które chcę wydrukować na wielkim formacie. Poprawiłem je sobie w moim Canonowskim programiku i chcę zapisać...
Pierwszym problemem jest to, że nie mogę go zapisać w żadnym innym formacie, jak tylko dalej jako CR2.

Niby ok, tylko, że w żadnym punkcie foto gdzie drukują tego typu obrazy NIKT nie mógł mi otworzyć tego formatu! Odwiedziłem kilka punktów w Katowicach i Tarnowskich Górach. W tych bardziej profesjonalnych mówią, że potrzebują przynajmniej TIF...

Tak, więc co mi pozostaje? Chyba jedynie otworzyć mój CR2 innym programem i zapisać jako TIF lub BMP.

No i tutaj leży pies pogrzebany ponieważ mój super cacy dopieszczony w Digital Photo Professional obrazek, po otwarciu w nowym, zaktualizowanym o specjalne pluginy InfranView (bez wtyczki w ogóle nie może otworzyć formatu CR2 !) wygląda całkiem inaczej! Właściwie to wygląda tak jak zdjęcie przed edycją, czyli żadne zmiany z DPP nie zostały uwzględnione.

W jeszcze innym programie to samo zdjęcie wygląda jeszcze inaczej.

W Infranie czy podobnych mogę zapisać mój CR2 jako TIF lub BMP, jednak nie mogę "użyć" tych zmian z Digital PP, a same te programy nie pozwalają na wykorzystanie walorów formatu RAW, oferują jedynie standardowe możliwości edycji, możliwe do wykonania również na zwyczajnym JPG'u...

W ten sposób nasuwa mi się pytanie: po co mi dobrodziejstwa RAWu skoro nie mogę ich wykorzystać poza komputerem i jedynie w specjalnym, dedykowanym programie?

Na pewno jest jakieś oczywiste, ogólnie znane rozwiązanie mojego problemu dlatego będę bardzo wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu i kilka wskazówek.

Z góry dzięki i pozdrawiam,

Lech Karpiński :pho: :pho: :pho:

PS: oczywiście mogę wrzucić przykładowe zdjęcia z omawianej sytuacji (zwyczajne zrzuty z ekranu, na których idealnie i "sprawiedliwie" widać te wszystkie różnice.

PPS: przepraszam za chaotyczny styl i składnię, ale mam niewiele czasu :pc:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 18 times
Kontakt:

Re: Canonowski RAW - CR2. Problem.

Post autor: Jacek Kurzawa »

Prawdopodobnie problem leży w programie (w sposobie jego traktowania pliku), ktory uzywasz do obróbki RAW. Zmiany, ktore robisz na CR2 ty widzisz, bo program Ci je pokazuje, ale są one tylko wirtualne (PicasaView robi to podobnie). Prawdopodobnie musisz wyeksportować ten CR2 w tym programie do pliku TIFF po to, by zostały uwzględnione zaproponowane przez Ciebie zmiany.

Program traktuje CR2 jak klisze negatywowa, ktorą możesz wywoływac dowolną ilośc razy i to za kązdym razem z innymi parametrami. Program nie dokonuje zmian na pliku źrodlowym, dopiero plik wynikowy bedzie je zawierał.

Sprobuj poszukac opcji Eksportuj, zastosuj itp, ktore pozwolą na zastosowanie zadanych parametrów na pliku CR2 i utworzenia pliku TIFF.

Nie ma nic dziwnego w tym, że sam format CR2 nie jest obslugiwany przez fotoLAB-y, bo CR2 (czy RAW) to źródł-matka dla Ciebie (autora) a nie dla "świata".

Napisz, czy to Ci pomoglo, w razie dalszych problemow sluże pomocą.
Awatar użytkownika
Orish

Jacek Kurzawa pisze:Prawdopodobnie musisz wyeksportować ten CR2 w tym programie do pliku TIFF po to, by zostały uwzględnione zaproponowane przez Ciebie zmiany.

...

Sprobuj poszukac opcji Eksportuj, zastosuj itp, ktore pozwolą na zastosowanie zadanych parametrów na pliku CR2 i utworzenia pliku TIFF.
No właśnie tego też już próbowałem. Mianowicie na płytce dołączonej do aparatu mam też min. program ZoomBrowser i on niby ma służyć min. do zmiany formatu pliku. Jest tam opcja Export - tak jak mówisz - i mogę jej używać bez żadnych problemów na plikach JPG, TIFF czy BMP, jednak gdy chcę jej użyć na pliku RAW wyskakuje mi komunikat: Unable to export movies, sound files, or RAW images... :no:

Co do foto labów, to w jednym miła pani powiedziała, że RAW może być, ale jednak gdy zobaczyła ten CR2 to nie dała rady :cap:
W ogóle powiedziała, że to plik z Corela :wow: Pewnie pomyślała tak przez skrót CR2, ale to nie ma z Corelem przecież nic wspólnego.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Przeslij mi plik CR2 i link do programu na [email protected]
Tomasz Świderski

Post autor: Tomasz Świderski »

Wprawdzie mam starszą wersję tegoż programu..tym niemniej opcja "convert and save" jest dostępna
Załączniki
zrzut.JPG
Przejrzano 2801 razy
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

Sam mam Canona i używam DPP (aktualnie mam wersję 3.8.0.0) od 3 lat z powodzeniem CR2 zapisujesz jako jpg lub tiff za pomocą opcji Convert and save (Ctrl+D) wybierając format w jakim ma być zapisane jak napisał przedmówca tak więc niesamowicie dziwią mnie twoje problemy
jak już opanujesz program możesz sobie odpuścić zapisywanie jako RAW i JPG - strata miejsca na karcie i spowolnienie szybkości
a program zoombrowser służy do podstawowej obróbki jpg-ów tj redukcja czerwonych oczu itp

Paweł
Awatar użytkownika
Orish

Jacku wysłałem Ci link i plik jednak sprawa już nieaktualna :smiech: Przepraszam za zamieszanie. Używałem, a raczej próbowałem używać opcji Save as, zaś opcji Convert and save jakimś cudem nie spostrzegłem :o

Dziękuję za wyprowadzenie z błędu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Własnie o to mi chodziło. Często w programach są dwie grupy zapisu: zapisz i zapisz jako ... oraz Eksoprtuj (tutaj "Convert..."). I własnie po uzyciu tej drugiej opcji masz ten efekt ktory chcialeś uzyskac.
Dobrze, że czujni Koledzy pomogli.
Nie ma żadnego zamieszania - był problem i został rozwiązany, o to chodziło. :hi:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniki fotograficzne i mikroskopowe”