czy to Camponotus ligniperda
-
zolw_
czy to Camponotus ligniperda
Mrówki przechadzały się po pniu drewna, czasami osobnik ze skrzydłami zatrzepotał nim. Odniosłem wrażenie, że służyło to raczej dawaniu sygnałów bo mrówka nie unosiła się w powietrzu.
- Załączniki
- Michał Michlewicz
- UTM: XU30/WU97
- Specjalność: Formicidae
Re: czy to Camponotus ligniperda
Czy pierwszy segment odwłoka był zabarwiony czerwonawo? Ze zdjęć wydaje mi się, że nie - w takim razie byłby to Camponotus herculeanus.
-
zolw_
Nie, wydaje mi się, że cały odwłok był czarny. W takim razie to Camponotus herculeanus.
Po pniu chodziło parę osobników bezskrzydłych i jeden uskrzydlony. Wydaje mi się, że mrówki ze sobą nie współpracowały. Pewnie każda na własną rękę szukała wygodnej dziurki w drewnie żeby założyć gniazdo.
Dziękuję za pomoc.
Po pniu chodziło parę osobników bezskrzydłych i jeden uskrzydlony. Wydaje mi się, że mrówki ze sobą nie współpracowały. Pewnie każda na własną rękę szukała wygodnej dziurki w drewnie żeby założyć gniazdo.
Dziękuję za pomoc.
- Michał Michlewicz
One zakładają gniazdo z reguły samotnie. Z moich obserwacji wynika, że młode królowe po rójce na założenie gniazda częściej wybierają miejsca w ziemi - na przykład pod kamieniami.
-
kolagen
- UTM: DA24
- Has thanked: 1 time
- Kontakt:
Czy da się za takich zdjęć określić czy to Camponotus ligniperdus czy C. herculeanus?
Skłaniałbym się ku drugiej opcji, bo zaczerwienienie pierwszego segmentu odwłoka (lepiej widoczne u uskrzydlonego osobnika) raczej wydaje mi się niewielkie, ale nie mam opatrzenia.
Zdjęcia z końca kwietnia, w lesie w Chrostowej k.Krakowa
Skłaniałbym się ku drugiej opcji, bo zaczerwienienie pierwszego segmentu odwłoka (lepiej widoczne u uskrzydlonego osobnika) raczej wydaje mi się niewielkie, ale nie mam opatrzenia.
Zdjęcia z końca kwietnia, w lesie w Chrostowej k.Krakowa
- Michał Michlewicz
To akurat jest Formica (podrodzaj sensu stricto), ale ze zdjęcia nie da się więcej powiedzieć.