Prośba o identyfikację owada latającego

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Don_Pedro

Prośba o identyfikację owada latającego

Post autor: Don_Pedro »

Witam,
Niedawno w moim mieszkaniu pojawiły się takie oto owady:
2.JPG
Przejrzano 1151 razy
Original image recording time:
2012:04:02 23:42:59
Image taken on:
02 kwietnia 2012, 21:42 - pn
Focus length:
124 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/5.9
ISO speed rating:
250
Camera-model:
E-500
1.JPG
1.JPG (70.86 KiB) Przejrzano 1151 razy
Original image recording time:
2012:04:02 23:32:14
Image taken on:
02 kwietnia 2012, 21:32 - pn
Focus length:
180 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/6.3
ISO speed rating:
320
Camera-model:
E-500
Na początku sadziłem, że to tzw. "mole spożywcze" i zabrałem się za gruntowne przetrząsanie szafek oraz zakupiłem lep na tego rodzaju owady. W szafkach niczego nie znalazłem, a lep wydaje się zupełnie nie interesować moich gości. W ramach prób identyfikacji przejrzałem m.in. tenże wątek na forum i w zasadzie już prawie jestem pewien, że to nie Plodia interpunctella, bo się dość wyraźnie różni od tego co można obejrzeć w sieci. Owady mają około 1cm długości i pojawiają się z częstotliwością 1-2 dziennie. Niestety rezydujący obecnie w słoiku jegomość nie chciał zapozować stroną grzbietową i zdjęcie jest słabe, ale może w parze z drugim zdjęciem wystarczy do identyfikacji.
pozdrawiam
Witas

Re: Prośba o identyfikację owada latającego

Post autor: Witas »

Wydaje mi się, że to Dichelia histrionana.
Masz jakieś iglaki w domu? Może była żywa choinka na święta Bożego Narodzenia?
Don_Pedro

Tak. Stoi iglak doniczkowy, który robił za choinkę i zimował w mieszkaniu. Czyli to musi być Dichelia histrionana. Wielkie dzięki!!! :)
Wrzuciłem sobie od razu w google'a i zdjęcia na lepidoptera.eu idealnie pokazują mojego motylka. Niestety bardziej szczegółowych informacji nie ma zbyt wielu. Powiedz mi proszę czy to jakiś szkodnik i należałoby go czymś opryskać czy raczej nieszkodliwe żyjątko i można dać mu spokój?
Witas

Ciężko stwierdzić. Z opryskiem bym się wstrzymał. Poobserwuj czy nie żółkną igły, ale to dopiero za jakiś czas może nawet miesiąc. Można też co jakiś czas przyjrzeć się czy pod iglakiem (pewnie stoi na podłodze) nie widać odchodów. Będzie to taki "drobniutki, czarny piasek".
To są, jakby nie było, sztuczne warunki.
Don_Pedro

Stare igły trochę opadają, ale głównie od strony nie wystawionej bezpośrednio do światła. Natomiast widziałem piasek, o którym piszesz, a młode pędy jakby ostatnio przywiędły, więc być może warunki cieplarniane przyspieszyły rozwój. W międzyczasie spróbowałem się przebić przez insektenbox.de i tam jest coś o tym, że gąsienice żywią się pędami. Wiesz może czy te gąsienice są duże? Nie zauważyłem żadnych, ale przyznaję, że zbyt dokładnie się nie przyglądałem
Witas

Nigdy nie hodowałem tego gatunku.
Jednak dorosła gąsienica będzie miała ok 15mm
Prędzej znajdziesz takie 7-10mm na gałązkach. Popatrz czy igły nie są sprzędzone przędzą, tzn czy nie przylegają do pędów. Gąsienice tworzą "domki". Piszesz, że igły opadają. Można sprawdzić czy są całe, czy podgryzione.
Don_Pedro

Ok. Wielkie dzięki za pomoc i ogromne wyrazy uznania dla wszystkich pomagających na tym forum :D
pozdrowienia
ODPOWIEDZ