Prosze o pomoc w określeniu co to może być?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
mat
Prosze o pomoc w określeniu co to może być?
Witam
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co to może być za okaz i ewentualnie jak się można tego pozbyć.
Miejsce występowania - w domu na dywanie za łóżkiem.
Wielkość - do 1cm (na zdjęciu ma akurat 0,5cm).
Kształt - podłużny.
Praktycznie codziennie odkąd to zauważyłem (czyli od 3 tygodni) po odsunięciu łóżka znajduję kilka (4-5) okazów.
Tutaj fotki w większej rozdzielczości: http://www.mediafire.com/?81w2m6t628nd7pr [6,5MB]
Jak będą potrzebne mogę dostarczyć więcej.
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co to może być za okaz i ewentualnie jak się można tego pozbyć.
Miejsce występowania - w domu na dywanie za łóżkiem.
Wielkość - do 1cm (na zdjęciu ma akurat 0,5cm).
Kształt - podłużny.
Praktycznie codziennie odkąd to zauważyłem (czyli od 3 tygodni) po odsunięciu łóżka znajduję kilka (4-5) okazów.
Tutaj fotki w większej rozdzielczości: http://www.mediafire.com/?81w2m6t628nd7pr [6,5MB]
Jak będą potrzebne mogę dostarczyć więcej.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Prosze o pomoc w określeniu co to może być?
To Twój pierwszy post na forum, więc trochę Ci pomogę. Zdjęcia do oznaczenia trzeba koniecznie skadrować, potrzebny jest widok owada, a nie całego otaczającego pokoju. Po skadrowaniu dopasuj wielkość, by nie przekroczyła 150 KB, i wstawiaj je na serwer forum. Pokazuję dwa Twoje zdjęcia po takiej obróbce.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:12:31 16:03:51Image taken on:31 grudnia 2011, 15:03 - sobFocus length:55 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D60
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:12:31 16:11:58Image taken on:31 grudnia 2011, 15:11 - sobFocus length:52 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D60
-
mat
Antek dzięki za pomoc. Zrobiłem jeszcze kilka zdjęć, myślę, że trochę wyraźniejszych. Teraz powinny być już prawidłowo skadrowane 
Osobnik ze zdjęcia ma 6mm długości.
Jak ktoś ma jakieś podejrzenia co to może być to proszę o pomoc. Chce się tego jak najszybciej pozbyć.
Osobnik ze zdjęcia ma 6mm długości.
Jak ktoś ma jakieś podejrzenia co to może być to proszę o pomoc. Chce się tego jak najszybciej pozbyć.
- Załączniki
-
- gora.jpg (15.16 KiB) Przejrzano 1451 razy
-
- bok.jpg (15.78 KiB) Przejrzano 1451 razy
-
- przod.jpg (21.79 KiB) Przejrzano 1451 razy
-
mat
Zdaje mi się, ze larwy zaczęły się już przeobrażać w dorosłe osobniki. Który to będzie konkretnie gatunek?
Czy one potrafią latać? Zauważyłem je na ścianie w zupełnie innym miejscu niż znajdowały się larwy.
I najważniejsze, czym to można wytępić?
Czy one potrafią latać? Zauważyłem je na ścianie w zupełnie innym miejscu niż znajdowały się larwy.
I najważniejsze, czym to można wytępić?
- Załączniki
-
- 1.jpg (25.53 KiB) Przejrzano 1296 razy
-
- 2.jpg (38.65 KiB) Przejrzano 1296 razy
-
- 3.jpg (29.15 KiB) Przejrzano 1296 razy
-
- 4.jpg (16.14 KiB) Przejrzano 1296 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Bardzo częsty gość w tym dziale, Attagenus smirnovi - wrzuć nazwę w wyszukiwarkę forumową, było dużo wątków.
-