Macrolepidoptera

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Macrolepidoptera

Post autor: Antek Kwiczala † »

Wiem, że podział na makro i mikrolepidoptera jest raczej sztuczny, choć wielu z nas się do takiego podziału przyzwyczaiło. Przeglądając dzisiaj stronę "Motyle Europy" zauważyłem z pewnym zdziwieniem, że Krzysiek Jonko włączył do Macrolepidoptera np. Crambidae, Pyralidae, czy Tortricidae. W "Fauna Europaea" brak takiego podziału (są nadrodziny przedstawione alfabetycznie - http://www.faunaeur.org/taxon_tree.php? ... llapse=yes ). Wiecie skąd taka zmiana?
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Re: Macrolepidoptera

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Podział jest rzeczywiście sztuczny. Ja Micro i Macro rozróżniam po szpilce na którą je nabijam. Micro są do minucji, Macro do zwykłych szpilek - i tego podziału się trzymam :)
A mówiąc serio trzeba się trzymać raczej kryterium wielkości przy tego typu podziałach i tyle.
Awatar użytkownika
mysz lesna
UTM: 34U EC 0 8
Kontakt:

Post autor: mysz lesna »

Można zrozumieć robienie takich rzeczy w celach naukowych, jednak hobbystyczne nabianie na szpilkę powinno być zastępowane na fotografowanie.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

mysz leśna pisze:Można zrozumieć robienie takich rzeczy w celach naukowych, jednak hobbystyczne nabianie na szpilkę powinno być zastępowane na fotografowanie.
Lepiej nie poruszaj tego tematu, było wiele wątków na ten temat i większość kończyła się jakąś "zadymą". Robienie fotek ma się tak do nauki jak sierp do kombajnu. Jako uzupełnienie - tak, ale zamiast - bez sensu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”