Witam.
Zamieszkały mi na balkonie dwa pająki. Zrobiły sobie sieci w dwóch przeciwległych kątach. Jeden jest duży ok 5 cm drugi mniejszy ok. 3cm. Nie ruszałam ich na razie bo z natury jakoś pokojowo usposobiona do wszelkich robali jestem. Póki mi nie wchodzą w drogę to staram się nie kończyć przedwcześnie ich żywota, ale trochę się boję czy na zimę nie będą szukały cieplejszego miejsca i nie wlezą do domu. Kiedyś podobnego karmiłam z córką w lesie. Wrzuciłyśmy mu w sieć jakiegoś znalezionego innego robaczka i obserwowałyśmy jak owija go w taki jakby kokon pajęczyną. Czy są one jadowite (mam dziecko) i rzeczywiście mogą próbować wleźć do domu? Załączam zdjęcie jednego z nich. (tego większego)
Pozdrawiam.
Duży pająk - czy groźny ?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
asia_wik
Duży pająk - czy groźny ?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:23 20:59:26Image taken on:23 lipca 2011, 18:59 - sobFocus length:66.7 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4.9ISO speed rating:800Camera-model:FinePix S6500fd
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Duży pająk - czy groźny ?
Jakiś krzyżak, po widoku spodu ciężko powiedzieć czy A. diadematus (choć to najbardziej prawdopodobne), czy jakiś inny gatunek. Ludzi nie krzywdzą - mogą dziabnąć, ale tylko przyciśnięte czy w inny sposób bezpośrednio zagrożone, normalnie to płochliwe stworzenia. Do domu nie wchodzą, chyba że przypadkowo. Jeśli czujesz się jednak z nimi nieswojo, zawsze możesz pająki usunąć: złapać do jakiegoś pojemnika czy - wersja dla mniej odważnych
- na długi kij i strząsnąć gdzieś w krzaki.
Aha - te 5 cm to chyba z nogami, bo nasze krzyżaki nie dorastają do takich monstrualnych rozmiarów jeśli chodzi o długość samego ciała
Aha - te 5 cm to chyba z nogami, bo nasze krzyżaki nie dorastają do takich monstrualnych rozmiarów jeśli chodzi o długość samego ciała
-
asia_wik
No pewnie, że z nogami. Jakby sam odwłok miał 5cm to chyba bym wezwała straż pożarną
Jeszcze jakbyś mogła doprecyzować odnośnie ugryzienia. Może być niebezpieczne (szczególnie dla dzieci) bo to główny czynnik wpływający na pozostawienie lub przesiedlenie tych zwierzaków. Sama obecność mi nie przeszkadza, nawet lubię zerkać przez okno na nie. Chodzi tylko o bezpieczeństwo. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Ukąszenie nie jest niebezpieczne dla zdrowia czy życia - owszem, może być bolesne i wywołać miejscowy odczyn zapalny, ale w zasadzie nic ponad to. Jednak, jak pisałam wcześniej, te pająki nie kwapią się do gryzienia i jeśli mają wybór, wolą ucieczkę od konfrontacji.
-
asia_wik
W takim razie niech sobie łowią muchy dalej 
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
-