co to?

Same fotki, nie mamy okazu....
ODPOWIEDZ
kasiawind

co to?

Post autor: kasiawind »

Witam,
w nowym,jeszcze nie zamieszkałym domu pojawiły się takie owady. Proszę o pomoc; co to jest a przede wszystkim jak się tego pozbyć!
15424981.jpg
15424981.jpg (4 KiB) Przejrzano 1595 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: co to?

Post autor: Aneta »

Zdjęcie o wiele za małe, żeby móc oznaczyć gatunek, jednakże okaz wygląda na coś z Siricidae. Te błonkówki w stadium larwalnym żerują w drewnie - jeśli przy budowie było jakieś używane, mogły się wylęgnąć właśnie z niego. Pozbywać się nie ma czego, wystarczy pozwolić im odlecieć.
kasiawind

witam, dziękuje za szybką odpowiedz. postaram się zrobić dokładniejsze zdjęcie. prawdopodobnie "zamieszkały" na strychu którego podłoga jest wydeskowana. budowa jest w stanie surowym-zamkniętym. wystarczy otworzyć okna by mogły wylecieć?
Awatar użytkownika
Aneta

Można spróbować, chociaż ja dla pewności wyłapałabym je ręcznie (nie z obawy, że dokonają inwazji na dom, bo trzpienniki do rozwoju potrzebują co najmniej wilgotnego, o ile nie jeszcze "żywego" drewna, tylko raczej ze współczucia dla uwięzionych insektów ;) ).
kasiawind

Wizja wyłapania ręcznie chwilowo mnie przerasta (nie znajduje u siebie tyle odwagi) :) wiec dam im szanse by same opuściły moje lokum :) i czy przy całej masie współczucia dla nich czy mogą mnie użądlić? pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aneta

Nie, nie użądlą. To, co wystaje im z tyłu, to służące do składania jaj pokładełko.
kasiawind

dziękuje bardzo za info.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Błonkówki [FOTO-oznaczanie]”