Ryjek
-
Radosław Mroczyński
- UTM: DE03/DE65
- Been thanked: 1 time
Ryjek
Ma ktoś pomysł? Mi się już skończyły
. Z tego zdjęcia nie licze na gatunek.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:18 21:15:23Image taken on:18 lipca 2011, 19:15 - pnFocus length:4.2 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:125Camera-model:C702
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Re: Ryjek
czy takie oznaczanie ma sens?Chlebek pisze:A na przykład smolik znaczony (Pissodes notatus) jakiś z troche bladszymi pasami??/A ma drugą parę skrzydeł ,bo jak nie to zastanawiałbym się nad Choinkiem szarym (Brachyderes incanus).
-
Radosław Mroczyński
Panie Marku to nie jest oznaczanie tylko pewne wskazówki, za które dziękuje Chlebek. Nie mam wogóle opatrzenia w tej grupie, a przez klucz nie jestem w stanie przebrnąć więc pytam. Niektórzy naprawde są w stanie prawidłowo nakierować. Pasy mógł mieć, ale ten jest akurat brudny więc pewnie też wytarty...A ten osobnik ma niespełna 3mm więc Pissodes chyba odpada?
Ostatnio zmieniony 18 lipca 2011, 21:46 - pn przez Radosław Mroczyński, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pawel Jaloszynski
Takie wskazówki nie mają żadnej wartości, kolega Chlebek strzela na ślepo.Radosław Mroczyński pisze:Panie Marku to nie jest oznaczanie tylko pewne wskazówki, za które dziękuje Chlebek.
Opatrz się korzystając z ikonografii profesora Borowca.Radosław Mroczyński pisze:Nie mam wogóle opatrzenia w tej grupie
Napisz dokładnie, jakie cechy i które tezy sprawiły ci kłopoty, wtedy dostaniesz konkretne wskazówki. Tylko w ten sposób czegoś się nauczysz.Radosław Mroczyński pisze: a przez klucz nie jestem w stanie przebrnąć
Paweł
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
prezentowany chrząszcz jest raczej nie do oznaczenia. Podawanie gatunków, w tym przypadku o zupełnie różnych cechach diagnostycznych, nic tu nie wnosi.
- palipa
- UTM: CF 34
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/lista%20rodzin.htmChlebek pisze:A gdzie mozna znależć taka ikonografię??
-
Radosław Mroczyński
Ma Pan racje, tylko ja zgubiłem się w kluczu Smreczyńskiego już na podrodzinach. Więc nawet strzał w ciemno Chlebek cos mi zasugerował. Doszedłem do Curculioninae ale rozważam Hylobinae...ryjek wygląda na nierozszeżony ku szczytowi
prosze o dalsze wskazówki
-
Radosław Mroczyński
Wiem o tym, że do gatunku sie nie da, ale podrodzina, plemie lub rodzaj na to liczyłem, tzn. na cokolwiek
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
Nie mając opatrzenia w rodzinie chyba rzeczywiście lepiej zacząć od ikonografii prof. Borowca, jak radzi Paweł. Ja tak zrobiłem i mam już swój typ, ale o tym za chwilęRadosław Mroczyński pisze:zgubiłem się w kluczu Smreczyńskiego już na podrodzinach.
Strzał w ciemno ma to do siebie, że może sugerować nie to co trzeba, więc ja byłbym ostrożnyRadosław Mroczyński pisze:Więc nawet strzał w ciemno Chlebek cos mi zasugerował.
Podawaj datę i miejsce złapania okazu, który pokazujesz na zdjęciu. W przypadku ryjów warto też podać roślinę, na której się go znalazło (o ile oczywiście siedział na roślinie). Podawaj też rozmiar delikwenta na zdjęciu. Tu napisałeś, jaka jest dł. ciała okazu i jak dla mnie była to duża podpowiedź pod kątem weryfikacji mojego typu. A mój typ jest taki - okaz na zdjęciu należy do rodzaju Bagous. Czy da się o nim coś więcej powiedzieć, to już ocenią specjaliści od ryjów.Radosław Mroczyński pisze:prosze o dalsze wskazówki
-
Radosław Mroczyński
Jak zawsze zapominam o dacie i miejscu: okolice Iławy 30.04.2011 r przy rowie melioracyjnym. Przetestowałem twój typ i jest trafiony w "10", właśnie potwierdził go również Robert. Niestety okaz jest wytarty i ubrudzony (znaleziony na ziemi). Bagous sp. mi musi wystarczyć. Dziękuje Bartku i Robercie za pomoc. Innym Panom też dziękuje
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
-
Radosław Mroczyński
- Marek Wanat
- UTM: XS36
- Specjalność: ryjkowce
- Been thanked: 12 times
Melduję się po dłuższej przerwie i informuję, że ten Bagous na zdjęciu jest podejrzanie szeroki jak na tempestivusa i "pachnie" trochę B. czwalinai, a to byloby w praktyce drugie stanowisko w Polsce. Niestety z tego zdjęcia,ani żadnego innego, nie da się tego rozstrzygnąć, bo różnice są bardzo subtelne. Musialbym obejrzeć okaz. Mozna go przesłać pocztą w małej plastikowej fiolce typu eppendorf. Daj znać na mejla Radku gdybyś się zdecydował, to podam dokładny adres.