Elasmucha fieberi - rozmieszczenie

HETEROPTERA. HOMOPTERA. Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, piewiki (Auchenorrhyncha).
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Elasmucha fieberi - rozmieszczenie

Post autor: Aneta »

Jak jest obecnie z występowaniem tego gatunku, nadal jak w kluczu, tylko około 30. stanowisk? Jestem ciekawa, bo odłowiłam dziś jeden okaz E. fieberi w Grotnikach (CC 85) - dość przypadkowo, zgarnęłam ją do fiolki ot tak, myśląc że to E. grisea, dopiero w domu coś mnie tknęło i spojrzałam dokładniej na przedplecze ;)
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Been thanked: 1 time

Re: Elasmucha fieberi - rozmieszczenie

Post autor: Chiffchaff »

Nie sądzę aby wiele nowych stanowisk doszło, a to z tego względu, że w ogóle prac faunistycznych dotyczących Heteroptera ukazuje się rocznie bardzo niewiele. Informacje o rozmieszczeniu dowolnego gatunku są wypadkową:
a) zainteresowania faunistyką grupy jako tako (w Polsce słabo),
b) prowadzenia jakiś badań, obserwacji w środowisku w którym gatunek występuje (E. fieberi występuje w lasach - tu znowu w ostatnich latach słabo)
c) chęci autorów obserwacji do publikowania danych (bywa różnie).

Poza tym to faktycznie niezbyt często odławiany gatunek, ja go napotkałem dotychczas dwa razy, a w zbiorach mam jeszcze z 4 innych stanowisk w Polsce.
Awatar użytkownika
Aneta

Czyli różnoskrzydłe to dość zaniedbana grupa, szkoda.
Ale jeszcze trochę podrążę, o ile mogę - jak jest ze stanowiskami E. fieberi tu w centralnej Polsce?
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Been thanked: 1 time

Post autor: Chiffchaff »

Na to pytanie by odpowiedział pewnie szybko prof. Jerzy Lis, jako, że pisał przegląd faunistyczny rodziny.
To co się ukazało po wydaniu przeglądu faunistycznego rodziny Acanthosomatidae mam raczej w komplecie ale przeszukiwanie publikacji po publikacji trochę by mnie zajęło, trochę szkoda mi na to czasu, przynajmniej w tym okresie. Przepraszam ale takich próśb dostaję trochę i jak mogę szybko sięgnąć i coś sprawdzić to to robię. Tutak się tak nie da. Generalnie Aneto na pewno to "rzadziak".
Awatar użytkownika
Aneta

Chiffchaff pisze:Przepraszam ale takich próśb dostaję trochę i jak mogę szybko sięgnąć i coś sprawdzić to to robię. Tutak się tak nie da.
Nie ma problemu, pytałam z czystej ciekawości, więc nie mam ciśnienia na uzyskanie tych informacji ;)
Łukasz Kapusta

Post autor: Łukasz Kapusta »

ja znalazłem 2 osobniki na terenie Puszczy Kozienickiej w zeszłym roku, 11.07 i 10.08
ODPOWIEDZ

Wróć do „HEMIPTERA”