Prośba o rozpoznanie
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
ola_s
Prośba o rozpoznanie
Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za owad. Mnóstwo takich samych znalazło sobie schronienie w kącie mojego domu obok okna. Nie latają, lubią siedzieć również bezpośrednio na oknie i firankach.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:09 21:07:34Image taken on:09 lipca 2011, 19:07 - sobFocus length:5.8 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:125Camera-model:DSC-W80
-
ola_s
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Prośba o rozpoznanie
Bo to forma płciowa, zdolna do rozmnażania. Takie osobniki opuszczają gniazdo, a skrzydła ułatwiają im rozproszenie się po większym obszarze.ola_s pisze:A dlaczego mają skrzydła?
A dlaczego w domu - może przyleciały do światła, a może ot tak znalazły sobie przytulny kąt
-
ola_s
Dziękuje za informacje
One się same wyprowadzą czy trzeba je tępić jakimiś środkami? Dotąd wszystkie osobniki wciągałam do odkurzacza.
- Grzegorz G
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Ahaa, czyli te mrówy, które regularnie przylatują gdy świecę, to złudzenie optyczneGrzegorz G pisze:Raczej nie przyleciały na światło
A to, że mrowisko musi być gdzieś niedaleko wydało mi się na tyle oczywiste, że o tym nie wspomniałam.
-