Prośba - chrząszcz

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
monika

Prośba - chrząszcz

Post autor: monika »

Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem, co to jest, a pojawia się w domu już od jakiegoś czasu.
Chrząszcz wydaje mi się być czarny (przynajmniej od spodu), długości ok. 1,6 cm. W domu widywałam również larwy, ale nie wiem czy tego chrząszcza. Były trochę dłuższe od niego i raczej żółtawe. Nie mam pojęcia, czym się żywi. Na dole (gdzie kuchnia, spiżarnia i jadalnia) nigdy go jeszcze nie widziałam. Natomiast w bardziej suchych i ciepłych pomieszczeniach na górze jak najbardziej. Znajdowałam go na parapecie okiennym, na łóżku. Najczęściej jednak na panelach podłogowych. Zawsze był przewrócony pancerzem do dołu, więc nie jestem w stanie go zidentyfikować. Chyba sobie chłopak z chodzeniem za bardzo nie radzi ;)
W zeszłym roku znajdowałam na panelach w tych samych pokojach tak jakby kokony? takie mniej więcej te samej wielkości, tylko że jasne i nieżywe... Wówczas chrząszczy jeszcze nie było, więc nie wiem czy te dwie sytuacje ze sobą wiązać. Dodam, że mam również strych - może stamtąd przychodzą?
Bardzo proszę o informację, co to może być i... jak się tego pozbyć?

Załączam zdjęcia. Niestety, są słabej jakości.

http://img837.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.us/i/p6290021.jpg/

http://img200.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.us/i/p6290022.jpg/

http://img3.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.us/i/p6290023.jpg/
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Prośba - chrząszcz

Post autor: Aneta »

monika pisze:Zawsze był przewrócony pancerzem do dołu, więc nie jestem w stanie go zidentyfikować.
Yyy, a to nie wystarczy go odwrócić? 8)
A na fotkach jest Tenebrio molitor. Na tym strychu są gołębie?
monika

Nie ma gołębi, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo... ale jest tam bardzo ciepło(gorąco w lecie) i sucho... w rynnach domu miewamy gniazda wróbli. Czy to może być od tego?
Nie bardzo chciałam go obracać żywego.. właśnie przed chwilą jednego zabiliśmy i rzeczywiście przypomina mącznika od góry..
którędy on przychodzi? możliwe żeby było pod podłogą albo w wentylacji? Jak się tego pozbyć? jakaś chemia? możecie polecić jakiś specyfik?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

którędy on przychodzi?
Zależy ile chrząszczy faktycznie się pojawia. Jeśli są to pojedyncze sztuki, to najbardziej prawdopodobną opcją jest, że lecą do światła - a to jest normalne, częste o tej porze roku i nie ma z czym walczyć. Jeżeli natomiast zjawiają się po co najmniej kilka okazów, i to niezależnie od pory roku, no to wtedy trzeba poszukać źródła. Mączniki występują tam, gdzie można znaleźć róźne produkty zbożowe - w młynach, piekarniach, przechowalniach tychże produktów, ale też na fermach drobiu, gołębnikach i w ptasich gniazdach. Może z czymś podobnym sąsiadujecie? A może w samym domu coś było uszczelniane bądź ocieplane słomą ze zboża?
Ale mącznik to przecież nic groźnego, więc nie ma co panikować i od razu wytaczać im wojnę.
monika

Nic groźnego, ale nie jest fajnie obudzić się z tym czymś w łóżku... :)
Jak już pisałam, nie są to pojedyncze dorosłe osobniki.
Pojawiają się również ich larwy... teraz jak wyszukałam coś niecoś o nich w internecie doszłam również do wniosku, że to co czasem znajdowaliśmy w zimie to były pewnie poczwarki. Dom jest utrzymany w czystości, nie rozsypujemy tu żadnych produktów zbożowych ani owoców.
Gdyby ktoś miał pomysł, jak się ich pozbyć, bardzo proszę o info.
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Been thanked: 3 times

Post autor: Rafał SZCZECIN »

Ja mieszkam w nowoczesnym budynku w centrum dużego miasta a mączniki czasem nalatują na ściany budynku - to normalne, to pospolity chrząszcz związany przede wszystkim z zabudowaniami ludzkimi. Wspomniałaś coś o spiżarni i strychu - czyli prawdopodobnie mieszkasz w starszym typie budownuctwa, być może w budynku przedwojennym, a w pobliżu są może jakieś stodoły, pomieszczenia gospodarcze, kurniki itp? Choć to nie jest w cale konieczny warunek ich występowania - widywałem je wielokrotnie w budynku biurowym w Szczecinie - właśnie na parapetach, na podłodze, w szczelinach itp.

Żeby zmniejszyć ryzyko ich pojawienia się - przede wszystkim pozbądź się ze wszystkich miejsc w domu swobodnie znajdujących się jakichkolwiek produktów, półproduktów żywnościowych, nasion, suszonych grzybów itp. Sprawdź każdy zakątek spiżarni, strychu, zamkniętych szafek kuchennych. Być może gdzieś właśnie coś zostało, coś się rozsypało i stanowiło pożywkę dla larw ( takie żółte "robakowate" larwy które można spotkać w sklepach zoologicznych - służą jako karma ).

Może się jednak okazać, że pomimo tych zabiegów - chrząszcze te i tak będą nalatywały z zewnątrz do domu - tu już niewiele można zrobić, przecież nie da się uszczelnić domu na 100%.
ODPOWIEDZ