Znalezione na mącznicy lekarskiej
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Witas
Znalezione na mącznicy lekarskiej
W przelocie na Warmię zahaczyłem z rodziną o pewne miejsce z mącznicą lekarską.
Coś tam znalazłem i prosiłbym o ew sugestie. Niestety jeżeli gąsienice nie "przerzucą" się na jakąś borówkę (brusznicę) to będzie mała katastrofa
Coś tam znalazłem i prosiłbym o ew sugestie. Niestety jeżeli gąsienice nie "przerzucą" się na jakąś borówkę (brusznicę) to będzie mała katastrofa
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:09 14:13:11Image taken on:09 czerwca 2011, 12:13 - czwFocus length:50 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 40D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:09 14:14:22Image taken on:09 czerwca 2011, 12:14 - czwFocus length:50 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 40D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:09 14:16:03Image taken on:09 czerwca 2011, 12:16 - czwFocus length:50 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 40D
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Znalezione na mącznicy lekarskiej
Mógłbyś zrobić jeszcze zdjęcia wierzchu 1 i 3? Sówka z tego ujęcia nie wygląda mi na C. cordigera, która ma wyraźny jasny deseń, ale może foto coś przeoczyło? Póki co bardziej pasuje mi np. Eugnorisma glareosa albo Xestia castanea, ale to też nic pewnego.
Natomiast 2 wygląda na Ematurga atomaria.
Natomiast 2 wygląda na Ematurga atomaria.
-
Janusz S.
Xestia castanea zdecydowanie nie,hodowałem.Nie ten biotop,ponadto po przezimowaniu gąsienice już nie zerują i oczekują na przepoczwarczenie - około 2 miesiące.E.glareosa zimuje w stadium gąsienicy, na początku maja przestaje żerować.Jaki gatunek,trudno oznaczyć.Na 50% A cordigera.
A może to Agrochola helvola rzuciła się na mącznicę? Zdjęcie trochę niefortunne i chyba modelka się trafiła co linieć zamierza...
- Aneta
Też mam takie wrażenie.Wojtek M pisze:i chyba modelka się trafiła co linieć zamierza...
-
Witas
Pewnie, że mogę, ale...Aneta pisze:Mógłbyś zrobić jeszcze zdjęcia wierzchu 1 i 3?
Po pierwsze Raynox idzie paczką z Olsztyna... bo se zapomniałem
Po drugie, nie mam statywu, a z ręki ciężko... Zaginął w akcji i jest u jednego z forowiczów....
Coś wykombinuje.
Sówka ma niecałe 1,5 cm i są jeszcze mniejsze. Na zdjęciach, które znalazłem, gąsienice są wyraźnie większe.
-
Witas
Może te ujęcia pomogą..., z ręki..., R.C. statyw.... No i mistrzem foto to nie jestem...
Gąsienice nr 2 pominąłem, pewnie to E. atomaria.
Reszta rośnie w oczach... jeszcze mam roślinę.
Gąsienice nr 2 pominąłem, pewnie to E. atomaria.
Reszta rośnie w oczach... jeszcze mam roślinę.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:10 11:12:54Image taken on:10 czerwca 2011, 09:12 - ptFocus length:45.8 mmShutter speed:1/52 SecF-number:f/4.3ISO speed rating:400Camera-model:FinePix S9600
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:10 11:15:16Image taken on:10 czerwca 2011, 09:15 - ptFocus length:52 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:400Camera-model:FinePix S9600
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:10 11:19:34Image taken on:10 czerwca 2011, 09:19 - ptFocus length:48.9 mmShutter speed:1/85 SecF-number:f/4.4ISO speed rating:400Camera-model:FinePix S9600
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:10 11:22:08Image taken on:10 czerwca 2011, 09:22 - ptFocus length:32.7 mmShutter speed:1/90 SecF-number:f/4ISO speed rating:400Camera-model:FinePix S9600
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:10 11:24:26Image taken on:10 czerwca 2011, 09:24 - ptFocus length:45.8 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/4.3ISO speed rating:400Camera-model:FinePix S9600
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Dajesz radęWitas pisze:No i mistrzem foto to nie jestem...
Odbierz maila ,a na razie połóż sobie poduszkę na stole ,włącz samowyzwalacz i be goodWitas pisze:R.C. statyw....
Pozdrowki Rafał.
...a co do gąsienic; to nie wiem
- Aneta
Miernik podchodzi mi pod Agriopis sp. - aurantiaria/marginaria, ze wskazaniem na ten pierwszy gatunek.
A mi sowa pod Eurois occulta, po następnej wylince już pewnie będziemy wiedzieli 
-
Janusz S.
Aktualnie E.occulta winna być w stadium poczwarki lub poczatek lotu.Zimuje gąsienica.Wojtek M pisze:A mi sowa pod Eurois occulta, po następnej wylince już pewnie będziemy wiedzieli
To prawda (że winna), przy czym wiosna kalendarzowa a realna to dwa pojęcia, które w tym roku na północy ostro się rozjechały w czasie, o ile wspomniane "w przelocie na Warmię" nie oznacza np. Warszawy
Na razie to i tak luźne typy, ciekawe co tam Witas im podtyka pod żuwaczki...
-
Witas
Ciepło, ciepłoWojtek M pisze:o ile wspomniane "w przelocie na Warmię" nie oznacza np. Warszawy
Wojtek M pisze:ciekawe co tam Witas im podtyka pod żuwaczki...
Mam cichą nadzieję, że przerzucą się na jakąś borówkę, np.brusznicę. Ale to dopiero okaże się po niedzieli. Na Orawie mącznicy nie ma, więc je co innego
-
Witas
Z kroniki hodowli...
IMG_6313 to Ematurga atomaria - lata
IMG_6307 dwie poczwarki w ziemi.. i czekamy...
IMG_6316 - z trzech tylko jedna dala sobie zmienić jadłospis no i też czekamy...
Takie moje luźne spostrzeżenia... jeżeli wcześniej bym podał inny pokarm to pewnie żyłby wszystkie.
Gąsienice były pozyskane na zasadzie "lekkiego" czerpakowania po płatach mącznicy.
Mikrusy jeszcze (pewnie do sierpnia) na rozpinadłach, jak zdejmę to SIĘ POCHWALĘ
IMG_6313 to Ematurga atomaria - lata
IMG_6307 dwie poczwarki w ziemi.. i czekamy...
IMG_6316 - z trzech tylko jedna dala sobie zmienić jadłospis no i też czekamy...
Takie moje luźne spostrzeżenia... jeżeli wcześniej bym podał inny pokarm to pewnie żyłby wszystkie.
Gąsienice były pozyskane na zasadzie "lekkiego" czerpakowania po płatach mącznicy.
Mikrusy jeszcze (pewnie do sierpnia) na rozpinadłach, jak zdejmę to SIĘ POCHWALĘ
-
Janusz S.
Jakby nie było z "wiosną", to nigdy w takim stadium rozwoju gąsienicy w podanym terminie,nawet w okolicach Paryża.Wojtek M pisze:To prawda (że winna), przy czym wiosna kalendarzowa a realna to dwa pojęcia, które w tym roku na północy ostro się rozjechały w czasie, o ile wspomniane "w przelocie na Warmię" nie oznacza np. WarszawyNa razie to i tak luźne typy, ciekawe co tam Witas im podtyka pod żuwaczki...
Ostatnio zmieniony 02 lipca 2011, 19:47 - sob przez Janusz S., łącznie zmieniany 1 raz.
-
Janusz S.
O ile do 2 lipca gasienica nie przepoczwarczyła się -nie jest to E.occulta,chyba,że super wybryk natury.
Może to ewentualnie być gasienica z rodz.Lithophane sp.
Może to ewentualnie być gasienica z rodz.Lithophane sp.
Mnie również ciekawi nr3 i chyba te "czekamy" oznacza że już Witas ma poczwarkę. Pewnie zdjęcia po ostatniej wylince jej nie pstryknął i se "poczekamy" 
-
Witas
Dokładnie takWojtek M pisze:chyba te "czekamy" oznacza że już Witas ma poczwarkę
Niestety fotografia nie jest moją mocną stroną... i raczej nie będzie.Wojtek M pisze:Pewnie zdjęcia po ostatniej wylince jej nie pstryknął
-