Gąsienica bardzo mało aktywna - niemal cały czas przesiadywała płasko na gałązce bądź na tkaninie osłaniającej hodowlarkę. Zabierała się za jedzenie dopiero w nocy albo rano. Pokarm to w ogóle osobna kwestia, ponieważ była niesamowicie wybredna - początkowo jadła tylko i wyłącznie liście z drzewa, na którym została znaleziona. Nie ruszała nawet gałązek z innych jabłoni - zaczęła je konsumować dopiero po wylince. Nie tknęła natomiast innych gatunków, na których wg różnych danych żeruje ten gatunek - śliwy, jarzębiny, róży, wierzby (to ostatnie podałam bardziej z ciekawości, niż przekonania), lekko tylko nadgryzła głóg. Przepoczwarczenie nastąpiło w bardzo ściśle utkanym kokonie, przędza została spleciona w białą, pergaminową w dotyku powłokę przyklejoną do liścia.
Odonestis pruni
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Odonestis pruni
Pierwsza moja hodowla tego gatunku, stąd ta mała relacja
Gąsienicę znalazłam 10 V 2011 w Kutnie, na dziko rosnącej jabłoni - stanowisko ciepłe i mocno nasłonecznione, taka ni to łąka, ni nieużytek. Gąsienica była już dosyć podrośnięta, miała ok 5 cm. U mnie przeszła jedną wylinkę (o ile dobrze pamiętam, po niecałym tygodniu od przyniesienia), dorosła ostatecznie do prawie 8 cm długości. Przepoczwarczyła się w kokonie zrobionym w złożonym na pół liściu - zaczęła robić oprzęd 27 V, tak że szacuję samo przepoczwarczenie na dzień-dwa później. Imago wylęgło się wczoraj, 8 VI, późnym wieczorem.
Gąsienica bardzo mało aktywna - niemal cały czas przesiadywała płasko na gałązce bądź na tkaninie osłaniającej hodowlarkę. Zabierała się za jedzenie dopiero w nocy albo rano. Pokarm to w ogóle osobna kwestia, ponieważ była niesamowicie wybredna - początkowo jadła tylko i wyłącznie liście z drzewa, na którym została znaleziona. Nie ruszała nawet gałązek z innych jabłoni - zaczęła je konsumować dopiero po wylince. Nie tknęła natomiast innych gatunków, na których wg różnych danych żeruje ten gatunek - śliwy, jarzębiny, róży, wierzby (to ostatnie podałam bardziej z ciekawości, niż przekonania), lekko tylko nadgryzła głóg. Przepoczwarczenie nastąpiło w bardzo ściśle utkanym kokonie, przędza została spleciona w białą, pergaminową w dotyku powłokę przyklejoną do liścia.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:10 17:26:35Image taken on:10 maja 2011, 15:26 - wtFocus length:62 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:64Camera-model:KODAK EASYSHARE Z915 DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:17 12:04:49Image taken on:17 maja 2011, 10:04 - wtFocus length:62 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:400Camera-model:KODAK EASYSHARE Z915 DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:21 14:18:20Image taken on:21 maja 2011, 12:18 - sobFocus length:62 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:400Camera-model:KODAK EASYSHARE Z915 DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:09 00:25:44Image taken on:08 czerwca 2011, 22:25 - śrFocus length:62 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:64Camera-model:KODAK EASYSHARE Z915 DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:08 23:24:26Image taken on:08 czerwca 2011, 21:24 - śrFocus length:62 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:64Camera-model:KODAK EASYSHARE Z915 DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:08 23:27:09Image taken on:08 czerwca 2011, 21:27 - śrFocus length:62 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4.8ISO speed rating:64Camera-model:KODAK EASYSHARE Z915 DIGITAL CAMERA
- Trpaslik
- UTM: CA51
-
igor
- UTM: WV63
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Odonestis pruni
Hodowałem kiedyś ten gatunek z jaj, uzyskanych od samicy w Bułgarii. Oczywiście nie wiedziałem na czym żerowała gąsienica tej samiczki, ale zaraz po wylęgu "zaproponowałem" gąsieniczkom czereśnię, i żarły bez oporów. Ty miałaś ten dylemat, że znalazłaś już wyrośniętą gąsienicę - i trzeba było dostosować się do jej preferencji.
I do Igora:
I do Igora:
Jak można rozmnożyć gatunek, mając jednego samca?Czy będzie Pani rozmnażać ten gatunek?
- Aneta
- UTM: CC88
- Been thanked: 37 times
No właśnie to mnie zdziwiło, że taki spory okaz, a tak wybredny - spodziewałabym się podobnego zachowania raczej po młodszych gąsienicach. I jeszcze rozumiem jeden gatunek rośliny, ale jedno konkretne drzewo?Antek Kwiczala pisze:Hodowałem kiedyś ten gatunek z jaj, uzyskanych od samicy w Bułgarii. Oczywiście nie wiedziałem na czym żerowała gąsienica tej samiczki, ale zaraz po wylęgu "zaproponowałem" gąsieniczkom czereśnię, i żarły bez oporów. Ty miałaś ten dylemat, że znalazłaś już wyrośniętą gąsienicę - i trzeba było dostosować się do jej preferencji.
Heh, też po cichu liczyłam na samiczkę, która trochę poferomoni - u mnie O. pruni jest raczej rzadka, więc byłam ciekawa czy na spódniczkę leciałaby lepiej niż na światłoJak można rozmnożyć gatunek, mając jednego samca?Czy będzie Pani rozmnażać ten gatunek?
-
jon
-
brat
- Been thanked: 4 times
Onegdaj też mi się zdarzyło wyhodować O. pruni - z poczwarki znalezionej na gruszy
.
-
igor
- UTM: WV63
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Dziś w nocy (06/07.07) gąsieniczki O. pruni wyszły z jaj złożonych przez samicę u mnie na tarasie - małe gąsienice mają wybitną tendencję do przemieszczania się w stronę światła i niemal wszystkie odnalazłem na jednym (najbardziej oświetlonym) rogu stołu, na którym złożone były jaja. Podałem im śliwę i czereśnię, zobaczymy co wybiorą 
P.S. Za parę dni większość wypuszczę na wolność, może uda mi się zaobserwować, jak zachowują się w naturze
P.S. Za parę dni większość wypuszczę na wolność, może uda mi się zaobserwować, jak zachowują się w naturze
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
...kiedyś hodowałem ten gatunek z jaj złożonych przez samiczkę ,niestety podczas zimowania na parapecie ,wredne ptaszyska zjadły wszystkie gąsienice ...pudełko było zabezpieczone tylko fragmentem firanki chwyconej recepturką ,więc ptaszysko musiało na niej wyladować i wpadło wprost do jadłodajni
.Co do roślin to wydaje mi się ,że oligofagi jesli są hodowane od małego na jakimś gatunku rośliny to niechętnie ja zmieniają.W którymś temacie pisało coś o tym ,że gąsienice R.purpurata nie chciały jeść maliny etc. U mnie wcinają ją ,aż miło .Tyle że to roślina, którą podałem im od razu ,żeby nie chodzić "za daleko" po pokarm
.
Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Mam niezbyt udane doświadczenia z zimowaniem gąsienic, dlatego wypuszczę je na niewielkie śliwy i wiśnie, na których być może łatwiej będzie je odnaleźć na wiosnę...
P.S. Rozbawiły mnie te "poobgryzane skorupki" jaj, które (z wyjątkiem mikropyle) wydają się być jednolicie białe, tak na zewnątrz jak i od środka
P.S.2 Dwudniowe gąsienice poczyniły niezłe spustoszenie na liściach śliwy
P.S. Rozbawiły mnie te "poobgryzane skorupki" jaj, które (z wyjątkiem mikropyle) wydają się być jednolicie białe, tak na zewnątrz jak i od środka
P.S.2 Dwudniowe gąsienice poczyniły niezłe spustoszenie na liściach śliwy
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:07:08 13:42:36Image taken on:08 lipca 2012, 11:42 - ndzFocus length:155 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/20Camera-model:NIKON D70
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:07:08 13:44:11Image taken on:08 lipca 2012, 11:44 - ndzFocus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/20Camera-model:NIKON D70
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Dzisiaj odnalazłem wypuszczone parę dni temu gąsienice na jednej ze śliw - wszystkie odpoczywały przytulone do gałązek i zwrócone głowami w stronę pnia...
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Okaz z dzisiaj - Markowa - UV - 19.08.2012. Wygląda na świeżego osobnika II-go pokolenia.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:08:19 22:26:14Image taken on:19 sierpnia 2012, 20:26 - ndzFocus length:105 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/32ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D700
- Jarosław Bury
- Kontakt:
To już niemal wrzesień - pozostało dosłownie 1,5 godziny sierpnia - a po raz kolejny pojawił się u mnie niewielki samiec Odonestis pruni, zapewne przedstawiciel II-go pokolenia tego gatunku...
Powoli staje się to normą - późno sierpniowe obserwacje pochodzą również z ubiegłego sezonu i roku 2012...
P.S. postaram się mu zrobić zdjęcie również we wrześniu
Powoli staje się to normą - późno sierpniowe obserwacje pochodzą również z ubiegłego sezonu i roku 2012...
P.S. postaram się mu zrobić zdjęcie również we wrześniu
- Jarosław Bury
- Kontakt: