Pierwsza INO w tym roku

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Pierwsza INO w tym roku

Post autor: PawełB »

Właśnie na świeżo widziałem kilka samców Dostojki ino. 2 Tygodnie temu wyczerpakowałem jeszcze z wiązówek 2 dorosłe gąsienice (w tym jedna zaraz się przepoczwarczyła, druga po tygodniu).

Mam jeszcze pytanie co do rozwoju tego miłego motylka - wg części literatury (i moich obserwacji) zimuje jajo, a gąsienica wylega się wiosną. Wg innych (zdaje się nowy atlas Sielezniewa) - gąsienica wylęga się już jesienią.
Awatar użytkownika
PawełB

Re: Pierwsza INO w tym roku

Wczoraj obserwowałem prawdziwy wysyp ino - dziesiątki egzemplarzy, głównie samce latające niziutko nad roślinnością. Samice wydają się chować przed samcami - ciekawe czy już od razu zostały zapłodnione czy muszą parę dni dojrzewać?
No i ktoś wie jak to jest z zimowaniem? Sprawdziłem- w atlasie Marcina napisane jest, ze gąsienica wylęga się po 2 tyg.....Ja próbowałem hodować i jaja przed zimą się niewyległy.
Awatar użytkownika
PawełB

Dzięki pewnemu podstępowi udało mi się sfotografować ciekawą scenkę z życia INO. Podstęp polegał na przyniesieniu na łączkę samiczki wylęgniętej w domu :-) Patrolującym samcom 5 minut zajęło odnalezienie jej po wypuszczeniu. Zapewne samiczki są odnajdywane natychmiast po wykluciu, bo obserwując motyle dłużej widać , ze samice właściwie kryją się przed samcami lub odrzucają zaloty - taką scenkę widziałem tylko raz , chyba przed 10 z górą laty,a to przecież bardzo pospolity motylek.....
Załączniki
ino.JPG
Przejrzano 2306 razy
Original image recording time:
2011:06:11 17:49:06
Image taken on:
11 czerwca 2011, 15:49 - sob
Focus length:
100 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/11
ISO speed rating:
200
Camera-model:
DSLR-A700
brat
Been thanked: 4 times

Post autor: brat »

PawełB pisze: Mam jeszcze pytanie co do rozwoju tego miłego motylka - wg części literatury (i moich obserwacji) zimuje jajo, a gąsienica wylega się wiosną. Wg innych (zdaje się nowy atlas Sielezniewa) - gąsienica wylęga się już jesienią.
:wink: Wniosek może być tylko jeden - zimuje jajo lub gąsienica (w pierwszym stadium).
Awatar użytkownika
PawełB

no cóż na logikę nie ma mocnych :-)

ale sprawdziłem w "biblii " F.A. Binka "Ecologische atlas van Dagvlinders"
czas trwania stadiów:
jajo:270-300 dni (gąsienica rozwija się w ciągu 19 dni)
gąsienica: 56 (51-60)
poczwarka: 15 (10-18)
motyl 16: (11-22)

czyli zimuje gąsienica w jaju :-)
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Post autor: SiejeOwies »

Dane zawarte w książce Sielezniewa i Dziekańskiej pochodzą również z własnych obserwacji (z resztą tak samo jak np. u Wareckiego). Mogą to być nawet pojedyncze obserwacje, co nie znaczy że takie informacje nie są cenne. Widać, natura jest na tyle nieprzewidywalna, że różne rzeczy można zaobserwować.

Sugerowanie się, że w "biblii" jest napisane tak, a nasi naukowcy napisali coś innego jest błędne. Szczególnie że owa "biblia" ma już swoje lata. Nauka właśnie polega na tym, że odkrywamy ciągle coś nowego.
Awatar użytkownika
PawełB

z moich własnych dwuletnich obserwacji wynika że jajo ino się nie wylęgło przed zima.
Albo jestem ślepy albo zrobiłem wielkie własne odkrycie :-)

a tak na marginesie - znasz tę książkę ?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Zdarza się u niektórych gatunków (choćby P. apollo), że "teoretycznie" zimuje jajo, a tak naprawdę to w pełni rozwinięta gąsienica, ale ukryta w osłonce jajowej. To, kiedy owa gąsieniczka się wylęgnie, zależy od warunków. Czasem jest to w marcu, czasem w lutym, a bywa, że i w grudniu (niespodziewane ocieplenie). Stąd czasem niejasności, czy zimuje jajo, czy gąsienica.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”