Łódzki Ogród Botaniczny, okolice stawu, 22.05.2011
Przy okazji serdeczne dzięki Jackowi Kurzawie za wczorajsze identyfikacje!
Kolejna fajna mucha
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Re: Kolejna fajna mucha
Dzięki Łukaszu!
Znalazłem coś takiego - "Tschorsnig (1994): Europe to Scandinavia; SH NS NW HE RP BW BY NB / A CH. Meadows Ruderal areas forest edges. End April to Mid August (especially May/June) probably only 1 generation. Visits flowers; usually frequent. Host unknown."
Najbardziej zaskoczyło mnie to 'host unknown' - czy to znaczy, że ciągle tak bardzo mało wiemy o tym gatunku? Czasem można odnieść mylne wrażenie, że większość makroskopowych organizmów została już dokładnie poznana
Znalazłem coś takiego - "Tschorsnig (1994): Europe to Scandinavia; SH NS NW HE RP BW BY NB / A CH. Meadows Ruderal areas forest edges. End April to Mid August (especially May/June) probably only 1 generation. Visits flowers; usually frequent. Host unknown."
Najbardziej zaskoczyło mnie to 'host unknown' - czy to znaczy, że ciągle tak bardzo mało wiemy o tym gatunku? Czasem można odnieść mylne wrażenie, że większość makroskopowych organizmów została już dokładnie poznana
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
Re: Kolejna fajna mucha
Nie śledzę literatury o Tachinidae, więc nie jestem w stanie odpowiedzieć czy larwy są ciągle nieznane. Natomiast powszechne jest, że w mniej popularnych grupach owadów postacie preimaginalne są często nieznane. Dotyczy to tak pospolitych gatunków jak prezentowana Zophomyia, czy np. w Syrphidae cały rodzaj Chrysotoxum.
-