Chrząszcze pasożyty

Chrząszcze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Chrząszcze pasożyty

Post autor: Miłosz Mazur »

Drodzy Koledzy

Wśród moich ryjkowców można znaleźć gatunki (Archarius salicivorus, Melanapion mnimum), pasożytujące w wyroślach błonkówek z rodziny Tenthredinidae.
Temat znam od dawna ale ostatnio jakoś bardziej mnie on zaintrygował i trochę sobie poszukałem informacji na ten temat. Wychodzi na to że różne przejawy pasożytnictwa nie są znowu takie rzadkie wśród chrząszczy.
I tutaj mam pytanie.

Czy znacie jakieś inne gatunki chrząszczy w naszej polskiej faunie, których larwy pasożytują w galasach błonkówek ?
Awatar użytkownika
uszaty

Post autor: uszaty »

Curculio ,na pewno ty znajesz ale dla przypomnienia.
Lasiorhynchites sericeus,którego samica składa jaja do tutek zwiniętych przez podryjka dębowca.
Tak na szybko mi się skojarzyło.
Ojej teraz widzę ,że chodziło Ci o chrząśzcz-błonkówka.
Przepraszam.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Dokładnie tak :) Chrząszcz -> błonkówka

Ale jak widzę cisza w temacie więc chyba jednak ryje w Polsce są pod tym względem wyjątkowe
Awatar użytkownika
Piotr Tykarski
Kontakt:

Post autor: Piotr Tykarski »

Rozumiem, że jest to rzecz zapewne poboczna (i mogę w ten sposób ożywić dyskusję :smile:), ale zdefiniujmy najpierw termin "pasożytnictwo". Co oznacza "pasożytują w galasach"? Są roślinożerne czy pożerają larwy galasówek przy okazji? Jeśli zjadają galasy, to raczej należałoby powiedzieć "kleptopasożyty".
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur

Szczerze mówiąc nie ma to w tym wypadku dla mnie większego znaczenia, choć uwaga Piotra jest jak najbardziej słuszna. Mnie bardziej chodzi o same związki chrząszczy z błonkówkami bez względu na to jak one dokładnie wyglądają. Rzecz wynika z czystej ciekawości ;)
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

coś trudnego do zdefiniowania zachodzi między Meloidae i Apoidea; tam larwa wnika do gniazda, eksterminuje potomka pszczoły i pasie się na zgromadzonym pożytku (dość podobnie jak u słoników galasowych, z tym że tam w zabiciu larwy - rezydentki wyręczą ją mamuśka). Są jeszcze typowe pasożyty wewnętrzne z rzędu Stresiptera ale one definitywnie zostały od chrząszczy odsunięte...
ODPOWIEDZ

Wróć do „COLEOPTERA”