Chrząszcze pasożyty
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
Chrząszcze pasożyty
Drodzy Koledzy
Wśród moich ryjkowców można znaleźć gatunki (Archarius salicivorus, Melanapion mnimum), pasożytujące w wyroślach błonkówek z rodziny Tenthredinidae.
Temat znam od dawna ale ostatnio jakoś bardziej mnie on zaintrygował i trochę sobie poszukałem informacji na ten temat. Wychodzi na to że różne przejawy pasożytnictwa nie są znowu takie rzadkie wśród chrząszczy.
I tutaj mam pytanie.
Czy znacie jakieś inne gatunki chrząszczy w naszej polskiej faunie, których larwy pasożytują w galasach błonkówek ?
Wśród moich ryjkowców można znaleźć gatunki (Archarius salicivorus, Melanapion mnimum), pasożytujące w wyroślach błonkówek z rodziny Tenthredinidae.
Temat znam od dawna ale ostatnio jakoś bardziej mnie on zaintrygował i trochę sobie poszukałem informacji na ten temat. Wychodzi na to że różne przejawy pasożytnictwa nie są znowu takie rzadkie wśród chrząszczy.
I tutaj mam pytanie.
Czy znacie jakieś inne gatunki chrząszczy w naszej polskiej faunie, których larwy pasożytują w galasach błonkówek ?
- uszaty
- Miłosz Mazur
- Piotr Tykarski
- Kontakt:
- Miłosz Mazur
- mwkozlowski
coś trudnego do zdefiniowania zachodzi między Meloidae i Apoidea; tam larwa wnika do gniazda, eksterminuje potomka pszczoły i pasie się na zgromadzonym pożytku (dość podobnie jak u słoników galasowych, z tym że tam w zabiciu larwy - rezydentki wyręczą ją mamuśka). Są jeszcze typowe pasożyty wewnętrzne z rzędu Stresiptera ale one definitywnie zostały od chrząszczy odsunięte...