Żerowiska Łukasza 2011
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Łukasz
Żerowiska Łukasza 2011
Postanowiłem w tym roku pohodować różne mikra w ramach możliwości, bo często się nawet przypadkowo nawijają przy okazji karmienia różnych innych gąsienic. Od kilku dni goszczę u siebie taką oto czarną gąsienicę. Nie wiem totalnie gdzie szukać. Przejrzałem wstępnie Depressariidae na lepiforum.de, ale są tam też braki w fotografiach. Chyba że ktoś mógłby mi użyczyć jakiegoś klucza/atlasu?
Larwa żeruje na topoli czarnej, tworząc domek pomiędzy liśćmi (są tak niekształtnie posklejane/pozwijane).
Była bardzo ruchliwa, stąd ten brak ostrości. Jasne punkty na jej ciele to w rzeczywistości błyszczące brodawki - cała jest szaroczarna. Długość ok. 13mm; pokryta pojedynczymi jasnymi włoskami.
Larwa żeruje na topoli czarnej, tworząc domek pomiędzy liśćmi (są tak niekształtnie posklejane/pozwijane).
Była bardzo ruchliwa, stąd ten brak ostrości. Jasne punkty na jej ciele to w rzeczywistości błyszczące brodawki - cała jest szaroczarna. Długość ok. 13mm; pokryta pojedynczymi jasnymi włoskami.
-
Łukasz
Re: Żerowiska Łukasza 2011
Dzięki za sugestię, ale to chyba nie to: http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... Crataegana
Szukam dalej w zwójkach...
Szukam dalej w zwójkach...
-
bartek.g
Sugeruje zmiane tematu (po czym usuniecie mojego wpisu). Obecnie mozna sadzic, ze to Lukasz na czyms zerowal i prezentuje owe zerowiska.
-
Janek
I chyba dobrze sugerujesz, bo po mojemu, to też Archips crataegana.Wojtek M pisze:Myślę że Archips crataegana to dobry punkt wyjścia