Catocala sp.

Hodowla owadów
ODPOWIEDZ
jon

Catocala sp.

Post autor: jon »

Załączam zdjęcia gąsienic obu gatunków. Nie widzę ich zbyt wiele w internecie, więc można się przyjrzeć. Materiał pochodzi od samic zebranych przez Jurka Roguskiego, Ksawerego i mnie, czyli mix 3 samic. Elocata jedna od Jurka i jedna moja. Samice były częściowo wyniesione, więc nie były to pełne złoża. Jednak jest co robić przy hodowlach. Przyjemne zajęcie.
Załączniki
Catocala sponsa głowa gąsienicy.jpg
Przejrzano 7383 razy
Catocala sponsa 2.jpg
Przejrzano 7383 razy
Catocala sponsa 3.jpg
Przejrzano 7383 razy
Catocala sponsa 4.jpg
Przejrzano 7383 razy
Catocala sponsa 5.jpg
Przejrzano 7383 razy
Catocala sponsa 6.jpg
Przejrzano 7383 razy
Catocala elocata młoda gąsienica 1.jpg
Przejrzano 7383 razy
Catocala elocata młoda gąsienica 2.jpg
Przejrzano 7383 razy
Catocala elocata młoda gąsienica 3.jpg
Przejrzano 7383 razy
jon

Re: Catocala sponsa i Catocala elocata

Dokładam fotki C. fulminea i C. nupta. Też nie mogę znaleźć zdjęć młodych stadiów w necie, choć gatunki dość często hodowane.
Załączniki
Catocala fulminea młoda gasienica.jpg
Przejrzano 7343 razy
Catocala nupta młoda gasienica.jpg
Przejrzano 7343 razy
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Fulminea zarąbista :D
Ja od siebie dołożę za jakiś czas m.in. C. promissa jak tylko wyjdzie z jaj.
jon

Fulminea i sponsa jak z filmu o istotach pozaziemskich. Dołożę też fraxini. Natomiast o promissie muszę z Tobą pogadać. Ponoć nie jest wcale łatwo uzyskać jaja. Ciekawe jak to zrobiłeś? Słyszałem że nie chcą składać w niewoli. Aczkolwiek sam jeszcze nie próbowałem z tym gatunkiem. Ale może wielka woliera ogrodowa załatwia sprawę? A gąsienice promissy są cudowne. Chętnie zobaczę.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

jon pisze:Dokładam fotki C. fulminea i C. nupta. Też nie mogę znaleźć zdjęć młodych stadiów w necie, choć gatunki dość często hodowane.
Fulminei również nie znalazłam, ale młodsze stadia nupty można obejrzeć tutaj:
http://www.ukleps.org/Noctuids/2452s.jpg
jon

Tak, te pasiaste młodziutkie jeszcze mam i powinienem dać właśnie te, choć to co pokazałem też jest małe :) A sponsy urosły tak szybko, że zanim się obejrzałem to już tego młodziutkiego stadia nie było.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

C.fulminea kiedyś hodowałem. Pokazuję zdjęcie dorosłej gasienicy.
Załączniki
Catocala fulminea gąsienica.jpg
Przejrzano 7299 razy
Original image recording time:
2007:05:13 10:27:14
Image taken on:
13 maja 2007, 08:27 - ndz
Focus length:
32.1 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
64
Camera-model:
DSC-H1
jon

Dokładnie takie udało mi się strząsać z gałęzi tarniny. Nawet nie były spasożytowane. Ale to było dawno.
Załączam dwa zdjęcia C. fraxini w młodziutkiej postaci. Jak na razie sprawdziłem czy jedzą jesion. Owszem. Podejrzane byłoby nadanie jej takiej nazwy w przeciwnym przypadku. Wrzuciłam 5 sztuk na iwę i na razie nie widzę śladów żerowania. Na brzozie chyba jest jakieś podskubywanie, ale to będę wiedział jutro.
W takim razie proponuję usunąć post w "noctuidae" nt C. electa. Dorzucę zdjęcie tutaj. A tutuł można dać Catocala sp. np?
Załączniki
Catocala fraxini młoda gąsienica -.jpg
Przejrzano 7273 razy
Catocala fraxini młoda gąsienica 2-.jpg
Przejrzano 7273 razy
Catocala electa młoda gąsienica.jpg
Przejrzano 7266 razy
jon

Re: Catocala sp.

Pragnę stanowczo zdementować to, co napisał w swojej książce J. Heintze. Gąsienice C. fraxini jednak nie jedzą ani liści brzozy ani co ciekawe jesionu. Myślałem że ruszyły jesion ale to były tylko zagięte liście. Nie jedzą jeszcze iwy i o tym też pisał Heintze. Być może wyrośnięte gąsienice ? ale nie młode. Sprawdzę jak będą duże. Obecnie też sprawdzam wiąz. O wynikach napiszę jutro.
Łukasz

Może te preferencje są determinowane <genetycznie> (albo jakoś jest to zachowane w instynkcie) - dla przykładu Daphnis nerii nie je barwinku (i często odrzuca też ligustr), jeżeli samica została złowiona w naturze (gdzie żywi się oleandrem).
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Daphnis nerii nie je barwinku (i często odrzuca też ligustr)
Te "trudności" można czasem obejść, choć oczywiście najlepiej podawać gąsienicom pokarm, który bez oporów jedzą. W przypadku np. oleandrowca wystarczy listki ligustru spryskać wywarem z listków oleandru - zwykle pierwszy raz wystarczy, potem jedzą ligustr bez oporu.
jon

Gąsienice C. fraxini nie jedzą także wiązu ani iwy. Wolą zdechnąć :( Jedyne co im pasuje to różne gatunki topoli. Być może dorosłe będą jadły coś innego ale na razie nie chcą.
Awatar użytkownika
Aneta

Właśnie z ciekawości przejrzałam sobie różne motylarskie strony i na większości z nich o gąsienicach C. fraxini podane jest, że żerują na topolach - albo tylko, albo głównie:
http://ukmoths.org.uk/show.php?bf=2451
http://www.habitas.org.uk/moths/species.asp?item=6556
http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/in ... axini.html
http://schmetterling-raupe.de/art/fraxini.htm
I tak sobie myślę - skąd w takim razie ten jesion w nazwie, skoro nie jest to roślina pierwszego wyboru dla tego gatunku?
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Aneta pisze: I tak sobie myślę - skąd w takim razie ten jesion w nazwie, skoro nie jest to roślina pierwszego wyboru dla tego gatunku?
Fraxinus, to z łaciny w wolnym tłumaczeniu google :wink: , także popiół...może chodzi o to szare przyprószenie i z polskiego mogła by to być wstęgówka popielnica,albo coś koło tego...z angielskiego jesion to European ash...
Pozdrawiam Rafał.
Awatar użytkownika
Aneta

Rafał Celadyn pisze:Fraxinus, to z łaciny w wolnym tłumaczeniu google  :wink: , także popiół...może chodzi o to szare przyprószenie i z polskiego mogła by to być wstęgówka popielnica,albo coś koło tego...z angielskiego jesion to European ash...
Nie dokopałam się do oryginału Linneusza, niestety ;) - ale na tej stronie optują raczej za wersją z rośliną żywicielską:
Catocala fraxini (Linnaeus, 1758) probably named when found in proximity of Fraxinus excelsior, one of the larval hosts Europe, Asia
A, i według mojego słownika łac.-pol. "popiół" to "cinis", natomiast "fraxinus" tłumaczy się wyłącznie jako "jesion".
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Aneta pisze:probably
:wink:
Aneta pisze:A, i według mojego słownika łac.-pol. "popiół" to "cinis", natomiast "fraxinus" tłumaczy się wyłącznie jako "jesion".
...nie mam słownika łacińskiego :wink: ,ale google uparcie tłumaczy Fraxinus jako popiół :P .
Jest pare osób ,które mogą zweryfikować moją teorie spiskową ,więc możemy poczekać :wink:
Pozdrowki Rafał.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2011, 21:22 - pt przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta

Rafał Celadyn pisze:
Aneta pisze:probably
:wink:
Dlatego napisałam "optują raczej".
Rafał Celadyn pisze:Jest pare osób ,które mogą zweryfikować moją teorie spiskową ,więc  możemy poczekać :wink:
Nie wierzysz Państwowemu Wydawnictwu Naukowemu? 8)
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

tłumaczy się wyłącznie jako "jesion".
"Włócznia" i "dzida" jeszcze.
Awatar użytkownika
Aneta

Grzegorz Michoński pisze:
tłumaczy się wyłącznie jako "jesion".
"Włócznia" i "dzida" jeszcze.
A, sorry, racja (chociaż u mnie jest z zastrzeżeniem - jesionowa); żeby było całkowicie precyzyjnie - także jako przymiotnik, "jesionowy". Ale nic o popiele.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Aneta pisze: Nie wierzysz Państwowemu Wydawnictwu Naukowemu? 8)
Wiara nie ma tu nic do rzeczy :P
:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=-aImaPQxYfM 8)

...zawiłości językowe prowadzą czasem do zupełnie abstrakcyjnych skojarzeń :mrgreen:
Pozdrówki Rafał.
Łukasz

Słownik google chyba tworzy tłumaczenia na zasadzie łacina -> angielski -> polski
Być może Linneuszowi skończyła się wena twórcza przy tworzeniu nazw, ale może też złowił swoje pierwsze jesionki w lesie jesionowym i na te drzewa zwrócił uwagę jako istotny element biotopu - stąd epitet fraxini.
W ogóle to też jesion mi nie pasował na roślinę żywicielską, bo gąsienice wykluwają się z jaj już w połowie kwietnia, a nawet teraz - w maju - jesiony prawie w ogóle nie mają liści.
jon

W atlasie J. Nowackiego "The Noctuids..." jest wymieniony również dąb i olcha, poza brzozą, jesionem no i topolami. Sprawdzę też dąb i olchę. Wiąże się to niestety z narażeniem gąsienic na zdechnięcie, ale nie można inaczej tego sprawdzić. Info przyda się zapewne do materiału nt. sówek w nowym atlasie. Ponadto nawet jeśli się chwycą czegoś innego, niż topole, to zobaczę jak to wpłynie na ich tempo rozwoju. Jak na razie na tych topolach rosną najwolniej ze wszystkich hodowanych wstęgówek. Ale być może taka ich natura?
ps. Ja też nie widzę nigdzie skojarzenia fraxini- popielaty.
Łukasz

Też hoduję swoje fraxini na P. nigra i jak narazie kilka gąsienic (z dwudziestu paru) podchodzi pod ostatnią wylinkę, ale wiele jest ponad dwukrotnie od nich mniejszych! Wzrost masakrycznie nierównomierny.
jon

Pierwsze poczwarki C. sponsa już są. Hodowla krótka i bezproblemowa. Potwierdzam to, co napisał J. Heintze, że rosną b. szybko. 3-3,5 tygodnia.
Natomiast co do C. fraxini to nie chciały jeść również dębu. Po to aby się o tym dowiedzieć straciłem kilka sztuk. Ale przy 300 to niewielka strata. Generalnie fraxini rośnie najwolniej z prowadzonych obecnie hodowli 6 gatunków wstęgówek.
Odbiegając od tematu Catocala, udało mi się znaleźć na pniach dębu ponad 10 gąsienic Dichonia aprilina. Teraz jest optymalny termin. Przynajmniej na Dolnym Śląsku.
Załączniki
Catocala sponsa poczwarka.jpg
Przejrzano 6849 razy
jon

Bardzo ruchliwe gąsienice C. electa. Zdjęcia wybrane spośród chyba 40stu. W dodatku dzisiaj bardzo wietrznie. Młodsze mają ten charakterystyczny żółty guzek. Starsze gdzieś go gubią, ale dostają za to więcej przepięknych wyrostków.
Załączniki
electa2-.jpg
Przejrzano 6789 razy
electa1-.jpg
Przejrzano 6789 razy
electa 3-.jpg
Przejrzano 6789 razy
jon

Naprawdę nikogo nie zastanawia to ostatnie zdjęcie? ;) Albo nikt tego nie czyta, albo to jakieś inne forum.
Awatar użytkownika
Aneta

jon pisze:Naprawdę nikogo nie zastanawia to ostatnie zdjęcie? ;)
Dobrze, że napomknąłeś, bo ja przyznam się bez bicia, że wcześniej tego dżołka nie zauważyłam <wtopa> :lol: Ale cóż, nr 3 też ładny zwierzak ;)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Phigalia pilosaria...
jon

Antek, jak zwykle bez pudła. Cieszy mnie, że mimo tego małego prima aprilis okazało się, że ktoś tu jest :)
jon

Nie wiem jakie znacznie może mieć ten fakt i nie wiem czy zjawisko to występuje u innych gatunków wstęgówek, ale u C. electa zauważyłem częściowe zjadanie oskórka tuż po jego zrzuceniu.
Natomiast te "żmijowate" odruchy o których pisał Heintze w przypadku zaniepokojenia u C. fraxini, stwierdziłem że występują one także u C. electa i C. fulminea i C. sponsa. Nie zauważyłem tego u C. elocata i C. nupta. Ale może zbyt delikatnie je traktowałem palcami? :) Nie wiem. Na zdjęciu moment zjadania oskórka u C. electa.
Załączniki
Catocala electa zjada oskórek.jpg
Przejrzano 6570 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

nie wiem czy zjawisko to występuje u innych gatunków wstęgówek
Ze wstęgówkami nie mam doświadczenia, ale zjadanie wylinki zdarza się gąsienicom niektórych gatunków.
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Jon świetne obserwacje. Powiedz szczerze ile czasu poświęcasz aby to wszystko obserwować i zrobić zdjęcia ?
jon

Staram się wywiązywać z obowiązków, bo inaczej skończyłbym pod kościołem. Zawsze mówiłem że dzień jest za krótki, no ale przecież musi być też noc dla odławiania na światło. Hehe. Potem w dzień znowu rozpinanie, przekładanie, etykietowanie. Nigdy nie używam lodówki i preparuję na bieżąco. Obecnie mam coś koło 25 hodowli, więc jestem zmuszony przy pracy przy tym biegać, żeby się ze wszystkim wyrobić. Co jest pośmiewiskiem dla rodzinki. Śmieją się, że latam jak poparzony. To tylko kwestia organizacji. Tego można się nauczyć. Ale bywają dni że nie wyrabiam. Wtedy cierpi na tym... praca. Nie hodowle. :) Jak komuś wydaje się że to co piszę jest idiotyczne. to chętnie na koniec sezonu pstryknę kilka zdjęć aby pokazać co można zrobić w ciągu dwóch sezonów. Nie dla chwalenia się ale dla zachęty dla innych, początkujących, którym wydaje się, że to takie trudne i długotrwałe w czasie. Można oczywiście rozłożyć to wszystko na długie lata i podejść do tego spokojnie. Jednak chcę nadrobić stracony czas i stracony zbiór.
jon

Gdyby nie fakt, że prace graficzne to jednak priorytet, sporządziłbym super dokładną dokumentację fotograficzną wszystkich hodowanych gatunków. Niestety teraz sam widzę jak mi to ucieka między palcami. Nie mówiąc o niespełnionych wyjazdach, ale trzeba wierzyć, że wszystko się kiedyś zrealizuje. Załączam kilka zdjęć z hodowli.
Załączniki
Catocala electa vv.jpg
Przejrzano 6408 razy
Catocala electa vvv.jpg
Przejrzano 6408 razy
fraxini 2.jpg
Przejrzano 6408 razy
fraxini 3.jpg
Przejrzano 6408 razy
fraxini 4.jpg
Przejrzano 6408 razy
fraxini 5.jpg
Przejrzano 6408 razy
fraxini 6.jpg
Przejrzano 6408 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Bardzo ładne zdjęcia. Szkoda, że brak czasu uniemożliwia Ci fotografowania większości Twoich hodowli, bo masz do tego talent (i uzdolnienie artystyczne).
jon

Myślę, że niejeden artysta fotografik miałby mnóstwo zastrzeżeń. Staram się ładnie kadrować i w tle pokazywać również naturę, a nie plastikowe pudełka, słoiki siatki itp. Wtedy zdjęcia wychodzą ładniej :) Zawsze staram się znaleźć ciekawszą inscenizację, niż takie na pierwszy rzut oka pstryknięcie. Ale dzięki za uznanie. Są lepsi. Z ostatnich podobają mi się bardzo np. zdjęcia Jarka Wenty.
jon

Jeden z mitów, powielany z opracowania na opracowanie... obalony. C. fraxini dorosła gąsienica podobnie jak młoda na jesionie zachowuje się równie tak samo jakby siedziała na jakimś trampku czy innym herbatniku. Nie ruszy za nic... Woli zdechnąć. Nawet przymierzała się, żeby ugryźć, ale nic z tego.
Załączniki
fraxini na jesionie.jpg
Przejrzano 6297 razy
jon

Załączam zdjęcie wyglądu poczwarek poszczególnych gatunków Catocala. Wszystkie posiadają ten charakterystyczny, woskowy nalot w kolorze szarobłękitnym, który tworzy im się w późniejszym czasie po przepoczwarczeniu.
Załączniki
poczwarki Catocala sp.jpg
Przejrzano 6250 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”