Podczas wykaszana trawnika razem z resztkami trawy wyrzuciło tego owada na asfalt, ale się pozbierał i znów wrócił na trawnik, bardzo nerwowy (może to wynik tego że oberwał żyłką), prawdopodobnie także dla tego nie mógł daleko odlecieć. Na trawniku usiłował skryć się pod grudkami ziemi. często "nakrywał" się odwłokiem, ale nie dostrzegłem żądła.
przepraszam za jakość zdjęć, ale nie byłem w stanie dobrze wyostrzyć bo cały czas uciekał.
wielkości około 2 cm, może nieco więcej.
skrzyzowanie osy z mrówką ?
- MacBlacker
- Poprzedni(e) login(y): Makro
- Kontakt:
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
- MacBlacker
- Poprzedni(e) login(y): Makro
- Kontakt:
Re: skrzyzowanie osy z mrówką ?
Dzięki - rozpoznanie Luczka wydaje się pasować, ale mogłem przeoczyć setkę szczegółów.
A ju z najbardziej zmyliły mnie skrzydła - jako entomolamer sądziłem że kusaki ich nie mają.
A ju z najbardziej zmyliły mnie skrzydła - jako entomolamer sądziłem że kusaki ich nie mają.
- Komosinski K
Re: skrzyzowanie osy z mrówką ?
Na pewno nie jest to Staphylinus erythropterus, który ma żółto owłosioną tarczkę.
Na podstawie tych zdjęć najbezpieczniej jest pozostać przy Staphylinus sp., choć wszystkie cechy wskazują na S. dimidiaticornis (czarno owłosione skronie i pokrywy całe czerwone, jeśli dobrze widzę te cechy z dosyć nieostrych zdjęć).
Zachęcam do przestudiowania klucza (Szujecki 1980, zeszyt 24e), który można ściągnąć ze strony PTE.
Na podstawie tych zdjęć najbezpieczniej jest pozostać przy Staphylinus sp., choć wszystkie cechy wskazują na S. dimidiaticornis (czarno owłosione skronie i pokrywy całe czerwone, jeśli dobrze widzę te cechy z dosyć nieostrych zdjęć).
Zachęcam do przestudiowania klucza (Szujecki 1980, zeszyt 24e), który można ściągnąć ze strony PTE.