Schmetterlinge Manfred Koch

Literatura traktująca o motylach (Lepidoptera)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Schmetterlinge Manfred Koch

Post autor: PawełB »

Kiedyś to była legendarna pozycja, 4 tomy lub później to wydanie 1-tomowe. Ale jak na dzisiaj to już przestarzałe i jakość zdjęć (ze szpilek) słaba - 300 zet raczej nie warte. Trudno było to zdobyć, ja mam chyba tylko 1 tom z geometridami.

http://allegro.pl/schmetterlinge-manfre ... 81846.html
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Re: Schmetterlinge Manfred Koch

Post autor: Dispar »

Pamiętam ile się nakombinowaliśmy żeby to kupić w 1996 roku :D . Kolega w końcu dorwał to w Hamburgu po 100 marek za tom- wziął trzy egzemplarze. Wcześniej bardzo zazdrościliśmy tego atlasu dla Marka Hołowińskiego bo on go już miał. Na tamte czasu to była najlepsza pozycja na rynku i wiele nam pomógła w oznaczaniu motyli nocnych.
Janusz S.

Post autor: Janusz S. »

Dispar pisze:Pamiętam ile się nakombinowaliśmy żeby to kupić w 1996 roku :D . Kolega w końcu dorwał to w Hamburgu po 100 marek za tom- wziął trzy egzemplarze. Wcześniej bardzo zazdrościliśmy tego atlasu dla Marka Hołowińskiego bo on go już miał. Na tamte czasu to była najlepsza pozycja na rynku i wiele nam pomógła w oznaczaniu motyli nocnych.
Darku, jest mi pomocna,lecz tylko minimalnie w zakresie oznaczania.
W jednej oprawie mam szereg informacji;środowiska,w których występuje gatunek,okres występowania gąsienic,
rośliny pokarmowe,okres lotu motyli i "pokoleniowość",czy gatunek jest lokalny,na stanowiskach czy jest częsty lub rzadko spotykany,stadim diapauzy zimowej.Trochę informacji o formach i podgatunkach.
W sumie uważam,że przestarzała,lecz przydatna publikacja.
Dla nas utrudnieniem może być to,że jest w języku niemieckim i pominięta jest "strefa alpejska"Pozdrawiam.
PS.
Też kupiłem w Berlinie,4 tomy w jednej oprawie,za 100 marek,lecz marki DDR.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

mi właśnie ten język Goethego najbardziej przeszkadzał :-)
Również dlatego że atlas motyli dziennych europy Higginsa&Rileya zdobyłem na targach książki w PKiN-ie też w wydaniu niemieckim . Ciągle zamęczałem ojca o tłumaczenia ..........
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura - motyle”