Wspomnienia: 2010
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Wspomnienia: 2010
Powoli zmierzam do końca obróbki zeszłorocznych zdjęć. Żmudna robota, wiele zdjęć było nawet nie wyselekcjonowanych. Rekord pobił paź żeglarz ze swoimi 120 fotografiami, z których wybrałem 20. Kolejna selekcja po obróbce (skrawanie, odszumianie, wyostrzanie, regulacja kolorów i kontrastu) wyłoniła około 6 tys. zdjęć z 2010 r. Do obróbki pozostały mi jeszcze fotografie z hodowli. Potem czeka mnie kolejny etap - oznaczanie nieoznaczonych, przypisanie słów kluczowych i wygenerowanie nowych galerii.
Z jednej strony - niewdzięczna i żmudna robota, z drugiej - miłe wspomnienia. Póki co, zapraszam do małej fotogalerii ze zdjęciami z maja 2010: http://krokus.tpn.pl/wenta/galerie/najnowsze/index.html.
Fotografie robione głównie na obrzeżu torfowisk orawsko-nowotarskich oraz w bukowych lasach Pienin Spiskich.
Pozdrawiam.
Z jednej strony - niewdzięczna i żmudna robota, z drugiej - miłe wspomnienia. Póki co, zapraszam do małej fotogalerii ze zdjęciami z maja 2010: http://krokus.tpn.pl/wenta/galerie/najnowsze/index.html.
Fotografie robione głównie na obrzeżu torfowisk orawsko-nowotarskich oraz w bukowych lasach Pienin Spiskich.
Pozdrawiam.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Re: Wspomnienia: 2010
Majową galerię zaktualizowałem: dodałem oznaczenia oraz trochę zdjęć z hodowli. Zapraszam do oglądania i proszę o ewentualne uwagi dotyczące oznaczeń. Galeria będzie funkcjonowała do czasu opisania zdjęć z czerwca.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Jarek, w galerii masz zdjęcie Phalacropterix graslinella. Czy dysponujesz może zdjęciem środowiska w którym znalazłeś koszyk ?
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Oczywiście. W temacie: https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=95&t=13108 zdjęcia przecinek leśnych.Grzegorz Banasiak pisze:Jarek, w galerii masz zdjęcie Phalacropterix graslinella. Czy dysponujesz może zdjęciem środowiska w którym znalazłeś koszyk ?
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Dzięki. Nie skojarzyłem bo tamten post dotyczył innego gatunku.
Przygotowuję (w nielicznych wolnych chwilach) roadmap do działania w tym sezonie. Typuję odpowiednie miejsca do poszukiwań i zdjęcia środowisk bardzo w tym pomagają.
Do Zakopanego też bym się wybrał ale właściwie trzeba by szukać w TPN a tam jak powszechnie wiadomo - nie wolno, więc na razie zjednym gatunkiem koszówki obejdę się smakiem
Przygotowuję (w nielicznych wolnych chwilach) roadmap do działania w tym sezonie. Typuję odpowiednie miejsca do poszukiwań i zdjęcia środowisk bardzo w tym pomagają.
Do Zakopanego też bym się wybrał ale właściwie trzeba by szukać w TPN a tam jak powszechnie wiadomo - nie wolno, więc na razie zjednym gatunkiem koszówki obejdę się smakiem
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Zdjęcia z maja 2010, znajdujące się w galerii http://krokus.tpn.pl/wenta/galerie/najnowsze/index.html zastąpiłem obrobionymi fotografiami z czerwca. Zapraszam do oglądania i ewentualnego poprawiania / uzupełniania oznaczeń.
Oczywiście wszystkie te fotografie pojawią się kiedyś w odpowiednich pozostałych galeriach...
Miłego oglądania.
Oczywiście wszystkie te fotografie pojawią się kiedyś w odpowiednich pozostałych galeriach...
Miłego oglądania.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Marzec zastał mnie przy opisywaniu fotografii z początku sierpnia 2010. Zgodnie z obietnicą zmieniam zawartość galerii http://krokus.tpn.pl/wenta/galerie/najnowsze/index.html na zdjęcia z lipca 2010. Jest tam aż 394 zdjęć, wybranych ze 1177 pozostawionych po selekcji. Pochodzą głównie z Beskidu Niskiego, potem z Tatr i torfowisk Orawsko-Nowotarskich. Zapraszam do przebrnięcia przez galerię. Udało mi się zrobić fajne serie Boloria pales, Boloria aquilonaris i Brenthis daphne. Wreszcie zobaczyłem Aporia crataegi, pobiegałem za modraszkami (arionem i teleiusem). Spełniłem też kolejne marzenie: gąsienica Aglia Tau (choć chciałbym znaleźć jeszcze młodszą, niż ta na zdjęciach).
No i parę statystyk, które bez wątpienia potwierdzą moje fotograficzno-owadziarskie maniactwo:
W roku 2010 wykonałem około 15000 zdjęć.
Z tego zostało po przebraniu zaledwie 5523 zdjęcia
Najwięcej fotografii zostało z lipca (1177), sierpnia (1076), września (983), czerwca (808), maja (676) i kwietnia (485).
Pod koniec roku jeden z aparatów przeszedł rennowację okładziny, która pod wpływem potu uległa odkształceniu. Oba Lumixy DMC-FZ50 sprawują się dobrze (starszy ma na koncie około 80 tys. zdjęć, młodszy około 10 tys.). W starszym nieco szwankuje pokrętło wyboru trybów (bywa, że nie styka), poza tym żadnych usterek.
Pozdrawiam.
No i parę statystyk, które bez wątpienia potwierdzą moje fotograficzno-owadziarskie maniactwo:
W roku 2010 wykonałem około 15000 zdjęć.
Z tego zostało po przebraniu zaledwie 5523 zdjęcia
Najwięcej fotografii zostało z lipca (1177), sierpnia (1076), września (983), czerwca (808), maja (676) i kwietnia (485).
Pod koniec roku jeden z aparatów przeszedł rennowację okładziny, która pod wpływem potu uległa odkształceniu. Oba Lumixy DMC-FZ50 sprawują się dobrze (starszy ma na koncie około 80 tys. zdjęć, młodszy około 10 tys.). W starszym nieco szwankuje pokrętło wyboru trybów (bywa, że nie styka), poza tym żadnych usterek.
Pozdrawiam.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
W galerii http://krokus.tpn.pl/wenta/galerie/najnowsze/index.html nastąpiła kolejna podmianka: są w niej teraz fotografie z sierpnia. Generalnie z trzech okolic: Tatry, torfowiska Orawsko-Nowotarskie i Pieniny Spiskie.
Z Tatr oczywiście P.apollo, górówki, miernikowce niedawno oznaczane na forum i kilka drobiazgów.
Z Pienin Spiskich m.in. Phengaris nausithous, którego stanowisko znalazłem na niewielkiej łączce pełnej krwiściągu.
Z torfowisk ważki, a z pobliskiego lasu duże ilości gąsienic.
Miłego oglądania, a jak co tam zauważycie źle lub nie opisanego, dajcie znać, dobrzy ludzie.
Z Tatr oczywiście P.apollo, górówki, miernikowce niedawno oznaczane na forum i kilka drobiazgów.
Z Pienin Spiskich m.in. Phengaris nausithous, którego stanowisko znalazłem na niewielkiej łączce pełnej krwiściągu.
Z torfowisk ważki, a z pobliskiego lasu duże ilości gąsienic.
Miłego oglądania, a jak co tam zauważycie źle lub nie opisanego, dajcie znać, dobrzy ludzie.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
P1700234 (podpisane jako S. libatrix) - Autographa sp.
P1700738 - Myrmeleotettix maculatus
P1710673 - Croesus sp.
P1700738 - Myrmeleotettix maculatus
P1710673 - Croesus sp.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Galeria http://krokus.tpn.pl/wenta/galerie/najnowsze/index.html w końcu zawiera rzeczywiście najnowsze fotografie. Oprócz kilku zdjęć zimowych, klimaty typowo jesienne - a więc przeważają gąsienice, no i jest kilka kolorowych krajobrazów.
Zapraszam do oglądania.
Zapraszam do oglądania.