Nowy gównojadek do wykazania
-
L. Borowiec
- Been thanked: 6 times
Nowy gównojadek do wykazania
Ukazała się w Zootaxa praca o wydzieleniu z Onthophagus vacca odrębnego gatunku O. medius Kugelann, do tej pory traktowanego jako synonim vacca. Nie jest on nowy dla Polski (był opisany z Prus), ale warto przejrzeć krajowe okazy O. vacca aby się zorientować jakie jest jego rozmieszczenie. Tu namiary na pracę:
http://www.mapress.com/zootaxa/2010/f/z02629p028f.pdf
http://www.mapress.com/zootaxa/2010/f/z02629p028f.pdf
- Honza
-
Przemek Zięba
Re: Nowy gównojadek do wykazania
Czy może macie tą prace w całości??? nabrałem ochoty na przejrzenie swoich O.vacca, czy ktos swoje przeglądał w oparciu cechy opisane w tym artykule?
pozdr
pozdr
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
-
Przemek Zięba
Przemek Zięba pisze:Czy może macie tą prace w całości??? nabrałem ochoty na przejrzenie swoich O.vacca, czy ktos swoje przeglądał w oparciu cechy opisane w tym artykule?
pozdr
Znowu niezastąpiony Wojtek mi przesłał za co serdecznie dziękuję!
-
Przemek Zięba
Przemek Zięba pisze:Przemek Zięba pisze:Czy może macie tą prace w całości??? nabrałem ochoty na przejrzenie swoich O.vacca, czy ktos swoje przeglądał w oparciu cechy opisane w tym artykule?
pozdr
Zapoznałem się z tym genialnym artykulikiem, wreszcie ktoś wyodrębnia nowy gatunek na podstawie badań genetycznych, a nie bardziej lub mniej sterczącego owłosienia
Dzisiaj chyba usiądę bo mam w sumie kilka okazów oznaczonych jako O.vacca może cos fajnego uda się rozpoznac i nie będzie to vacca tylko medius. Czy ktoś z Was juz analizował posiadane O.vacca?
-
Przemek Zięba
Przemek Zięba pisze:Przemek Zięba pisze:Przemek Zięba pisze:Czy może macie tą prace w całości??? nabrałem ochoty na przejrzenie swoich O.vacca, czy ktos swoje przeglądał w oparciu cechy opisane w tym artykule?
pozdr
Zapoznałem się z tym genialnym artykulikiem, wreszcie ktoś wyodrębnia nowy gatunek na podstawie badań genetycznych, a nie bardziej lub mniej sterczącego owłosieniatu i tam
Dzisiaj chyba usiądę bo mam w sumie kilka okazów oznaczonych jako O.vacca może cos fajnego uda się rozpoznac i nie będzie to vacca tylko medius. Czy ktoś z Was juz analizował posiadane O.vacca?
No i krewa mam same O. vacca.....