Nowy gównojadek do wykazania

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
ODPOWIEDZ
L. Borowiec
Been thanked: 6 times

Nowy gównojadek do wykazania

Post autor: L. Borowiec »

Ukazała się w Zootaxa praca o wydzieleniu z Onthophagus vacca odrębnego gatunku O. medius Kugelann, do tej pory traktowanego jako synonim vacca. Nie jest on nowy dla Polski (był opisany z Prus), ale warto przejrzeć krajowe okazy O. vacca aby się zorientować jakie jest jego rozmieszczenie. Tu namiary na pracę:
http://www.mapress.com/zootaxa/2010/f/z02629p028f.pdf
Awatar użytkownika
Honza

Re: Nowy gównojadek do wykazania

Post autor: Honza »

admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Czy może macie tą prace w całości??? nabrałem ochoty na przejrzenie swoich O.vacca, czy ktos swoje przeglądał w oparciu cechy opisane w tym artykule?
pozdr
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Piękna sprawa z tymi Scirtidae, tylko czemu to jest po niemiecku :(
Przemek Zięba

Przemek Zięba pisze:Czy może macie tą prace w całości??? nabrałem ochoty na przejrzenie swoich O.vacca, czy ktos swoje przeglądał w oparciu cechy opisane w tym artykule?
pozdr

Znowu niezastąpiony Wojtek mi przesłał za co serdecznie dziękuję!
Przemek Zięba

Przemek Zięba pisze:
Przemek Zięba pisze:Czy może macie tą prace w całości??? nabrałem ochoty na przejrzenie swoich O.vacca, czy ktos swoje przeglądał w oparciu cechy opisane w tym artykule?
pozdr

Zapoznałem się z tym genialnym artykulikiem, wreszcie ktoś wyodrębnia nowy gatunek na podstawie badań genetycznych, a nie bardziej lub mniej sterczącego owłosienia :mrgreen: tu i tam

Dzisiaj chyba usiądę bo mam w sumie kilka okazów oznaczonych jako O.vacca może cos fajnego uda się rozpoznac i nie będzie to vacca tylko medius. Czy ktoś z Was juz analizował posiadane O.vacca?
Przemek Zięba

Przemek Zięba pisze:
Przemek Zięba pisze:
pozdr

Zapoznałem się z tym genialnym artykulikiem, wreszcie ktoś wyodrębnia nowy gatunek na podstawie badań genetycznych, a nie bardziej lub mniej sterczącego owłosienia :mrgreen: tu i tam

Dzisiaj chyba usiądę bo mam w sumie kilka okazów oznaczonych jako O.vacca może cos fajnego uda się rozpoznac i nie będzie to vacca tylko medius. Czy ktoś z Was juz analizował posiadane O.vacca?

No i krewa mam same O. vacca..... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”