proszę o pomoc
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
kama
proszę o pomoc
Proszę o pomoc. Mam w domu jakiegoś nie proszonego gościa, nie mogę go znaleźć przeszukałam cały dom poza ugryzieniem podobnym do komara swędzącym i czerwonym nic nie zauważyłam. Czy jest coś oprócz plusk czy pcheł co mogło by nie gryźć?
-
kama
Re: proszę o pomoc
Identyczne swędzące krostki mają domownicy. Czy preparat na owady domowe może coś dać w takiej sytuacji?
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Zdecydowanie więcej stworzeń może nie gryźć, zwłaszcza gdy się je ładnie poprosi
A na poważnie, podobne objawy może dawać wiele innych rzeczy, poczynając od alergicznych reakcji kontaktowych na chorobach skórnych kończąc. Często nawet po fotografii zmian nie da się określić przyczyny, a co dopiero po tak lakonicznym opisie... Jeśli więc nie złapiesz żadnego podejrzanego gościa i nie zrobisz mu zdjęcia, tutaj raczej nie da się niczego konkretnego stwierdzić.
A na poważnie, podobne objawy może dawać wiele innych rzeczy, poczynając od alergicznych reakcji kontaktowych na chorobach skórnych kończąc. Często nawet po fotografii zmian nie da się określić przyczyny, a co dopiero po tak lakonicznym opisie... Jeśli więc nie złapiesz żadnego podejrzanego gościa i nie zrobisz mu zdjęcia, tutaj raczej nie da się niczego konkretnego stwierdzić.
-
kama
Witam,
Wczoraj mój chłopak znalazł jednego osobnika był całkowicie biały rozmiarem tak 1-2 mm nie udało mi sią zrobić zdjęcie bo zabił go od razu. Czy pluskwy mogą być białe nie miały żadnych brązowych zmian całkowicie białe zauważyła tez że mam trochę białych małych jak by paprochów na tapczanie czy to może coś oznaczać? Jak tylko złapie innego osobnika zamieszczę zdjęcie.
Pozdrawiam
Wczoraj mój chłopak znalazł jednego osobnika był całkowicie biały rozmiarem tak 1-2 mm nie udało mi sią zrobić zdjęcie bo zabił go od razu. Czy pluskwy mogą być białe nie miały żadnych brązowych zmian całkowicie białe zauważyła tez że mam trochę białych małych jak by paprochów na tapczanie czy to może coś oznaczać? Jak tylko złapie innego osobnika zamieszczę zdjęcie.
Pozdrawiam
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Takie blade mikrusy kojarzą się raczej z gryzkami - wrzuć w google albo forumową wyszukiwarkę "gryzki" i "Psocoptera" i zobacz czy pasują. Młode pluskwy są jaśniejsze od dorosłych, ale też raczej brązowawe, popatrz na te zdjęcia:
http://www.pest2000.it/Foto/insetti/Cim ... rius04.jpg (te białe punkty to jaja)
http://www.pest2000.it/Foto/insetti/CimexMat06.jpg
http://www.pest2000.it/Foto/insetti/Cim ... rius04.jpg (te białe punkty to jaja)
http://www.pest2000.it/Foto/insetti/CimexMat06.jpg
-
kama
Bardzo podobne te gryzki ale mnie i chłopaka coś gryzie przeszukałam wszystko widzę tylko coś podobnego do larwy pluskwy ale ich samych nie widzę. Czy jest możliwe ze pluskwy tak się zagnieździły ze nie wychodzą ? albo są tak małe?
Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam serdecznie
Ps. naprawdę nie widziałam insekta dlatego nie dodaje zdjęć
Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam serdecznie
Ps. naprawdę nie widziałam insekta dlatego nie dodaje zdjęć
-