NOWE FORUM phpBB3
-
admin
- Administrator
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
NOWE FORUM phpBB3
I stało się! Forum zostało zmienione na wersję phpBB3.
Teraz bedzie trzeba je poznać, przyzwyczaić się i dopracować. Tymczasem, co najważniejsze, posty są, załączniki też (czasami nie widzę, ale to chyba da się naprawić). Logowanie, pomimo błędu konwersji, jednak udalo mi się. Zobaczymy.
Pierwsze wrażenie - dla mnie bardzo dobre, bo w panelu są takie rzeczy, ktorych nie było wcześniej np okreslanie dlugosci slów do wyszukiwania, np od 3 do 16 liter z pominięciem słów popularnych. Nowych funkcji jest dośc sporo, nie bedę ich teraz omawiał.
Proszę zgłaszać opinie i uwagi poniżej. Mam nadzieję, ze zmiana spotka się z uznaniem, wg. wszelkich opinii to duży "krok do przodu".
Owocnego korzystania z Forum Entomologicznego !!!!!
Teraz bedzie trzeba je poznać, przyzwyczaić się i dopracować. Tymczasem, co najważniejsze, posty są, załączniki też (czasami nie widzę, ale to chyba da się naprawić). Logowanie, pomimo błędu konwersji, jednak udalo mi się. Zobaczymy.
Pierwsze wrażenie - dla mnie bardzo dobre, bo w panelu są takie rzeczy, ktorych nie było wcześniej np okreslanie dlugosci slów do wyszukiwania, np od 3 do 16 liter z pominięciem słów popularnych. Nowych funkcji jest dośc sporo, nie bedę ich teraz omawiał.
Proszę zgłaszać opinie i uwagi poniżej. Mam nadzieję, ze zmiana spotka się z uznaniem, wg. wszelkich opinii to duży "krok do przodu".
Owocnego korzystania z Forum Entomologicznego !!!!!
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Re: NOWE FORUM phpBB3
UWAGA: wlaśnie pracuję nad załacznikami - w tej chwili ich nie widać, albo widać cżęściowo, będą zaniiki, bo przenoszę katalogi.
Prosze powstrzymać się od dodawania załączników i proszę o cierpliwosc. To kilkadziesiąt tysięcy plików i operacje muszą trochę potrwać. Wyglada jednak na to, że będzie wszystko chodzilo poprawnie za kilka godzin.
Prosze powstrzymać się od dodawania załączników i proszę o cierpliwosc. To kilkadziesiąt tysięcy plików i operacje muszą trochę potrwać. Wyglada jednak na to, że będzie wszystko chodzilo poprawnie za kilka godzin.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Mnie brakuje paru rzeczy ze starej wersji, nie wiem czy da się je wprowadzić - ilości nieprzeczytanych postów, możliwości jednoczesnego otwierania wszystkich tematów z nieprzeczytanymi, preferencji - i, last but not least, avatarów
))
A o ogólnym wyglądzie lepiej zamilczę, bo poleciałyby słowa powszechnie uznawane za nieprzywoite
) - zdecydowanie bardziej podobał mi się poprzedni... No ale pewnie to se ne vrati.
A o ogólnym wyglądzie lepiej zamilczę, bo poleciałyby słowa powszechnie uznawane za nieprzywoite
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Avatary bedą, wygląd poprzedni też! Teraz koncentruję sie na przywróceniu wszystkich plikow załączników (wszystkie zajmują ponad 4 GB!).
Inne funkcje z czasem ... muszę sie rozejrzeć, bo jest duzo nowych opcji w PA.
Inne funkcje z czasem ... muszę sie rozejrzeć, bo jest duzo nowych opcji w PA.
- Tawulec
Tak, zdecydowanie stare forum było funkcjonalniejsze. Mam nadzieję, że uda się przywrócić poprzednią grafikę- w tym kompletnie nie potrafię się połapać...
-
Salticus
- Specjalność: Orthoptera
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
Podziękowania dla Admina za pracę włożoną w modernizację forum. Mam jeden postulat: czy jest możliwe, aby - tak jak to było w poprzedniej wersji - w kolumnie "Ostatni post" wiadomości z ostatnich dwóch dni były oznaczane "dzisiaj" lub "wczoraj" bez konieczności logowania się? Takie rozwiązanie pozwala szybko zorientować się "na oko", czy są nowe wiadomości; konieczność logowania wydłuża tę procedurę.
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Dziekuję. Własnie pracuję nad zezwoleniami czyli nad możliwością przeglądania Forum dla niezarejestrowanyfch bez mozliwości pisania. System zezwoleń jest bardzo rozbudowany i probuję to dopiero ogarnąć. Powinno to się wkrótce pojawić.
Kolejna sprawa to avatary - niby wszystko dobrze a nie wyswietla. Te rzeczy wlasnie rozpracowuję.
Kolejna sprawa to avatary - niby wszystko dobrze a nie wyswietla. Te rzeczy wlasnie rozpracowuję.
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
przy logowaniu - pomimo funkcji: zapamiętaj, muszę się logować przy każdym wejściu na forum
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Zgadza się - mam tak samo i też szukam nad tym siedzę. Kwestia czasu żebym wszystko poustawiał poprawnie.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
- Tawulec
- Aneta
Pewnie kiedyś się przyzwyczaję do nowego layoutu, ale na razie jeszcze mi dziko... 
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Instaluję kilka skórek (styli) tak więc bedzie wybór, style są podobne do poprzednich.
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
ZROBIONE!Marek Hołowiński pisze:przy logowaniu - pomimo funkcji: zapamiętaj, muszę się logować przy każdym wejściu na forum
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
- Tawulec
Po chwili penetrowania forum: brak jeszcze wieku użytkownika, oraz punktów "Pomógł". W panelu użytkownika brak też miejsca na numer GG. Tyle sobie przypominam ze starej wersji 
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Dla mnie też jakoś tak dziwnie... Nie chcę zrzędzić i ujawniać natury polskiej że wszystko jest be, ale wolałem stary wygląd.
- Aneta
Ja też sobie jeszcze chwilę pozrzędzę
- zmieniłam skórkę, ale i tak to już nie to...
No dobra, a teraz do konstruktywnej krytyki:
- nadal brakuje mi możliwości jednoczesnego otwierania wątków z wszystkimi nieprzeczytanymi postami oraz liczby nieprzeczytanych;
- załączniki mogłyby otwierać się po kliknięciu lewym w nowym oknie;
- spod ostatniego postu można zabrać przycisk "nowy wątek", bo to się będzie notorycznie mylić z "odpowiedz" (wiem z autopsji
);
- po kliknięciu na temat z nieprzeczytanym postem mogłoby przenosić od razu do niego (konkretnie do pierwszego nieprzeczytanego) - teraz trzeba ręcznie wybierać ostatnią stronę tematu,
I pytanie - da się ustawić poddziały forum jako drzewko (bo jakoś sama do tego nie doszłam)?
No dobra, a teraz do konstruktywnej krytyki:
- nadal brakuje mi możliwości jednoczesnego otwierania wątków z wszystkimi nieprzeczytanymi postami oraz liczby nieprzeczytanych;
- spod ostatniego postu można zabrać przycisk "nowy wątek", bo to się będzie notorycznie mylić z "odpowiedz" (wiem z autopsji
- po kliknięciu na temat z nieprzeczytanym postem mogłoby przenosić od razu do niego (konkretnie do pierwszego nieprzeczytanego) - teraz trzeba ręcznie wybierać ostatnią stronę tematu,
I pytanie - da się ustawić poddziały forum jako drzewko (bo jakoś sama do tego nie doszłam)?
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Nieprzeczytane posty i nowe sa - po prawej stronie na górze - nie ma tam tylko liczb.Aneta pisze:- nadal brakuje mi możliwości jednoczesnego otwierania wątków z wszystkimi nieprzeczytanymi postami oraz liczby nieprzeczytanych;
- spod ostatniego postu można zabrać przycisk "nowy wątek", bo to się będzie notorycznie mylić z "odpowiedz" (wiem z autopsji);
Załaczniki - nie ma opcji, mozna wykorzystać prawy przycisk myszki.
Nowy temat i przejscie do pierwszego nieczytanego postu - poszukam.
Pytania dobre, jednak na razie musze zrobić przerwę. Byc może mamy to w Panelu uzytkownika. Poszukam odpowiedzi na wszystkie pytania i odpisze jutro.
- Aneta
Tak, tak, chodziło mi głównie o liczbę - przyzwyczaiłam się do tych cyferekadmin pisze:Nieprzeczytane posty i nowe sa - po prawej stronie na górze - nie ma tam tylko liczb.
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Zrobiłem małą modyfikację - w SZUKAJ wartością domyślną jest teraz "Wyświetl wyniki jako: Wątki"
Wyświetlanie wątków (tematów) bylo domyślną wartością w poprzedniej wersji Forum i wydaje mi się, że jest to o wiele bardziej przejrzysty i wygodny wariant.
Regulamin jest już przeniesiony z poprzedniego Forum.
Nad innymi modyfikacjami pracuję....
Wyświetlanie wątków (tematów) bylo domyślną wartością w poprzedniej wersji Forum i wydaje mi się, że jest to o wiele bardziej przejrzysty i wygodny wariant.
Regulamin jest już przeniesiony z poprzedniego Forum.
Nad innymi modyfikacjami pracuję....
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Właśnie to czytam. Modyfikacja tej funkcji to dość skomplikowana operacja i nie wiem czy mi się to uda zrobić.
Dla zainteresowanych: http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... 9&t=788695
Dla zainteresowanych: http://www.phpbb.com/community/viewtopi ... 9&t=788695
- Malko
To chyba jedyny minus MI nowe forum od razu przypadło do gustu:)Marek Hołowiński pisze:W poprzedniej wersji była podawana ilość postów nie przeczytanych
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Tak, zgadza się.

To tak na poprawę humorów, bo czasami to wszystko już wygląda bardzo poważnie
PS. Więcej cytatów z Misia
http://pl.wikiquote.org/wiki/Mi%C5%9B
Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów!
"Miś" (1980)
http://www.youtube.com/watch?v=3ZpQHi12Dk0
To tak na poprawę humorów, bo czasami to wszystko już wygląda bardzo poważnie
PS. Więcej cytatów z Misia
http://pl.wikiquote.org/wiki/Mi%C5%9B
- Witek Płachta
Z tym forum to tak jak z przesiadką do nowego auta lub na inny model telefonu. Na początku się człowiek trochę gubi ale po czasie jest zajefajnie.

Pozdrawiam.
Ja tam teraz widzę same plusy dodatnie, żadnych plusów ujemnychRozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów!
"Miś" (1980)
http://www.youtube.com/watch?v=3ZpQHi12Dk0
Pozdrawiam.
- Grzegorz Michoński
Czy cytowania selektywnego nie będzie? Czy tego "NO_UNREADS" nie da się zamienić na polski zwrot?
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Jacek, kiedyś w mailingu informujących o odpowiedzi na posty można było przeczytać kto napisał odpowiedź, teraz w tekście jest "ktoś napisał odpowiedź" - może da się to zmienić ???
- Malko
A ja mam pytanie czy wróci lub pojawi się okienko otwórz nie czytane posty w nowych oknach?
- SiejeOwies
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
W mailach jest "Ktoś..." i nie znalazłem opcji na zmianę tego drobiazgu. Może jakaś reczna modyfikacja pomoże, ale na razie nie tuninguję Forum, zeby przyzwyczaić się nieco do funkcji typowych.Grzegorz Banasiak pisze:Jacek, kiedyś w mailingu informujących o odpowiedzi na posty można było przeczytać kto napisał odpowiedź, teraz w tekście jest "ktoś napisał odpowiedź" - może da się to zmienić ???
Jak tylko coś takiego znajdę, to tak. Tymczasem trzeba kombinować inaczej, np prawym przyciskiem Firefoxa z wtyczką Multi Links https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/13494/Dawid_Masło pisze:A ja mam pytanie czy wróci lub pojawi się okienko otwórz nie czytane posty w nowych oknach?
Ta opcja jest wyłączona i moim zdaniem jest raczej zbyteczna. Podnosi się ilość tekstu nic nie wnoszącego do postu. Nie planuję jej włączyć.SiejeOwies pisze:Mimo dodania w panelu użytkownika podpisu, nie jest on wyświetlany.
Brakuje natomiast czegoś, co było poprzednio - możliwości podpisania "Imię Nazwisko" pod nickiem i avatarem (i byc może o to pytasz?!). Jest taka modyfikacja, instalowałem to, ale nie udało mi się jej skutecznie zainstalować. Spróbuję to dodać ręcznie.
- SiejeOwies
Głównie chodziło mi o podpis ale to co napisałeś jest prawdą. Imie i nazwisko pod nickiem będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.
- tempelik
Troche nie podoba mi się wyglą ale pewnie dlatego bo nowe
czekam na całkowite zakończenie prac ;] spróbuje się połapać 
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Po krótkim czasie użytkowania stwierdzam, że jest lepiej, prościej, przejrzyściej i warto było zmienić wersję na nową.tempelik pisze:Troche nie podoba mi się wyglą ale pewnie dlatego bo noweczekam na całkowite zakończenie prac ;] spróbuje się połapać
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Z tym skokiem do ostatniego postu to jest tak, że jak klikamy w ostatni post to przechodzimy do niego, a jak klikamy w temat to przechodzimy do PIERWSZEGO postu. W poprzednim forum by Przemo byla taka opcja "Przejdź do odstatniego nieczytanego postu' a teraz takiej opcji nie widze. Jak mi wpadnie w oko to będę pamiętał o tym - to usprawnia przeglądanie.
Miłego Dnia!
Miłego Dnia!
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Dopiero teraz zauważyłem, że pod postami brakuje "guziczka" z odnośnikiem do strony www autora postu. Trochę mi tego brakuje, zwłaszcza że na strony niektórych forumowiczów warto wchodzić. No, choćby na moją 
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Właśnie to zreperowałem. Jest to brak w kodzie pliku phpBB3, ktory trzeba było uzupełnić ręcznie. Szukałem takiej opcji w PA, ale takiej po prostu nie maJarosław Wenta pisze:Dopiero teraz zauważyłem, że pod postami brakuje "guziczka" z odnośnikiem do strony www autora postu. Trochę mi tego brakuje, zwłaszcza że na strony niektórych forumowiczów warto wchodzić. No, choćby na moją
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Erm... takie pytanie - pewnie nie da się przywrócić takiej fajnej strony startowej, jaką miało poprzednie forum? To znaczy widoku nowych postów w głównej kolumnie, wraz z początkiem tekstu i zdjęciem?
-
admin
- Administrator
- Kontakt:
Albumu w tej wersji phpBB3 wogole nie ma. Jest "Galeria" do zainstalowania jako dodatek, ale w tej chwili ze wzgledów na objetosci plikow i transfery nie zainstaluję tego.