Od długiego czasu łapię takie owady w pokoju lub kuchni. Nie wiem czy mieszkają w mieszkaniu czy też przylatują z zewnątrz ?
Zauważyłem ,ze ten owadzik daje się łatwo złapać w palce - nie ucieka jak się do niego zbliży rękę jednak jak bym go niefortunnie łapiąc trącił to odskoczy lub odleci .Bardzo wolno spaceruje po oknie czy też gdzie tam się akurat znajdzie . Stale gdzieś je znajduję i co kilka wytępię to za jakiś czas są nowe .Możecie rozpoznać tego owadzika ?
Przed oknami mam topolę i też 2 świerki może to z nich one przychodzą ? Pomóżcie plisss.
P.S
A tak przy okazji zapytam czy to nie przypadek ,ze na oknie w moim pokoju przy zamkniętych oknach siedział czarny motyl ? Dziwne bo przecież to juz listopad więc skąd motyl ? Przy okazji i jego zdjęcie podrzucę może da się wywnioskować co to za cudo może być ?
Witajcie ludzie :) Co to za latająco - skaczący owad ??
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
coista
Re: Witajcie ludzie :) Co to za latająco - skaczący owad ??
Oba zwierzaki przybyły do chaty z zewnątrz, te pierwsze to jakieś piewiki a motyl to rusałka pawik, która często kątem u człowieka zimuje sobie do wiosny.
-
coista
Dzięki Wojtek. Będę szukał więcej info na ich temat.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Co do pierwszych owadów, pluskwiaków, zerknij jeszcze na ten wątek:
viewtopic.php?f=70&t=16076
A rusałkę przydałoby się wynieść w jakieś zimniejsze miejsce (piwnica, garaż etc.), bo w ogrzewanym domu metabolizm może jej nie zwolnić na tyle, żeby dała radę doczekać wiosny.
viewtopic.php?f=70&t=16076
A rusałkę przydałoby się wynieść w jakieś zimniejsze miejsce (piwnica, garaż etc.), bo w ogrzewanym domu metabolizm może jej nie zwolnić na tyle, żeby dała radę doczekać wiosny.
-
coista
Dzięki Anetko za info . Niestety nim wystawiłem tutaj posta rusałkę złapałem do kubeczka i wyniosłem ją na balkon i tam postawiłem a za jakiś czas odleciała . Mam nadzieję ,ze znalazła sobie jakieś schronienie .Gdybym wcześniej wiedział zaniósł bym ją do piwnicy by tam przezimowała do wiosny.