Corpora allata
- tiktaalik
Corpora allata
Nie hoduję owadów, ale interesuje mnie pewna kwestia z hodowlą związana, na potrzeby atrykułu, który piszę na swoją stronę. Czy istnieje możliwość manipulacji hormonem juwenilnym w taki sposób, aby wydłużyć, bądź skrócić etap larwalny? A tym samym wyhodować larwy nadmiernie wyrośnięte? I czy imago z takiej wyrośniętej larwy będzie również rozmiarowo ponadprzeciętne?
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Corpora allata
Możliwość taka istnieje. Robiono takie eksperymenty zarówno zwiększając ilość HJ poprzez zastrzyki z tego hormonu, jak i zmniejszając jego ilość (skomplikowane operacje zakładania ligatur). Wiadomo jednak, że na procesy linienia mają wpływ i inne hormony, np. ekdyzon i PTTH. Uzyskiwano larwy większych rozmiarów poprzez zwiększanie ilości linień u larw (ilość linień była regulowana hormonalnie). Opisuje to B. Cymborowski w pracy "Endokrynologia owadów" PWN Wa-wa 1984.
- tiktaalik
Super. Powiedz jeszcze, czy z takich wyrośniętych gąsienic wylęgną się ponadwymiarowe, a przy tym zdrowe imagines?
-
Łukasz
Antku, czy mógłbyś rozwinąć jeszcze bardziej ten temat? Masz może dostęp do jakichkolwiek artykułów na ten temat bądź znasz strony o tym?Możliwość taka istnieje. Robiono takie eksperymenty zarówno zwiększając ilość HJ poprzez zastrzyki z tego hormonu, jak i zmniejszając jego ilość (skomplikowane operacje zakładania ligatur). Wiadomo jednak, że na procesy linienia mają wpływ i inne hormony, np. ekdyzon i PTTH. Uzyskiwano larwy większych rozmiarów poprzez zwiększanie ilości linień u larw (ilość linień była regulowana hormonalnie). Opisuje to B. Cymborowski w pracy "Endokrynologia owadów" PWN Wa-wa 1984.
- Antek Kwiczala †
do Łukasza - niestety nie znam żadnych stron internetowych na ten temat (co nie znaczy, że ich w ogóle nie ma) - musisz poszukać sam. Podobnie nie znam innych artykułów.
do tiktaalika - z tego co wiem, to nie udawało się uzyskiwać powiększonych imagines. Tak "zmutowane" hormonalnie larwy nie przepoczwarczały się, i umierały ze starości jako "superlarwy"
do tiktaalika - z tego co wiem, to nie udawało się uzyskiwać powiększonych imagines. Tak "zmutowane" hormonalnie larwy nie przepoczwarczały się, i umierały ze starości jako "superlarwy"
-
Łukasz
Antek, a posiadasz cytowany na forum artykuł Cymborowskiego? Szukałem na necie, były tylko wzmianki o książce i to wszystko. Bardzo mnie interesuje ta kwestia zmutowanych larw i faszerowania ich HJ 
- tiktaalik
Antku, za ową niemożnością przepoczwarczenia przemawia fakt stosowania niektorych pestycydów, ktore - o ile się nie mylę - zaburzają funkcję HJ, dzięki czemu larwy pozostają larwami.
No szkoda.
No szkoda.
- Antek Kwiczala †
Łukaszu, to nie jest artykuł. Dobrze szukałeś - to książka, i to spora, około 270 stron.posiadasz cytowany na forum artykuł Cymborowskiego?