Poszukuję... [słownik]

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Delog
UTM: CA56
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Poszukuję... [słownik]

Post autor: Delog »

...może niekoniecznie słowa drukowanego,pocieszę się wersją elektroniczną, w każdym razie pozycji zawierającej anglojęzyczne nazwy owadów zamieszkujących Środkową Europę. Chodzi mi przynajmniej o gatunki powszedniejsze i nazwy rodzajowe pozostałych (przeglądowo wszystkie rzędy). Zdaję sobie sprawę, że nie będzie z tym łatwo (nie znajduję np. prostego polskiego odpowiednika, poza drukowanymi atlasami, głównie motyli i chrząszczy), będę jednak wdzięczny za wszelkie, nawet cząstkowe, informacje. Informacje te są mi potrzebne do projektu fotograficznego o szerszym zasięgu
Pawel.
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Re: Poszukuję...

Post autor: Tomek Klejdysz »

http://ior.poznan.pl/redir:415?&nobreakup#akapit_1011

Jest tam m.in. masa nazw owadów w kilkunastu językach. Do książki dołączona jest płyta z prostą w obsłudze bazą danych.
Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Post autor: romanzamorski »

Rozumiem, że nazwy motyli w innych językach z lepidoptera.eu są Ci znane.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Awatar użytkownika
Delog
Kontakt:

Tomek Klejdysz pisze:http://ior.poznan.pl/redir:415?&nobreakup#akapit_1011

Jest tam m.in. masa nazw owadów w kilkunastu językach. Do książki dołączona jest płyta z prostą w obsłudze bazą danych.
cześć Tomku wg,. Twojego opisu pozycja ta byłaby idealna, powiedz mi czy ta elektroniczna baza (płytka) danych zawiera nazwy obcojęzyczne?
romanzamorski pisze:Rozumiem, że nazwy motyli w innych językach z lepidoptera.eu są Ci znane.

jasne że tak Romku, mogę tylko marzyć o podobnym zbiorczym opracowaniu dla chrząszczy, przynajmniej w wersji angielsko- i niemieckojęzycznej, np. nazw rodzin, rodzajów czy poszczególnych gatunków z rodzajów licznych gatunkowo, np. Carabusów. Poszukuję także podstawowych muchówek i błonkówek
Awatar użytkownika
Delog
Kontakt:

Dzięki Aneta, jest tam trochę bugsów i "smoczych much", których nazw nie miałem :wink:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Trochę nazw much i błonek znajdzie się tu:
http://www.tuin-thijs.com/vliegen,muggen-engels.htm
Awatar użytkownika
Delog
Kontakt:

Aneta pisze:Trochę nazw much i błonek znajdzie się tu:
http://www.tuin-thijs.com/vliegen,muggen-engels.htm
Dzięki Aneta, także za ten link z pm, jesteś niezastąpiona,

Potrzebne mi jeszcze nazwy angielskie i niemieckie Carabusów z naszych okolic (z fabricii lub irregularis może być kłopot, ale pospolite gatunki, takie jak variolosus, granulatus czy nemoralis pewnie mają swoje odpowiedniki w tych językach). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;=)
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

Oto co pisze autor we wstępie:

"Studiując literaturę z zakresu entomologii można łatwo zauważyć, że tej samej gatunkowej nazwie łacińskiej przyporządkowanych może być kilka nazw zwyczajowych. Dla ułatwienia sporządzane są wykazy nazw w każdym języku. Takie opracowania w języku polskim sporządzili prof. Jan Ruszkowski, prof. Andrzej Ruszkowski oraz Prof. Jan Nawrot i prof. Wit Chmielewski. Były to wydania książkowe o niskich nakładach i niektóre z nich są już niedostępne.
Niniejszy słownik powstał na podstawie dostępnej literatury i obejmuje nazwy nie tylko z zakresu entomologii rolnej, leśnej, medycznej, weterynaryjnej, sanitarnej, ale także owadów występujących pospolicie w przyrodzie. Jest pierwszym słownikiem w wersji elektronicznej, Posługiwanie się nim jest niezwykle proste. Każda nazwa jest uzupełniona o jednostki systematyczne wyższego rzędu (rząd i rodzina), co ułatwia rozpoznanie i opis gatunku.
Jestem przekonany, że słownik ułatwi pracę entomologom niezależnie od stopnia ich zaawansowania w niezwykle rozległą dziedzinę wiedzy, jaką jest entomologia."

A tu przykładowa strona:
Załączniki
zrzut ekranu.jpg
Przejrzano 2146 razy
Awatar użytkownika
Delog
Kontakt:

Tomek Klejdysz pisze:Oto co pisze autor we wstępie:

"Studiując literaturę z zakresu entomologii można łatwo zauważyć, że tej samej gatunkowej nazwie łacińskiej przyporządkowanych może być kilka nazw zwyczajowych. Dla ułatwienia sporządzane są wykazy nazw w każdym języku. Takie opracowania w języku polskim sporządzili prof. Jan Ruszkowski, prof. Andrzej Ruszkowski oraz Prof. Jan Nawrot i prof. Wit Chmielewski. Były to wydania książkowe o niskich nakładach i niektóre z nich są już niedostępne.
Niniejszy słownik powstał na podstawie dostępnej literatury i obejmuje nazwy nie tylko z zakresu entomologii rolnej, leśnej, medycznej, weterynaryjnej, sanitarnej, ale także owadów występujących pospolicie w przyrodzie. Jest pierwszym słownikiem w wersji elektronicznej, Posługiwanie się nim jest niezwykle proste. Każda nazwa jest uzupełniona o jednostki systematyczne wyższego rzędu (rząd i rodzina), co ułatwia rozpoznanie i opis gatunku.
Jestem przekonany, że słownik ułatwi pracę entomologom niezależnie od stopnia ich zaawansowania w niezwykle rozległą dziedzinę wiedzy, jaką jest entomologia."

A tu przykładowa strona:

Dziękuję Tomku za pomoc. Od jakiegoś czasu użytkuję słownik, chciałbym się więc podzielić uwagami. Rzeczywiście spora baza danych w kilku językach (łacina, polski, angielski, niemiecki, francuski, węgierski, czeski, słowacki i rosyjski), w tym zwykle kilka niemieckich nazw zwyczajowych. Sama obsługa bazy danych jest bardzo prosta, poszukiwanie można uruchomić nazwą gatunkową (łac) lub zwyczajową (pol, ang), co zdecydowanie może ułatwić pracę w obie strony. Mankamentem jest jednak dla mnie fakt, że nie można kopiować wyświetlanych nazw obcojęzycznych, istnieje potrzeba przepisania. Całościowo jednak patrząc, jest to jedyny chyba tego typu produkt na polskim rynku,
Pawel
ODPOWIEDZ

Wróć do „LITERATURA”