Gąsienica z Plusiinae (chyba...) [Melanchra persicariae]
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Łukasz
Gąsienica z Plusiinae (chyba...) [Melanchra persicariae]
Znaleziona wczoraj na roślince z rodziny selerowatych (baldaszkowatych). Właśnie dodałem jej pokrzywę do menu. Niestety z zestawu naszych gatunków nic mi nie pasuje, przeszukałem też na wszelki wypadek Cucullinae. Długość - ok. 3cm, dość masywna.
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Re: Gąsienica z Plusiinae (chyba...)
A ja znalazłam, też wczoraj ( w Białymstoku ), taką samą tylko brązową. Z wyszukiwarki gąsienic odnalazłam tę http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=807&country=PL, więc to chyba będzie Melanchra persicariae (Linnaeus, 1761). Oczywiście bardziej obeznani są proszeni o korektę
Ala
Ala
-
Łukasz
Re: Gąsienica z Plusiinae (chyba...)
Właśnie również znalazłem persicariae w wyszukiwarce gąsienic - żadna inna nie jest do niej podobna, więc to musi być piętnówka rdestówka. Czyli jak zwykle trafiła mi się olbrzymia rzadkość