Dolina Samborowo, pewnie są dosyć banalne w oznaczaniu te gat., ale oznaczam od niedawna więc dla pewności tym razem jeszcze wrzucę wszystkie do weryfikacji.
Z góry dziękuję za pomoc.
A rzeczywiście-chodzi o płytkę?, czy jest jeszcze jakaś cecha?
Zerknąłem jeszcze raz na foty i mam taką bardziej z boku i przeoczyłem wcześniej też, że nie widać wtórnego aparatu kopulacyjnego.
Wiele żagnic cyanea ma plamki na części twarzowej. Nie sadzę, aby to były jakieś wady.
Tu zastanawia mnie, i nieco bawi (w świetle dyskusji vulgatum-meridionale), kształt oka złożonego i żółta plamka za nim (na skroni), która wg kluczy jest cechą charakterystyczną dla A.juncea. Tymczasem wszystkie inne oznaki wskazują niezbicie na A.cyanea. Skąd więc "kluczowa" żółta plamka?
Żółta plamka jest cechą (jak to określam, końcową w szeregu cech) rozróżniającą tylko parę juncea/subarctica. U innych to czy jest czy nie, nie ma znaczenia (jak dotąd ). Cyanea odpada w biegu do tej cechy dużo wcześniej.
Dzięki. Pakowała mi się ta plamka wcześniej w kolejności. Jasne było, że to cyanea, ale zastanawiała plamka - której wydawałoby się nie powinno być wcale... Teraz jasne!