Świerszczyk Zielonka
-
DOminika1250
Świerszczyk Zielonka
Hejka mam w domu świerszcza Zielonke. Złapałam ją na łące, ucieszona wróciłam do ogródka, bo chciałam wziąć ją do '' kolekcji ''. Ale patrzę i co widzę - bidulka nie ma nóżek do skakania, a jeszcze mała była bo miała tyciutkie skrzydełka (centymetr), to ją wzięłam do domu. Na początku nie wiedziałam jak i czym karmić ale teraz karmię ją trawą, jedzeniem dla rybek ( raz mi sie wysypało a ona zaczęła to zajadać więc jak smakuje dać mogę), banana zje, MOTYLE też, małe robaczki (w tym mrówki ). Trzymałam ją w sporym opakowaniu ale trawa zgniła to wsadziłam ją do małego wiaderka dla dzieci i zamknęłam (przewiew powietrza jest, też jej wietrzę, czyli wachluję np. książką powietrze) z żuczkiem. Chyba sie lubią bo nie gryzą się. Ale mam 12 lat i nie mam zbytnio jak jej zrobić czy kupić terrarium, bo przemeblowanie jest. Czy mogę jej cosik innego dawać do jedzenia aby urozmaicić , i jak mam zrobić aby trawa rosła w pojemniku, bo zaczęła po prostu gnić? Świerszczyk jest u mnie już dobry miesiąc. Ale odrosną jej te nóżki i skrzydełka ? (Skrzydła miała duże ale chyba od grania jej sie wytarły, bo grała tak, że w calym domu bylo słychać). Proszę o pomoc
[*]
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2005:08:21 10:30:34Image taken on:21 sierpnia 2005, 08:30 - ndzFocus length:12.2 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:CYBERSHOT
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Świerszczyk Zielonka
Red, daruj dwunastolatce 
Dominiko - najlepiej zrób zdjęcie swojemu podopiecznemu; jednak jeśli jest zielony, to pasikonik, nie świerszcz. Krótkie skrzydła mogą wskazywać na to, że nie jest on jeszcze dorosły. Jednak brakujące tylne nogi już nie odrosną - na swobodzie taki osobnik długo by nie pożył (prawdopodobnie dlatego łatwo go złapałaś). Pasikoniki są w przeważającej części drapieżne - możesz więc dawać mu więcej różnych owadów. A żeby trawa nie więdła, musisz ją po prostu zasadzić w pojemniku, gdzie trzymasz swojego pasikonika (acz polecałabym coś innego niż wiaderko - jakiś spory słoik albo przezroczyste pudełko).
Dominiko - najlepiej zrób zdjęcie swojemu podopiecznemu; jednak jeśli jest zielony, to pasikonik, nie świerszcz. Krótkie skrzydła mogą wskazywać na to, że nie jest on jeszcze dorosły. Jednak brakujące tylne nogi już nie odrosną - na swobodzie taki osobnik długo by nie pożył (prawdopodobnie dlatego łatwo go złapałaś). Pasikoniki są w przeważającej części drapieżne - możesz więc dawać mu więcej różnych owadów. A żeby trawa nie więdła, musisz ją po prostu zasadzić w pojemniku, gdzie trzymasz swojego pasikonika (acz polecałabym coś innego niż wiaderko - jakiś spory słoik albo przezroczyste pudełko).
-
DOminika1250
Re: PASIKONIK Zielonka
Ok, zrobiłam zdjęcie, ale muszę je tylko wgrać, a kabel się zgubił, wiec potrwa to troszeczkę, ale nie długo. Skrzydełka miała krótkie 1 cm, potem w ciągu całej nocy, urosły jej takie jak dorosłemu, i powoli się wycierały, bo ma teraz postrzępione. I to fakt, to jest pasikonik
. Wcześniej była w pudelku ale to pogniło a bez przerwy u mnie jest no przemeblowanie/malowanie to nie mam wziąć tej trawy jak ale jak będzie możliwość zasadzę jej coś. Wielkość pojemnika ( ten gdzie ta trawa zgniła)-
wysokość-15 cm
długość-25cm
szerokość-17 cm
a to wiaderko o połowe mniejsze ale wysokosc wieksza,ale pzrewiew powietrza jest, i jest zamknieta( wieczko ma sporo dziurek chyba z 40). I no dobrze dam jej wiecej owadow.
wysokość-15 cm
długość-25cm
szerokość-17 cm
a to wiaderko o połowe mniejsze ale wysokosc wieksza,ale pzrewiew powietrza jest, i jest zamknieta( wieczko ma sporo dziurek chyba z 40). I no dobrze dam jej wiecej owadow.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Zamiast wieczka lepiej załóż na wierzch kawałek tkaniny, będzie lepsza wentylacja.
-
bartek.g
nazwij "podopieczna" Krzysiek*, bardziej pasuje do plci :)
* to pierwsze meskie imie, ktore mi przychodzi do glowy - zawsze.
* to pierwsze meskie imie, ktore mi przychodzi do glowy - zawsze.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Ten kolec to pokładełko (taki bajer u samicy którym składa jaja)Wyglądała tak smao,ale bez tego kolca
Na wierzch daj jakąś gazę albo tiul czy coś...
Owadom nie trzeba urozmaicać diety
A jeżeli chodzi o terrarium czy coś to po co... Wystarczy pojemnik i tyle, To nie jest żółw czy jakiś egzotyk który potrzebuje większej wilgotności
PS czekamy na fotki
-
DOminika1250
no nie ma kolca ma to cos co pani pasikonik, co do zdjec w ciagu 2 dni je dostarcze, ale no nie zadobrej jakosci, bo to zwykly aparat.... ale moze bedzie sie udalo cos ''odczytac''. remont gotowy wiec 90% dam zdjecia do wtorku. 
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
Tylko samice mają pokładełko (kolec)
Samce NIE mają pokładełka
-----------------------------------------
Jeżeli nie ma "kolca" to jest samczyk czyli Pan
Samce NIE mają pokładełka
-----------------------------------------
Jeżeli nie ma "kolca" to jest samczyk czyli Pan
-
DOminika1250
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
-
DOminika1250
Zdjęc sie narazie wgrac nie da
. Zielonek wyglada dokladnie tak samo jak zdjecie nr 2 ale bez tego co jest zamalowane na brazowo.
-
DOminika1250
to ona toco brazowe tego nie ma
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2005:08:21 10:30:34Image taken on:21 sierpnia 2005, 08:30 - ndzFocus length:12.2 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:CYBERSHOT
- Łukasz Buglowski
- Kontakt:
To już wiemy
Pomniejsz swoje zdjęcie w paincie pewno masz za duży rozmiar
(paint->obraz->rozciągnij pochyl)
Pomniejsz swoje zdjęcie w paincie pewno masz za duży rozmiar
(paint->obraz->rozciągnij pochyl)
-
DOminika1250
Niestety zapóźno- robaczek zmarł. Może ze starości.
Ale dziękuję za chęć do pomocy :cry. Fajni są tu ludzie .
-
DOminika1250