Ważki do oznaczenia - ostatnie dni, TPK
- Tomasz G.
Ważki do oznaczenia - ostatnie dni, TPK
Próbuję oznaczyć kilka ważek wg klucza na Odonata.pl, ale coś mi nie wychodzi.
Może ktoś pomoże mi z pierwszą z brzegu, prześledzę sobie w kluczu jak do niej trzeba dojść i w tedy może będzie mi iść lepiej...
Mogę dodać w razie potrzeby zbliżenia, bo po zmniejszeniu zdjęcia do tych 150 KB nie da się powiększyć fragmentu bo pikseloza się robi.
Oczywiście nie oczekuję, że będę mógł na podstawie samych zdjęć oznaczyć wszystkie ważki co do gat.- chodzi mi tylko o oznaczenie na tyle dokładne na ile da się z fotek.
Ta ważka to: Dolina Samborowo 25.07
Przy okazji- jakiego programu używacie do poprawy zdjęć?-chodzi tylko o korektę globalną (ja używam picassy,ale potrzebuję czegoś gdzie ręcznie można ustawić kontrast i poprawić balans bieli)
Może ktoś pomoże mi z pierwszą z brzegu, prześledzę sobie w kluczu jak do niej trzeba dojść i w tedy może będzie mi iść lepiej...
Mogę dodać w razie potrzeby zbliżenia, bo po zmniejszeniu zdjęcia do tych 150 KB nie da się powiększyć fragmentu bo pikseloza się robi.
Oczywiście nie oczekuję, że będę mógł na podstawie samych zdjęć oznaczyć wszystkie ważki co do gat.- chodzi mi tylko o oznaczenie na tyle dokładne na ile da się z fotek.
Ta ważka to: Dolina Samborowo 25.07
Przy okazji- jakiego programu używacie do poprawy zdjęć?-chodzi tylko o korektę globalną (ja używam picassy,ale potrzebuję czegoś gdzie ręcznie można ustawić kontrast i poprawić balans bieli)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:25 12:24:56Image taken on:25 lipca 2010, 10:24 - ndzFocus length:8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3ISO speed rating:80Camera-model:KODAK EASYSHARE Z710 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:25 12:25:04Image taken on:25 lipca 2010, 10:25 - ndzFocus length:8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3ISO speed rating:80Camera-model:KODAK EASYSHARE Z710 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:25 12:25:38Image taken on:25 lipca 2010, 10:25 - ndzFocus length:31.3 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/3.3ISO speed rating:80Camera-model:KODAK EASYSHARE Z710 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:25 12:25:23Image taken on:25 lipca 2010, 10:25 - ndzFocus length:8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3ISO speed rating:80Camera-model:KODAK EASYSHARE Z710 ZOOM DIGITAL CAMERA
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Re: Ważki do oznaczenia - ostatnie dni, TPK
Używam Photo-Paint - będący częścią programu Corel Draw oraz czasami Photoshop - oba niestety dość kosztowne, ale są w internecie jakieś wersje tymczasowe. Balansu bieli niestety nie da się w tych programach poprawić. Balans, o ile wiem, można poprawić tylko robiąc zdjęcia w formacie RAV.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Balans można poprawić w większości programów (a w PS na pewno ),i w każdym formacie zdjęcia.Trzeba trochę pokombinować w panelu saturacji kolorów-tylko uważajcie żeby nie przesadzićEwa Miłaczewska pisze:Używam Photo-Paint - będący częścią programu Corel Draw oraz czasami Photoshop - oba niestety dość kosztowne, ale są w internecie jakieś wersje tymczasowe. Balansu bieli niestety nie da się w tych programach poprawić. Balans, o ile wiem, można poprawić tylko robiąc zdjęcia w formacie RAV.
Pozdrawiam Rafał.
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Trochę to poprawia, ale to nie jest prawdziwa korekta balansu bieli. To znaczy z ciemnego zdjęcia bez szkody zrobi się jaśniejsze. Ze zbyt prześwietlonego nic się nie zrobi, wszystkie cudowania będzie widać jako gładkie plamy jednego, zadanego koloru. W obszarze prześwietlonym nigdy nie zrobi się w ten sposób półcieni. Albo ja nie umiem... i to stosujac zarówno saturację ogólną, jak i w poszczególnych kanałach barwnych.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Trzeba się starać nie prześwietlaćEwa Miłaczewska pisze:. Ze zbyt prześwietlonego nic się nie zrobi,Albo ja nie umiem...
Pozdrawiam Rafał.
- Tomasz G.
Mam dyfuzor z kalką techniczną, która zmniejsza ryzyko prześwietlenia (nawet jak efekt nie jest wystarczający można zrobić podwójną warstwę).
Co do ręcznej zmiany kontrastu to już ktoś mi polecił irfanview,ale jednak bawić się z każdym zdjęciem osobno to ciężko...
Więc zostaję przy picassie, który naprawdę ułatwia przeglądanie zdjęć. Z resztą używałem nie tej opcji-połączenie automatycznej zmiany kontrastu i koloru, przy zmianie samego kontrastu efekt jest b. dobry.
Następne ważki, proszę o potwierdzenie.
Jakość zdjęć niestety słaba-coś mi nie wychodzą ostatnio fotki za dobrze.
TPK, Dolina Samborowo, 25.07
Sympetrum danae (??)

Sympetrum depressiusculum

Sympetrum sanguineum samica(?)

Co do ręcznej zmiany kontrastu to już ktoś mi polecił irfanview,ale jednak bawić się z każdym zdjęciem osobno to ciężko...
Więc zostaję przy picassie, który naprawdę ułatwia przeglądanie zdjęć. Z resztą używałem nie tej opcji-połączenie automatycznej zmiany kontrastu i koloru, przy zmianie samego kontrastu efekt jest b. dobry.
Następne ważki, proszę o potwierdzenie.
Jakość zdjęć niestety słaba-coś mi nie wychodzą ostatnio fotki za dobrze.
Sympetrum danae (??)

Sympetrum depressiusculum

Sympetrum sanguineum samica(?)

- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Dwie pierwsze Sympetrum danae, dalej Sympetrum sanguineum do końca.
-
has
Jeżeli prześwietlasz zdjęcia, to po co używasz lampy?
Każde sztuczne światło ma w praktyce inny balans bieli niż światło naturalne, a doprowadzenie całego widma do pierwotnego stanu jest naprawdę trudne, choć programy graficzne sobie z tym radzą
Gdy ja używałem lampy, z reguły po błysku owad odlatywał
jeszcze jedno - jeżeli zdjęcie jest prześwietlone to znaczy że pixel ( a dawniej ziarno na negatywie zamiast prawidłowej wartości jest białe (lub prawie białe) i żaden program nie wie co tam naprawdę było, artysta może to zmienić, ale to chyba nie to forum
w moim aparacie balans bieli można zmienić w ustawieniach aparatu (skokowo), trochę pomaga
Każde sztuczne światło ma w praktyce inny balans bieli niż światło naturalne, a doprowadzenie całego widma do pierwotnego stanu jest naprawdę trudne, choć programy graficzne sobie z tym radzą
Gdy ja używałem lampy, z reguły po błysku owad odlatywał
jeszcze jedno - jeżeli zdjęcie jest prześwietlone to znaczy że pixel ( a dawniej ziarno na negatywie zamiast prawidłowej wartości jest białe (lub prawie białe) i żaden program nie wie co tam naprawdę było, artysta może to zmienić, ale to chyba nie to forum
w moim aparacie balans bieli można zmienić w ustawieniach aparatu (skokowo), trochę pomaga
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Też jestem zdania, ze zdjęcia owadów robione z fleszem są sztuczne i z reguły przepalone. Ludzie to potrafią, ja nie. Jeśli jest w jakimś miejscu, gdzie siedzi ważka, naprawdę zbyt ciemno (a od kiedy ważki siadają w ciemnych miejscach?) po prostu odpuszczam sobie zdjęcie, albo zwiększam czułość (np. ze 100 na 200 - wiele więcej nie polecam, bo szumi - nawet w aparacie, który ma ISO 3200). Najlepiej pracować wg. zasady, że nie ma takiego zdjęcia, które MUSZĘ dziś zrobić - zrobi się je kiedyś w lepszych warunkach i tyle. I jak śpiewali Starsi Panowie - "I kłopotów będzie mniej, ach cierpliwość tylko miej..."
- Tomasz G.
4 i 6 rzeczywiście nie wyszły do końca dobrze jeśli chodzi o światło,bo już mi się trochę mój karton zużył i kalka nie zasłaniała całego wylotu (środek wyłożony sreberkiem), i może dołożę podwójną kalkę.
Myślę, że jednak jak światło przechodzi przez kalkę i się rozmywa to efekt jest dość naturalny. Jak tylko skleję sobie nowy kartonik to pokażę zdjęcia "z" i"bez".
Co do ważek w poście powyżej - 3 i 4 zdjęcie- to jest jeszcze niewybarwiony samiec,a niżej samica?
A danae ma chyba dużą zmienność ubarwienia? Sfotografowałem chyba samicę?-poznaję po czekoladowych oczach.
Myślę, że jednak jak światło przechodzi przez kalkę i się rozmywa to efekt jest dość naturalny. Jak tylko skleję sobie nowy kartonik to pokażę zdjęcia "z" i"bez".
Co do ważek w poście powyżej - 3 i 4 zdjęcie- to jest jeszcze niewybarwiony samiec,a niżej samica?
A danae ma chyba dużą zmienność ubarwienia? Sfotografowałem chyba samicę?-poznaję po czekoladowych oczach.
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Danae młody samiec, sanguineum samica. Często samice szablaków przybierają barwę podobną do barwy samców, jest to ubarwienie androchromatyczne.
- Tomasz G.
A osobnik pod danae-jak rozpoznać płeć?Bo jest dość mocno wybarwiony-chodzi o to, że nie jest jednolicie czerwony, po bokach jaśniejszy?
Zdjęcie niestety robione z daleka, więc bez raynoxa
01/08, jezioro, k. Bieszkowic
1)Calopteryx splendens , Świtezianka błyszcząca, samiec

2)Coenagrionidae, Łątkowate (enallagma?)

3)Sympetrum sanguineum

4)Lestes barbarus

5)Sympetrum sanguineum

7)inny osobnik

8 ) Sympetrum depressiusculum

9)Lestidae

Zdjęcie niestety robione z daleka, więc bez raynoxa
1)Calopteryx splendens , Świtezianka błyszcząca, samiec

2)Coenagrionidae, Łątkowate (enallagma?)

3)Sympetrum sanguineum

4)Lestes barbarus

5)Sympetrum sanguineum

7)inny osobnik

8 ) Sympetrum depressiusculum

9)Lestidae

Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2010, 09:45 - wt przez Tomasz G., łącznie zmieniany 3 razy.
- Piotr M.
1 -OK
2, 2b-OK, samiec
3 -OK, samica
4 - Lestes virens, samiec.
5,6 -OK
7 - S.sanguineum lub S.vulgatum, do gatunku się nie porywam.
8 - S.danae
9 - Lestes viridis.
2, 2b-OK, samiec
3 -OK, samica
4 - Lestes virens, samiec.
5,6 -OK
7 - S.sanguineum lub S.vulgatum, do gatunku się nie porywam.
8 - S.danae
9 - Lestes viridis.
- Tomasz G.
Numerację wprowadziłem wg Pana postu-bo coś się nie zgadzało (1 nr przeskoczony)
Dziękuję bardzo za pomoc.
8 ) teraz zajrzałem tutaj http://www.wazki.pl/wazki_sympetrum_danae.html i to chyba samica?, wprawdzie to młody osobnik bo ma białe pterostigmy, ale narządy analne są samicze?
7-żółty pasek na nogach jednoznacznie określiłby gat. jako vulgatum?
Dziękuję bardzo za pomoc.
8 ) teraz zajrzałem tutaj http://www.wazki.pl/wazki_sympetrum_danae.html i to chyba samica?, wprawdzie to młody osobnik bo ma białe pterostigmy, ale narządy analne są samicze?
7-żółty pasek na nogach jednoznacznie określiłby gat. jako vulgatum?
- Piotr M.
- Piotr M.
A skąd wiesz ,że to nie odbicie światła ?Tomasz Grzegorczyk pisze: 7-żółty pasek na nogach jednoznacznie określiłby gat. jako vulgatum?
- Tomasz G.
No właśnie nie wiem-chodziło mi o sytuację gdyby nogi były widoczne.
Chociaż jak przyjrzałem się teraz znowu przedniej lewej nodze, to prawdopodobieństwo vulgatum jest nieco większe.
Chociaż jak przyjrzałem się teraz znowu przedniej lewej nodze, to prawdopodobieństwo vulgatum jest nieco większe.
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Nie rozumiem, gdyby nogi były widoczne, to byłoby widać, czy jest żółty pasek, czy nie. Jeśli nóg nie widać to nie wiadomo jakie są. Na zdjęciach z fleszem na błyszczących częściach ciała wazki pojawia się biały odblask. Na nogach też. Jeśli nie umiesz odróżnić żółtego paska od odblasku - przestań robić zdjęcia z fleszem.
-