Dżdżownica z neibieskimi odblakowymi plamkami
- Tomasz G.
Dżdżownica z neibieskimi odblakowymi plamkami
W nocy na powierzchnie wyszła niewielka dżdżownica (widać to na podstawie liścia w tle). Ma niebieskie plamki wzdłuż grzbietu w 2 szeregach. Wydają się być odblaskowe.
link do zdjęcia na -wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione- :
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/269 ... 0cd3b.html
nie za bardzo się znam, więc proszę o oznaczenie gatunku (nawet jakbym chciał próbować sam to nie wiem gdzie)
Ps. część z plamkami to przód
link do zdjęcia na -wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione- :
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/269 ... 0cd3b.html
nie za bardzo się znam, więc proszę o oznaczenie gatunku (nawet jakbym chciał próbować sam to nie wiem gdzie)
Ps. część z plamkami to przód
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Re: Dżdżownica z neibieskimi odblakowymi plamkami
Dwa pytania:
- czy dżdżownica to owad ?
- czy to forum owadziarskie czy dżdżowniczne ?
Odpowiedź wyślij SMSem pod bezpłatny numer 666 666 666.
Zwrotnie (może) uzyskasz odpowiedź ...
- czy dżdżownica to owad ?
- czy to forum owadziarskie czy dżdżowniczne ?
Odpowiedź wyślij SMSem pod bezpłatny numer 666 666 666.
Zwrotnie (może) uzyskasz odpowiedź ...
- Tomasz G.
GOŚCIU A JAKI JEST TYTUŁ TEGO DZIAŁU?
a przy okazji spytam o linki do forum o innych bezkregowcach - jest tu dzial ale chciałbym zobaczyc pare forów specjalizajacych sie np w pająkach, dżdżownicach itp
a przy okazji spytam o linki do forum o innych bezkregowcach - jest tu dzial ale chciałbym zobaczyc pare forów specjalizajacych sie np w pająkach, dżdżownicach itp
- Malko
Ale masz Szczęście, że Cię nie ugryzła to silnie trujący gatunek a Szpitale nie stać na surowice.... 
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
O stary, z takimi tekstami to tu nie zabawisz długo
Chyba już go pogryzła, bo widać że nerwy ma cieniutkie...
Chyba już go pogryzła, bo widać że nerwy ma cieniutkie...
- Tomasz G.
tytuł działu jest "nie-owady" jeśli umiecie czytać.
nie macie nic mądrego do napisania to nie piszcie.
nie macie nic mądrego do napisania to nie piszcie.
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Po pierwsze to nie Ty Kakashi #24 PL zrobiłeś to zdjęcie. Po drugie wcale nie było zrobione ono w nocy, a po trzecie prawdopodobnie nie w Polsce.
Jeżeli chcesz aby oznaczono Ci cokolwiek, to:
1. bądź grzeczny ( anime źle wpływa na rozwój dzieci )
2. pisz poprawnie po polsku
3. opisuj zdjęcie zgodnie z prawdą ( jeżeli nie jesteś jego autorem, to się do tego po prostu przyznaj )
4. nie oczekuj, że oznaczenie otrzymasz od razu
5. przeczytaj tu http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=92&t=11085
- patrz punkt 5.5 i 5.6
6. podaj gdzie i kiedy wykonałeś zdjęcie - jeśli jesteś jego autorem
Życzę powodzenia
Ciocia Ala
Jeżeli chcesz aby oznaczono Ci cokolwiek, to:
1. bądź grzeczny ( anime źle wpływa na rozwój dzieci )
2. pisz poprawnie po polsku
3. opisuj zdjęcie zgodnie z prawdą ( jeżeli nie jesteś jego autorem, to się do tego po prostu przyznaj )
4. nie oczekuj, że oznaczenie otrzymasz od razu
5. przeczytaj tu http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=92&t=11085
- patrz punkt 5.5 i 5.6
6. podaj gdzie i kiedy wykonałeś zdjęcie - jeśli jesteś jego autorem
Życzę powodzenia
Ciocia Ala
- Tomasz G.
1. zrobiłem to zdjęcie 2 dni temu w ogrodzie w nocy jak na cmy "polowałem"
moge ci screeny wysłać np z ustawien jakie miał aparat czy co tam chcesz na dowód
2. Mam 19 lat
3. Sory za literówki
Dokładny opis miejsca : Gdańsk, około 2.8 km od starówki, ogród na siedlcach (okolica taka działkowa), ziemia gliniasta raczej.
Jak widze że mi tak nie wierzycie, że to w Polsce było robione to żałuję że nie wzialem jej do słoja, a tak sobie myślałem czy tego nie zrobić.
Jeszcze 1 zdjęcie
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/b8d ... 22eb3.html
wszystkie podobne, bo niechcący ją spłoszyłem i już 2 raz nie wyszła
acha- nei wiem skąd wnioskujesz że nie było robione w nocy? Zrobiłem sobie wzmacniacz lampy z kartonu sreberka i kalki technicznej, dzieki temu światło jest mocne i robi wrażenie naturalnego
moge ci screeny wysłać np z ustawien jakie miał aparat czy co tam chcesz na dowód
2. Mam 19 lat
3. Sory za literówki
Dokładny opis miejsca : Gdańsk, około 2.8 km od starówki, ogród na siedlcach (okolica taka działkowa), ziemia gliniasta raczej.
Jak widze że mi tak nie wierzycie, że to w Polsce było robione to żałuję że nie wzialem jej do słoja, a tak sobie myślałem czy tego nie zrobić.
Jeszcze 1 zdjęcie
http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/b8d ... 22eb3.html
wszystkie podobne, bo niechcący ją spłoszyłem i już 2 raz nie wyszła
acha- nei wiem skąd wnioskujesz że nie było robione w nocy? Zrobiłem sobie wzmacniacz lampy z kartonu sreberka i kalki technicznej, dzieki temu światło jest mocne i robi wrażenie naturalnego
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Więc tak: metryczka zdjęcia podaje, że zrobione ono zostało 2006.01.01 godzina 12.09, aparatem Kodak Easyshare Z710, obróbka zdjęcia wykonana przy pomocy programu Picasa 3.0. Tak wynika z Exif - u, a on nie kłamie, tylko Ty.
Nie mam zamiaru Cię wychowywać, przemyśl to i liczę na Twoją inteligencję.
Nie mam zamiaru Cię wychowywać, przemyśl to i liczę na Twoją inteligencję.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Nie no macie coraz lepsze teksty 
Poza tym może ma źle ustawioną datę jak ja miałem
Poza tym może ma źle ustawioną datę jak ja miałem
- Tomasz G.
Mogę dodać zdjęcie bez obróbki-ale dokonałem tylko obróbki globalnej (kontrast), bo picassa nei ma inncyh narzedzi raczej.
Co do daty-za każdym razem jak zmieniam akumulatorki to sie pojawia ustawianie daty- nigdy jej nie ustawiam i automatycznie jest taka..., zoabcz sobie na inne zdjęcia w moim profilu na fotosiku
PS. Nigdy nie dopuszczam się innej obróbki zdjęć jak tylko przez korekty globalne- konrast , doświetlenie, kadrowanie..
Co do daty-za każdym razem jak zmieniam akumulatorki to sie pojawia ustawianie daty- nigdy jej nie ustawiam i automatycznie jest taka..., zoabcz sobie na inne zdjęcia w moim profilu na fotosiku
PS. Nigdy nie dopuszczam się innej obróbki zdjęć jak tylko przez korekty globalne- konrast , doświetlenie, kadrowanie..
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
W Polsce występuje 32 gat. dżdżownic
Możesz poszukać
Lumbricus rubellus - niebieska głowa, jedyna dżdżownica którą znalazłem a w opisie jest jakaś mowa o niebieskim kolorze ale nie wiem czy to ona ;p
Lumbricus rubellus - niebieska głowa, jedyna dżdżownica którą znalazłem a w opisie jest jakaś mowa o niebieskim kolorze ale nie wiem czy to ona ;p
- Tomasz G.
wrzuciłem w google i mają co najwyżej takie purpurowe głowy-ale to zupełnie co innego
może trafiłem na mutanta? xd
zaraz poszukam jakiegoś spisu gatunków dżdżownic z fotografiami
Ps. Alamandyn -licze na twoją inteligencję i zrozumienie moich argumentów
może trafiłem na mutanta? xd
zaraz poszukam jakiegoś spisu gatunków dżdżownic z fotografiami
Ps. Alamandyn -licze na twoją inteligencję i zrozumienie moich argumentów
- Tomasz G.
http://www.mariuszmazepa.fora.pl/zwierz ... ,1085.html
Większość źródeł podaje 32 gat. ale tutaj :
"W Polsce stwierdzono występowanie 35 gatunków dżdżownic"
" Niektóre gatunki dżdżownic wydzielają fosforyzujący śluz, dzięki czemu świecą w ciemności."
Mogłoby to być to-tylko że u "mojej" dżdżownicy to są regularne plamki, a nie świecąca powłoka ze śluzu...
Nie mogę znaleźć nic poza ogólnikami, a już na pewno spisu tych 32 czy 35 gatunków
Większość źródeł podaje 32 gat. ale tutaj :
"W Polsce stwierdzono występowanie 35 gatunków dżdżownic"
" Niektóre gatunki dżdżownic wydzielają fosforyzujący śluz, dzięki czemu świecą w ciemności."
Mogłoby to być to-tylko że u "mojej" dżdżownicy to są regularne plamki, a nie świecąca powłoka ze śluzu...
Nie mogę znaleźć nic poza ogólnikami, a już na pewno spisu tych 32 czy 35 gatunków
-
Filip S.
Tak po pierwsze pisz po polsku czyli bez xd i xxx, a po drugie jakoś ciężko uwierzyć mi mi w tą dżdżownice. Pamiętaj jak znajdzie się coś dziwnego to najlepiej wziąć to i zakonserwować. Po za tym dziwi mnie poziom rozmowy jak na studenta, a to forum co podałeś nie budzi mojego zaufania.
- Tomasz G.
No teraz będę pamiętał żeby takie "odkrycia" konserwować.
Nie szkodzi że nie budzi twojego zaufania bo i tak śluz nei wyjaśnia tych plamek.
Przy okazji- znajdę tu na forum temat z opisem jak konserwować drobne zwierzęta?
Ps. nie wiem czemu miałbym was robić w konia i wrzucać nei swoje zdjęcie czy coś-przecież nie zdobędę w ten sposób ani sławy ani pieniędzy
Dzisiaj w nocy w tym samym miejscu bedę fotografował owady, to i na dżdżownice zwrócę uwagę i może jakimś fartem ją spotkam znowu.
Nie szkodzi że nie budzi twojego zaufania bo i tak śluz nei wyjaśnia tych plamek.
Przy okazji- znajdę tu na forum temat z opisem jak konserwować drobne zwierzęta?
Ps. nie wiem czemu miałbym was robić w konia i wrzucać nei swoje zdjęcie czy coś-przecież nie zdobędę w ten sposób ani sławy ani pieniędzy
Dzisiaj w nocy w tym samym miejscu bedę fotografował owady, to i na dżdżownice zwrócę uwagę i może jakimś fartem ją spotkam znowu.
-
Filip S.
- Tomasz G.
- Jakub Liberski †
- profil zainteresowan: Tylko fotografuje ale nie bardzo wiem co fotografuję
To nie ten gatunek, który wydziela świecący śluz - ona ma charakterystyczne ciemne pierścienie na ciele i spotyka się ją w zbutwiałych pniakach.
Te niebieskie plamki, to po prostu opalizacja śluzu (czyli coś w typie barw strukturalnych u np. mieniaków).
A jak się nazywa ta z Twojego zdjęcia - nie mam pojęcia.
Te niebieskie plamki, to po prostu opalizacja śluzu (czyli coś w typie barw strukturalnych u np. mieniaków).
A jak się nazywa ta z Twojego zdjęcia - nie mam pojęcia.
Dawno nie obcowałem z dżdżownicami, ale z tego co pamiętam te niebieskie odblaski to efekt załamania światła i widać to tylko pod pewnymi kątami, coś jak ze skrzydłami u mieniaków. Co dokładnie to jest to nie wiem, może jakieś skupiska włosków albo struktura skóry ułatwiająca jej poruszanie się? Jak będziesz potencjalnie wertował tablice glizd to prawdopodobnie przedstawiona one będzie jak reszta rodziny, bez efektów specjalnych 
- Tomasz G.
a są w internecie gdzieś takie tablice?
jak tak na nią w tedy patrzyłem-to raczej nie były odblaski, tylko zwykłe plamki z przodu ciała (to że są tylko z przodu na zdjęciu to na pewno nie efekt wygiecia ciała)
ale może masz rację
co do włosków-raczej oprócz 4 szczecinek na segment dżdżownica nei powinna chyba mieć żadnych innych włosków
jak tak na nią w tedy patrzyłem-to raczej nie były odblaski, tylko zwykłe plamki z przodu ciała (to że są tylko z przodu na zdjęciu to na pewno nie efekt wygiecia ciała)
ale może masz rację
co do włosków-raczej oprócz 4 szczecinek na segment dżdżownica nei powinna chyba mieć żadnych innych włosków
- Tomasz G.
szukałem i szukałem i nie znalazłem w necie nawet spisu tych dżdżownic 32 polskich...
może ktoś ma jakąś fachową literaturę na ten temat? Zeskanowałby zdjęcia i opisy np...
na zdjęciu nei widać przodu (tyłu sam nei widziałem)- był jednolity, bez kolanka, takze z niebiskimi plamkami (z tył€ ich nie było lub były słabo widoczne), i chyba była spłaszczona od góry lekko
może ktoś ma jakąś fachową literaturę na ten temat? Zeskanowałby zdjęcia i opisy np...
na zdjęciu nei widać przodu (tyłu sam nei widziałem)- był jednolity, bez kolanka, takze z niebiskimi plamkami (z tył€ ich nie było lub były słabo widoczne), i chyba była spłaszczona od góry lekko
- G.Antoni
- UTM: ED10
- Tomasz G.
pracuję nad tym 
nie wiem czemu mi tak wychodzi ciągle
ponawiam pytanie z postu poprzedniego
nie wiem czemu mi tak wychodzi ciągle
ponawiam pytanie z postu poprzedniego
- Tomasz G.
jak nie ma tu speców od dżdżownic to może polecicie jakies strony? albo literaturę
bo szukałem sam ale niewiele wskórałem
bo szukałem sam ale niewiele wskórałem
- joannna
jak nie ma speców od dżdżownic to może jakiś fizyk? załamanie światła, czy coś w tym stylu jak podawałeś wcześniej cytat. ja wielokrotnie widziałam podobny efekt... 
-
Filip S.
Po kiego czorta fizyk, wszyscy wiedzą jakie zjawisko tu zaistniało. Fizyk raczej nie rozpozna gatunku a o to chodzi autorowi tematu.