Carabus auronitens

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Carabus auronitens

Post autor: Łukasz Buglowski »

Ostatnio widziałem tego chrząszcza a raczej co z niego zostało czyli głowa z przedpleczem i jedna pokrywa.. jeszcze się ruszał.. Pewnie jakiś ptak sobie zrobił przekąskę. Czy ktoś go zaobserwował i czy to rzadki gatunek?
Awatar użytkownika
tiktaalik

Re: Carabus auronitens

Post autor: tiktaalik »

Moim zdaniem jest pospolity w odpowiednich biotopach, czyli wilgotnych lasach liściastych lub mieszanych. Wczesną wiosną zaglądałem pod korę w takich miejscach i znajadowalem ich bardzo dużo. Były wtedy jeszcze nieco odrętwiałe, mało aktywne i dlatego latwo je było zaobserwować. W pełni sezonu jest to z pewnością utrudnione.
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

Ja szukam w spróchniałych drzewach różnych chrząszczy, ale trafiam na mrowiska :? :lol:
Awatar użytkownika
tiktaalik

Post autor: tiktaalik »

Poszukaj na przełomie marca i kwietnia w lesie łęgowym. Powinno byc lepiej. U mnie byl to najczęsciej znajdowany pod korą biegacz. I to zdecydowanie. (Drugie miejsce pod względem liczebnosci należalo do C. violaceus).
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Been thanked: 3 times

Post autor: Rafał SZCZECIN »

Niby jest podawany z większości kraju, ale ja nigdy go nie spotykałem w okolicach Szczecina, a szperam tam od 20 lat. Znajoma widywała w Puszczy Bukowej, ja zaś spotykałem je na południu Polski całkiem często we wszystkich chyba pasmach górskich i na przedgórzach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”