Pomoc w rozponazniu biegacza

ODPOWIEDZ
doroszcz

Pomoc w rozponazniu biegacza

Post autor: doroszcz »

Niedawno znalazłem biegacza pod starym drewnem i mam problem w rozpoznaniu... Postaram sie go opisać ogólny wygląd, niestety narazie zdjecia niemam jak wykonać...
Wielkość około 20mm, cały czarny( nogi też oprócz ostatnich dwóch pazurków które sa brązowe), głowa węższa od przedplecza, oczy czarne wypukłe, czułki długie nie zakończone buławką.
Przedplecze dobrze przylega do odwłoku, na środku przedplecza płytki rowek przebiegający wzdłuż, boczne krawędzie jakby zadarte do góry, to samo zadarcie przed głową, przedplecze jakby lekko wchodziło w odwłok.
Pokrywy na odwłoku całe w paski, niema żadnych wgłebien ani guzłów, kształt zbliżony do prostokąta, paski na pokrywach równomierne.
Nogi- uda masywne, golenie proste, smukłe koloru czarnego zakończone pazurkiem. stopa złożona z 5 części zakończona dwoma pazurkami, para jakby kształt rogów.
Nie wiem czy opis pomoże zdjecie postaram sie niebawem zrobić, z góry dziękuje!!!
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Pomoc w rozponazniu biegacza

Post autor: Robert Zoralski »

Cześć, w tej wielkości to nie ma dużego wyboru i prawdopodobnie napotkałeś Pterostichus niger lub Pterostichus melanarius.
Musisz sam obejrzeć zdjęcia w internecie i ocenić czy to było rzeczywiście spotkanie z Pterostichusem (po polsku: szykoniem). ;)

Pozdrawiam i powodzenia w dalszych obserwacjach...
Robert

P.S. Aha, brązowe pazurki w opisie pewnie dla zmyłki ;)
P.S.2. Dla pewności obejrzyj jeszcze zdjęcia osobników Carabus dla porównania. Pamiętaj, że wszystkie Carabus są chronione. Pterostichusy nie.
doroszcz

Post autor: doroszcz »

Dziękuje już jestem niemal w 100% pewny że to Pterostichus niger!! Wcześniej zastanawiałem się czy to Calathus fuscipes ale było błedne myślenie. Z drugiej strony ulżyło mi że to nie jest jeden z chronionych Carabus, w tej chwili mrozi się w lodówce :)
Dzieki i Pozdrawiam.
Daniel
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

Tu znajdziesz dużo biegaczowatych można sobie pooglądać
i się trochę opatrzeć, choć z doświadczenia wiem że biegaczowate nie należą do łatwych rodzin

http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/carabidae.htm
http://www.carabidae.ru/carabidae.html

Paweł
ODPOWIEDZ