Hemaris tityus - bionomia
-
Jarosław Buszko
- Been thanked: 2 times
Hemaris tityus - bionomia
Okazuje się, że znajdowanie stadiów rozwojowych zawisaków nie jest aż tak trudne. W drodze do Puszczy Knyszyńskiej odwiedziłem ciekawe miejsce między Nidzicą a Wielbarkiem. Zwykle oglądam tam gąsienice pazia żeglarza żerujące na czeremsze amerykańskiej. Tym razem jednak szukałem stadiów rozwojowych wymienionego w tytule gatunku. Trzy tygodnie wczesniej widziałem motyla, ktory przemknął z zawrotną prędkością. Na wyniki poszukiwań nie trzeba było długo czekać, znalazłem kilkanaście jaj, trzy gąsienice L1 i jedną L3. Jaja umieszczone były przeważnie na spodniej stronie liścia, a jedno z wierzchu. Także z reguły jaja składane były pojedynczo, a tylko w jednym przypadku były dwa obok siebie. Gąsienice przebywały na spodzie liścia. Rośliną pokarmową gąsienic na wymienionym stanowisku jest świerzbnica polna (Knautia arvensis). O obecności gąsienic świadcza slady żerowania, które początkowo maja postać otworków, a potem dużych wyżerów w blaszcze liściowej. Środowisko występowania to suche przydroże, miejscami porośnięte chrobotkami i kostrzewą czerwoną. Gąsienica L1 w odróznieniu od H. fuciformis ma na ciele charakterstyczne szczeciny pierwotne. Dokumentacja rozwoju w załączeniu.
- Załączniki
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Re: Hemaris tityus - bionomia
Super zdjęcia. Gąsienicy L1 i L2 jeszcze nie widziałem, hodowałem starsze, znajdowane na knautii na pograniczu silnie nasłonecznionych i piaszczystych nasypów kolejowych i lekko wilgotnej ale silnie nasłonecznionej łąki na skraju lasu. Knautia była tam zdecydowanie bardziej bujna. W tym roku mimo poszukiwań nic nie znalazłem. Przy najbliższej okazji zrobię zdjęcia terenu.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Trzeba większą uwagę zwrócić na te rośliny
P.S. Na razie w tym roku w naturze spotkałem jedynie takie gąsieniczki
P.S. Na razie w tym roku w naturze spotkałem jedynie takie gąsieniczki
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:18 12:34:00Image taken on:18 czerwca 2010, 10:34 - ptFocus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/18Camera-model:NIKON D70
-
Jarosław Buszko
Gąsienice już dorosły, niektóre z nich zaczynają się przepoczwarczać. Zasady hodowli przyjąłem takie jak dla H. fuciformis z równie dobrym skutkiem. Także i tego gatunku przed przepoczwarczeniem się gąsienice zmieniają kolor na czerwonobrunatny.
- Załączniki
-
Jarosław Buszko
Także i ten zawisak nie dał w hodowli drugiego pokolenia mimo gorącego lata. Dziś wylągł sie pierwszy samiec z rozpoczętej w ubiegłym roku hodowli.