Ważka z Turcji
- J. Tatur-Dytkowski
Ważka z Turcji
Uwieczniona nad podgórskim potokiem w południowej Turcji (prowincja Alanya) w maju tego roku. Siedziała dość wysoko, więc pomimo moich 193 cm zdjęcia robiłem na ślepo. Znawców w temacie proszę o oznaczenie.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:15 16:35:28Image taken on:15 maja 2010, 14:35 - sobFocus length:6.3 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-W55
- szymbz
- Kontakt:
Re: Ważka z Turcji
Onychogomphus forcipatus samiec
ale fajnie jakby ktoś potwierdził
pozdrawiam
Szymon
ale fajnie jakby ktoś potwierdził
pozdrawiam
Szymon
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
Onycho na pewno.
Z powodu braku znajomości wszystkich gatunków onycho w turkey (a jest tam ich ładnych parę) nie potwierdzę.
Nie mniej ,ja również stawiam na tego co Ty.
Z powodu braku znajomości wszystkich gatunków onycho w turkey (a jest tam ich ładnych parę) nie potwierdzę.
Nie mniej ,ja również stawiam na tego co Ty.
- szymbz
- Kontakt:
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Forcipatus i szkoda, że młody. Gdyby był dojrzalszy wszystko było by łatwiejsze
Ogólnie chodzi o to , że forcipatus ma 3 podgatunki - 2 stricte europejskie: O. f. forcipatus (nasz) i O. f. unguiculatus (zachodniośródziemnomorski) oraz jeden niemal całkowicie azjatycki O. f. albotibialis. Niemal, bo poza azjatycką Turcją jest też na Cyprze i kilku greckich wyspach. Na zdjęciu jest więc albotibialis, choć przez to , że jeszcze nie do końca wybarwiony wygląda jak f. forcipatus.
- J. Tatur-Dytkowski
Dziękuję za oznaczenie nawet do podgatunku. Była to równo połowa maja, więc pewnie początek pojawu. Rozumiem, że mogę śmiało podpisać Onychogomphus forcipatus ssp. albotibialis.
- szymbz
- Kontakt:
ja chcę do Turcji 
sorry za offtopa.
żeby nie było tak do końca - w Dijkstrze jest 17 gatunków podawanych właściwie tylko z Turcji, a kolejnych pięć dodatkowo z sąsiednich państw Bałkańskich...
ech
Pozdrawiam
Szymon
sorry za offtopa.
żeby nie było tak do końca - w Dijkstrze jest 17 gatunków podawanych właściwie tylko z Turcji, a kolejnych pięć dodatkowo z sąsiednich państw Bałkańskich...
ech
Pozdrawiam
Szymon
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Przed wyjazdem "tam", warto zaopatrzyć się w:
Boudot J.-P., Kalkman V. J., Azpilicueta Amorin M., Bogdanović T., Cordero Rivera A., Degabriele G., Dommanget J.-L., Ferreira S., Garrigós B., Jović M., Kotarac M., Lopau W., Marinov M., Mihoković N., Riservato E., Samraoui B., Schneider W. 2009. Atlas of the Odonata of the Mediterranean and North Africa. Zeitschrift der Gesellschaft deutschsprachiger Odonatologen (GdO) e. V. Libellula Supplement 9. Börnsen. 256 pp.
Inaczej. Nie wyobrażam sobie wyjazdu bez w/w
Boudot J.-P., Kalkman V. J., Azpilicueta Amorin M., Bogdanović T., Cordero Rivera A., Degabriele G., Dommanget J.-L., Ferreira S., Garrigós B., Jović M., Kotarac M., Lopau W., Marinov M., Mihoković N., Riservato E., Samraoui B., Schneider W. 2009. Atlas of the Odonata of the Mediterranean and North Africa. Zeitschrift der Gesellschaft deutschsprachiger Odonatologen (GdO) e. V. Libellula Supplement 9. Börnsen. 256 pp.
Inaczej. Nie wyobrażam sobie wyjazdu bez w/w