Deszczowe dwa tygodnie.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Deszczowe dwa tygodnie.

Post autor: Jarosław Bury »

Ostatnie tygodnie to niemal ciągłe opady deszczu - mimo nie najlepszej pogody motyle żyją i okresowo nawet latają 8)

http://www.lepidoptera.eu/records/Actua ... =14&view=0

Dla mnie najciekawsze znaleziska to dwa nowe stanowiska P. mnemosyne w ok. Lubaczowa, pojaw pierwszych osobników L. achine, Ostrinia palustralis stwierdzona po raz pierwszy w Markowej, stwierdzenie I pokolenia Ascotis selenaria na trzech stanowiskach w ok. Przeworska, Hypoxystis pluviaria na dwóch nowych dla mnie stanowiskach w ok. Różańca, Perconia strigillaria w ok. Łańcuta, Hyppa rectilinea stwierdzona na dwóch stanowiskach w ok. Łańcuta i Głogowa Małopolskiego, Drymonia obliterata na dwóch stanowiskach w ok. Łańcuta i Harpyia milhauseri w ok. Nowej Dęby - dawno przeze mnie nie widziana...
Awatar użytkownika
Malko

Re: Deszczowe dwa tygodnie.

Post autor: Malko »

Jarku gratuluje takich kąsków szczególnie niepylaka! A w okolicach Tarnowa leje cały czas i nic nie widać w terenie:(
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Jarek, Harpyia milhauseri jest pod Głogowem (rok temu trafiła się samica)
Awatar użytkownika
Adam Warecki

Post autor: Adam Warecki »

Parnassius mnemosyne występuje w okolicach Lubaczowa , Horyńca i pomiędzy Lubaczowem a Horyńcem oraz Horyńcem i Brusnem . Tych stanowisk jest o wiele więcej niż dwa. W tych samych miejscach od wielu lat obserwuję L. achine. ( występuje on jeszcze bardziej na południe w okolice Wielkich Oczu). Obszary proponowane przeze mnie do ochrony i włączenia w ramach Natura 2000 z uwagi na inne motyle , pokrywają się z w(w gatunkami.
Należy im się rzeczywista ochrona i nie tylko ze względu na bogactwo motyli ale innej rzadkiej fauny.
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Post autor: Paweł Czudec »

U mnie poprzednie dwa tygodnie to pierwszy ciepły, suchy tydzień i drugi trochę chłodniejszy i bardziej mokry. Z ciekawszych motyli to Menophra abruptaria, Agrotis puta, Xylocampa areola oraz Nycteola revayana, którego pierwszy raz spotkałem.
Kamil Mazur pisze:Jarek, Harpyia milhauseri jest pod Głogowem (rok temu trafiła się samica)
A gdzie ją dorwałeś? Ja pod Głogowem Młp. złowiłem kilka exx. w 2006 roku. (obserwacje)
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Paweł Czudec pisze:U mnie poprzednie dwa tygodnie to pierwszy ciepły, suchy tydzień i drugi trochę chłodniejszy i bardziej mokry. Z ciekawszych motyli to Menophra abruptaria, Agrotis puta, Xylocampa areola oraz Nycteola revayana, którego pierwszy raz spotkałem.
Paweł, tu chodzi o UK, a nie o Polskę? :wink:
Lukaszm

Post autor: Lukaszm »

Też tak czytam i zdębiałem :shock:
Ale jak UK to OK :lol:
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Czerwiec zaczął się od kolejnego podtopienia, tym razem poważniejszego niż poprzednie, doliny rzeczki Markówki - zalało lub podtopiło oczyszczalnię ścieków, sklepy, Orlika w sąsiedniej miejscowości, składy, tartak, domy i działki prywatne...

Natomiast motyle dopisują - Lopinga achine w sporych ilościach na kilku stanowiskach, Coenonympha hero, sporo Boloria selene, ostatnie Callophrys rubi, z gąsienic Brenthis ino i Neptis rivularis, o Aglais urticae nie wspomnę, choć to moje pierwsze spotkanie z tym gatunkiem w tym roku :wink:

P.S. jeżeli chodzi o Harpyia milhauseri, kiedyś był to gatunek często występujący w Markowej, potem kilka dobrych lat przerwy w odłowach i w ubiegłym roku złowiłem go w Zabratówce. Świeciłem też ostatnio w Głogowie, ale tego gatunku tam nie odłowiłem, chociaż zdaję sobie sprawę z faktu jego obecności w tych okolicach.
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

U mnie masakra ;/ W teren nie chodzę bo choroby się nabawię :evil:
Ciągle leje ;(
Czy przez to motyle ucierpiały? Czy przez tę pogodę rozwój motyli zostanie opóźniony? :cry:bo jak piszecie to często widzicie jakieś fajne motyle :roll:
Ja nawet gąsienic pawika,cz pokrzywnika jeszcze nie widziałem a staram się obserwować pokrzywy... bo zamierzam je hodować
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Deszczowo, deszczowo... i mało czasu na motyle
Ale coś tam się widziało :wink:
W Parku Krajobrazowym Gór Słonnych były P. mnemosyne, L. tityrus, P. icarus, Leptidea sp., wciąż liczne A. tau, w lasach P. aegeria i inne pospiliciaki (ale cały czas mało ich... :? )
A pod lampą ogólnie pustka

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

W przerwach opadów na wybrzeżu znalazło się kilka słonecznych dni z zaobserwowanych wtedy motylków
mogę wymienić między innymi Nymphalis antiopa (CF26), Anthocharis cardamines (CF25 i CF26), Colias hyale (CF43) i Papilio machaon (CF34)

Paweł
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Lopinga achine (Scopoli, 1763) na Podkarpaciu występuje faktycznie na wielu stanowiskach - tylko od 2005 roku stwierdziłem go w 10 kwadratach UTM, w tym na oderwanym od głównego areału jego występowania stanowisku w planowanym obszarze chronionym Natura 2000 "Nad Husowem", gdzie występuje wraz ze stwierdzonymi przeze mnie i moich kolegów: Cucujus cinnaberinus, Carabus variolosus, Parnassius mnemosyne, Phengaris nausithous, Phengaris teleius, Lycaena dispar i Euplagia quadripunctaria.

P.S. nie licząc innych zwierzaków :wink:

http://www.ine.eko.org.pl/index_areas.php?rek=620
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Adam Larysz pisze:Paweł, tu chodzi o UK, a nie o Polskę? :wink:
Tak, to w UK, sorry za zamieszanie. :wink:

Wczoraj złowiłem w dzień Phlyctaenia perlucidalis, ale przyjrzę mu się lepiej jak rozepnę bo nie jestem do końca pewny. W Anglii jest rzadki, a w Polsce chyba też do pospolitych nie należy.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Pawle - widziałeś coś ciekawego z dziennych w Anglii?
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Że się tak brzydko wtrącę w tamtym roku w sierpniu licznie latał Pyronia tithonus (konkretnie w Scissett).
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Tithonus wszędzie jest pospolity, lata nawet w parkach w centrum Londynu.
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

Już jest lepiej :D
Z gąsienc:
A.caja
P. c-album
A.urticae
P.ruralis
Z imago:
P.c-album
A.levana
L.megera
i inne...
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Jarosław Bury pisze:Pawle - widziałeś coś ciekawego z dziennych w Anglii?
Niestety nie. W Anglii jest niewiele ciekawszych dziennych. Miałem zrobić sobie wyciczkę w czerwcu bardziej na północ pod Szkocję, tam lata Aricia artaxerxes ale chyba nici z tego...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”