Agapanthia villosoviridescens
- tiktaalik
Agapanthia villosoviridescens
Wiem, ze to jedna z najpospolitszych kózek, ale dla mnie napotkanie jakiejkolwiek kózki jest wydarzeniem rzadkim i radosnym. Tę widziałem na żywo po raz pierwszy.
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
- mg1111
- UTM: DD59
- Has thanked: 10 times
Ja w zeszłym roku miałem szczęście trafić na rójkę Agapanthia villosoviridescens. Na skraju wilgotnego lasu wygrzewały się na liściach pokrzywy całe mrowie tego gatunku. Za to wczoraj udało mi się złapać inny gatunek z tego rodzaju - Agapanthia violacea:
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:24 12:31:46Image taken on:24 maja 2010, 10:31 - pnFocus length:6.3 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/3ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot A470
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Been thanked: 3 times
Agapantia
Pospolita to ona może i jest w odpowiednim czasie i w odpowiednich dla niej miejscach, a że wygląda ładnie - to nie ma się co dziwić, że jej znalezienie cieszy
A czemu piszesz, że znalezienie jakielkowiek kózki jest dla Ciebie takim wielkim wydarzeniem? Może to kwestia precyzyjnego wyszukiwania w odpowiednich biotopach ? Wiele kózek można łatwo znaleźć jak się wie gdzie - tu Koledzy Kurzawa i Kalisiak mogliby sporo powiedzieć...
- tiktaalik
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Sporo kózek, głównie z Cerambycinae i Lepturinae, lubi odwiedzać kwiaty - warto przeglądać wszelkie kwitnące baldaszkowate, głogi, kaliny itp. Najpospolitsze gatunki jak Pseudovadonia livida można znaleźć nawet w ogródku na złocieniach czy na poboczu drogi na krwawniku. Część kóz można przyłapać przy drewnie ich roślin żywicielskich, łącznie z "jadłodajniami"tiktaalik pisze:Szukam raczej po omacku, a nuż się coś trafi.